Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SHOD vs Soul Food

Taustaa vertailulle


Olen pitkään etsinyt overdrive-pedaalia, joka eroaa perinteisistä tubescreamer-tyylin edustajista tasaisemmalla toistolla, sanoisinko vähemmällä värityksellä. Ison särön tiukennukseen nämä TS-pedaalit ovat omiaan, mutta pienen reunasärön tuottamiseen kaipaan usein laajempaa taajuuskaistaa. Tubescreamerien juttu on hyvin pitkälti keskialue - bassopuolta ja yläpään helinää leikkautuu pois.


Mad Professor Sweet Honey Overdrive


Tästä pedaalista on Gabekin jo kirjoittanut erittäin ansiokkaan arvostelun, mutta kerrotaan silti mistä pedaalin vankka kannatus voisi johtua. (Videossa käytetty yksilö on vanhempaa sarjaa, "hand wired" malli ilman mainintaa asiasta.)

Mad Professorin soundeista


SHOD tuottaa melko kirkkaan ja sitä kautta piristävän lisän pienen särön komppeihin ja sooloihin. Pedaali tuo ääneen preesenssiä ja nätisti säröytyvää kompressiota leikkaamatta juuri basso-taajuuksia. Omassa käytössä pedaali on useimmiten "kaikki-potikat-klo-10" -asetuksessa, mikä tuottaa hyvin moniäänisissäkin soinnuissa kasassa pysyvän pikkusärön. Delayn kanssa SHOD helisee erityisen mukavasti.

Sweet Honeyn säädöt


Perinteisen tone-potikan tilalla on focus-säätö, joka vähentää / lisää pedaalin tuottamaa dynamiikkaa. Pedaalissa on varsin reilusti varaa lisävolyymille - noin klo 10 on omassa käytössä tuottanut samat äänenpaineet kuin ilman pedaalia.Electro Harmonix Soul Food


Klon Centaur -pedaalit ovat jopa myyttisessä asemassa kitaristien keskuudessa. Eittämättä tästä syystä Electro Harmonix teki aiheesta oman versionsa, Soul Foodin.

Miksi Klon-kopio?


Alkuperäistä Klonia testaamatta tämän tyylisen pedaalin viehätys on helppo ymmärtää - Soul Foodin soundi on etenkin pienellä säröllä varsin vahvasti sama kuin ilman sitä. Tämä on ehkä nopeasti ajateltuna suorastaan ristiriitaista, mutta tällä ominaisuudella on roimasti etuja.

Soul Foodin soundit


Säröt nollissa Soul Food on hyvin pitkälti ns. clean boost, eli se pelkästään nostaa äänenpaineen soittajan haluamalle tasolle värittämättä turhaan lähtösoundia. Mitä isommalle säröjä vääntää, sitä enemmän pedaali puskee keskitaajuuksia - mikäs se parempi ominaisuus bändin kanssa soittaessa. Kitara kun elää ja hengittää tämän taajuusalueen toiston kautta.Miksi vertailla näitä kahta pedaalia?


Sweet Honeyn muutaman vuoden omistaneena hain pitkälti samaan tarpeeseen vaihtoehtoa tai jopa kilpailijaa - suhteellisen väritöntä pienen särön tuottavaa pedaalia vahvistimen vastaavaa ruttua rikastamaan.

Rinnakkaistesteissä ja tässä videossa pedaalit tuntuivat tekevän hyvin paljon samoja asioita. Kumpainenkin tuottaa musikaalisesti toimivaa ja harmonista säröä joka säilyttää hienosti alkuperäisen kitarasoundin.

Lopuksi


Mikä oli lopputulema tästä vertailusta? Sen kuulet parhaiten videosta. Mutta, selkeimmän käsityksen saat tietysti molemmat pedaalit testaamalla. Tätä suosittelen lämpimästi.

 

 


-Ziggy