Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Vaahtera
Yleisemmin kaula- ja otelautapuuna käytetty vaahtera on hyvin tunnettu lujuudestaan. Esimerkiksi amerikkalaiset baseball mailat ja iskulujuutta vaativat työkalujen varret on usein valmistettu vaahterasta. Nähtiinpä Fender kitaramerkin Leo Fenderkin aikoinaan seisoskelemassa vaahterakaulan päällä sen kestävyydestä puhuessaan. Vaahterakaulat ovat hyvin stabiileja. Soundillisesti vaahtera tuo äänenväriin hieman kirkkautta, napakkuutta ja reilusti sustainia. Suomen vaihtelevaan ilmastoon vaahtera sopii myös erinomaisesti.

 

 

Ruusupuu

Ruusupuu lienee yksi suosituimmista ja perinteikkäimmistä otelautapuista. Eikä syyttä, ruusupuu on erittäin kova ja hyvin kulutusta kestävä otelautamateriaali. Ruusupuun lämmin äänenväri on tuttu monesta rock- ja blues kappaleesta halki vuosikymmenten. Ruusupuinen otelauta on miellyttävän tuntuinen sormille ja erittäin upean näköinen vaalean ja tumman ruskean vivahteluineen. Ruusupuu otelautapuuna vaatii jonkin verran hoitoa vuoden mittaan. Itse olen havainnut riittäväksi ja toimivaksi tavaksi otelaudan puhdistuksen ja sitruunaöljyllä öljyämisen kielten vaihdon yhteydessä pari kolme kertaa vuodessa.
 
 

Eebenpuu

Eebenpuu/ebenholz/ebony on äärimmäisen kova, tiivis ja painava puu. Kovuudestaan johtuen se voi olla myös hieman haurasta. Merkittävimmät eebenpuun kasvualueet ovat Celebesin saaren metsät, Afrikka, Australia, Aasia ja Intia. Liikahakkuiden seurauksena osa eebenpuulajikkeista on muuttunut uhanalaisiksi. Kitaran otelautojen lisäksi eebenpuuta käytetään mm. pianon koskettimissa ja koriste-esineissä.

Fyysisten ominaisuuksiensa puolesta se sopiikin erittäin hyvin kitaran otelautapuuksi. Eebenpuu on tullut tunnetuksi etenkin arvosoitinten otelautapuuna. Eebenpuun väri on lajikkeesta riippuen joko mustaa, tumman suklaan väristä tai mustajuovaista ruskealla pohjalla. Otelaudassa käytettynä eebenpuu suo soittajalle pehmeän ja nopean tuntuman. Eebenpuu ei vaadi minkäänlaista pintakäsittelyä ja on erittäin helppohoitoinen. Soundiltaan eebenpuu on hyvin kirkas, selkeä/puhdas ja omaa paljon sustainia.

 
 

Pau Ferro

Pau Ferro on ehkä hieman tuntemattomampi soitinrakennuspuu, mutta turhaan. Tämä on yksi parhaista otelautapuista mitä löytyy. Pau Ferro on erittäin kovaa, kiinteää, tiivistä ja hyvin kulutusta kestävää. Lisäksi Pau Ferron hyviin ominaisuuksiin voidaan laskea se että se on todella stabiili puu eikä elä vuodenaikojen mukaan juuri ollenkaan. Pau Ferron väri vaihtelee vaalean ruskeasta tummaan kahviin, pääosin se on kuitenkin hieman ruusupuuta vaaleampaa. Soinniltaan Pau Ferro on napakka ja selkeä, hieman kirkkaampi kuin ruusupuu.

 
 

Leppä

Leppä on mitä parhain materiaali sähkökitaranrunkopuuksi. Se on suhteellisen kevyttä, kestävää, edullista, ekologista ja mikä tärkeintä, sen soundi on todella täyteläinen ja tasapainoinen. Leppää on käytetty sähkökitaroiden valmistuksessa jo vuosikymmeniä, eikä syyttä. Punaleppää pidetään yleisesti Pohjois-Amerikan kaupallisesti tärkeimpänä jalopuuna. Punaleppä on edullista ja helposti työstettävää tasaisen ja tiheän puuaineksensa ansiosta. Sähkökitaroiden runkojen lisäksi punalepästä valmistetaan pääosin erilaisia huonekaluja. Siitä valmistetaan myös paljon erilaisia koriste-esineitä kuten koristelistoja, seinä- ja kattopaneeleita, puuviilua, vaneria, paperirullien tulppia ja joitakin pienempiä erikoistuotteita, kuten harjanvarsia, lankarullia, tarjottimia, kengänpohjia ja laatikoita.

Kitaran äänimaailmaan leppärunko tuo mukanaan pehmeän ja täyteläisen ominaisäänensä, joka on hieman mahonkia kirkkaampi ja erottelevampi mutta selkeästi saarnea ja vaahteraa tummempi. Sen akustinen sointi on yleensä todella voimakas ja sustainia piisaa. Ja mitä enemmän leppärunkoista kitaraa saa soitettua auki sen rikkaammaksi ja vivahteikkaammaksi sen äänimaailma näyttää kasvavan. Leppä toimii mielestäni erityisen hyvin yhdessä kirkassoundisen vaahterakaulan ja tummasoundisen ruusupuun kanssa. Tämä yhdistelmä onkin yksi yleisimmistä Fender merkkisissä sähkökitaroissa.
 
 

Mahonki

Mahonki on lepän ohella yksi tyypillisimmistä runko- ja kaulapuumateriaaleista sähkökitaroissa. Mahonki on hyvin arvostettua soitinrakennuspuuta, mm. Gibson merkkiset kitarat valmistetaan pääsääntöisesti mahongista. Mahonkia käytetään yleisimmin huonekalujen ja soittimien valmistamiseen. Kiillotettu mahonki on erittäin kauniin väristä punaisen ja ruskean vivahteluineen.

Aitojen mahonki sukuisten puiden lajit ovat vähentyneet merkittävästi liikahakkuiden vuoksi ja ovat siksi nykyään suojeltuja. Niitä viljellään pieniä määriä mm. Aasiassa. Myös joistain Khaya-suvun puista käytetään nimeä afrikkalainen mahonki. Vanhoissa Gibsoneissa käytettyä aitoa Hondurasin mahonkia on nykyään liki mahdotonta saada mistään. Mahongin soundi on täyteläinen ja lämmin. Akustinen sointi on yleensä todella voimakas ja korkealaatuinen mahonki resonoi hyvin. Sustainia löytyy myös reippaasti.

 
 
Saarni
Saarnen puuaines on todella kovaa. Se kestää melko hyvin taivutusta, sangen hyvin vetoa sekä on erittäin iskunkestävää. Rakenteeltaan se on enimmäkseen ohut-, pitkä- ja suorasyistä. Puu kuivuu erittäin nopeasti, eikä siihen tällöin yleensä synny halkeamia. Saarni puuna on suhteellisen painavaa. Saarnea on käytetty mm. keihäänvarsiin, jousiin ja parketteihin. Hevosten luokkivaljaat, rekien ja vaunujen aisat on myös perinteisesti tehty saarnesta sillä saarni kestää hyvin taivutusrasitusta murtumatta. Eli saarnirunkoisen kitaran käyttöiän ei luulisi jäävän kiinni ainakaan puuosistaan.
 
Kitaran äänimaailmaan saarnirunko tuo mukanaan reilusti sustainia ja kirkkautta. Paksu saarnirunko myös resonoi yleensä todella hyvin. Saarni ei kuitenkaan ole läheskään niin kirkas ääneltään kuin vaahtera, joten saarnirunko soundaa todella hyvältä vaahterakaulan kanssa. Ruusupuisella otelaudalla äänenväriin saa niin halutessaan ripauksen tummuutta.
 
 

Lehmus

Lehmus on suhteellisen kevyt ja pehmeä puu. Lehmus on väriltään todella vaaleaa. Lehmuksen soundi on suhteellisen neutraalia, hieman korostetuilla keskiäänillä, pehmeäksi/pyöreäksi sitä voisi myös kuvailla. Vaatimattoman ulkomuotonsa tähden lehmuksesta valmistetut rungot on yleensä kokonaan maalattuja. Pehmeytensä vuoksi lehmuksesta valmistettu runko ei kestä kovaa käsittelyä kolhuitta.