Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Sähkökitara

 
Sähkökitara otti ensimmäiset haparoivat askeleensa jo 1930-luvulla sähköisesti vahvistetun steel-kitaran muodossa. Ensimmäisiksi varsinaisiksi sähkökitaroiksi voitaneen kuitenkin laskea ne f-aukkoiset akustiset kitarat joihin asennettiin mikrofonit. Nämä kitarat kärsivät valtavista äänen kierto-ongelmista aiheuttaen kovaa ulinaa. Gibson Les Paul mallin isä Les Paul oli ensimmäinen, joka tämän ongelman ratkaisi rakentaessaan ensimmäistä umpipuista sähkökitaraansa vuonna 1941. Leo Fender seurasi Les Paulin jäljissä, tämän seurauksena ensimmäinen umpipuurunkoinen sarjavalmisteinen sähkökitara Fender Broadcaster tuotiin suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1948. Broadcasteria valmistetaan lähes samanlaisena nykyäänkin nimellä Telecaster. Fender Broadcasterin ilmestyttyä alkoi Les Paulin tarjous äkkiä kiinnostamaan kitara yhtiö Gibsonia, joka ensialkuun hylkäsi Les Paulin yhteistyötarjouksen, ja niin toinen ikonimalli Les Paul esiteltiin vuonna 1952.
 
Sähkökitara on soitin jonka asemaa ja merkitystä populaarimusiikissa ja sen kehityksessä ei voi kyllin korostaa. Sähkökitara liitetään yleisimmin rock-tyyliseen musiikkiin sen ainutlaatuisen särösoundin johdosta, mutta sitä käytetään lähes jokaisessa musiikin tyylilajissa aina jazzista metalliin. Sähkökitaran ottivatkin ensimmäisinä käyttöönsä jazz- ja blueskitaristit kuten George Barnes, Charlie Christian ja T-Bone Walker. Myöhemmin alkuaikojen rock-pioneerit kuten Chuck Berry ja sähkökitaran särösoundin tunnetuksi tekijä Dave Davies kasvattivat sähkökitaran suosiota suuren yleisön keskuudessa.
 
 

 

Sähkökitaran osat

 
Kaula

Kaula on soiton kannalta ehdottomasti kitaran tärkein osa. Jos kaula tuntuu soittajasta huonolta ei silloin kitaraankaan tule tartuttua niin usein. Jokainen soittaja on mieltymyksiltään erilainen ja oikeanlaisen kaulaprofiilin löytää vain ja ainoastaan kokeilemalla.

Kaula vaikuttaa erittäin paljon myös kitaran sustainiin ( soinninpituus ) koska resonanssi välittyy kaulasta kitaran runkoon vahvistaen näin rungon omaa sustainia ja värähtelyä. Myös kaulaliitoksen toteutustapa vaikuttaa sustainiin, resonanssiin ja kitaran soundiin. Yleisimmät runkoliitostavat ovat pulttiliitos, jossa kaula on liitetty kitaran runkoon nimensä mukaisesti neljällä pultilla. Tämän liitostavan etuina ovat edullisempi hinta ja helpompi kaulan korjaus vahinkotilanteessa. Liimaliitos jossa kaula on liitetty kitaran runkoon liimalla. Tämä liitostapa on hieman kalliimpi tehdä ja korjaustilanteessa remppa tulee pulttikaulaiseen verrattuna kalliimmaksi, sustain tässä toisaalta on pulttikaulaiseen verrattuna parempi. Kaula läpi rungon tyylisessä liitoksessa sustain on kaikkein pisin, tämä on kuitenkin näistä kaikkein kallein valmistaa ja korjata.

Satula on pieni mutta erittäin tärkeä osa. Liian ahtaat tai kuluneet satulaurat tekevät kitaran virittämisestä suorastaan mahdottoman urakan. Satuloita valmistetaan monenlaisista materiaaleista kuten luusta, muovista, messingistä, erilaisista grafiittiyhdisteistä. Hyvälaatuisessa satulassa kieli pääsee liukumaan vapaasti.

Virittimet eivät tuo oikeastaan mitään itse kitaran soundiin mutta niiden olisi silti hyvä olla laadukkaat. Heikkolaatuiset virittimet tekevät kitaran tarkasta virittämisestä työläämpää ja niiden käyttöikäkin voi jäädä paljon lyhyemmäksi.

Kaulaprofiilin lisäksi myös otelaudan valintaan kannattaa kiinnittää paljon huomiota. Otelaudan radius (kaarevuus) vaikuttaa todella paljon kitaran soitettavuuteen. Kaarevaa otelautaa on hieman helpompi soittaa kun taas vähemmän kaarevalla otelaudalla kaikenlainen kikkailu on aavistuksen luontevampaa. Mutta kaulaprofiilin tavoin on tämäkin pitkälti soittajakohtainen makuasia.

Myös nauhojen koko vaikuttaa soitettavuuteen jonkin verran. Pienempien nauhojen etu soiton kannalta ajateltaessa on se että otelaudan ja sormien välille syntyy enemmän kontaktia, tämän vuoksi soitto on pienillä nauhoilla yleensä hieman selvempää ja puhtaampaa isompiin jumbokoon nauhoihin verrattuna. Kikkailu soittaessa taas on selvästi helpompaa isommilla nauhoilla. Nykyisin kitaroissa käytetään yleensä medium-jumbo nauhoja jotka sijoittuvat aika tarkasti näiden välimaastoon.

Otelaudan ja kaulapuun välissä sijaitsee kaularauta. Kaularaudan tehtävänä on toimia vastavoimana kielten aiheuttamalle vedolle yhdessä kaulapuun kanssa. Kaularautaa säätämällä voidaan myös kaulan kaarevuus säätää soittajan haluamalle tasolle. Kaularauta voi olla joko perinteisesti yksitoiminen, tällainen kaularauta toimii kiristämällä ainoastaan yhteen suuntaan. Eli yksitoiminen kaularauta tekee kaulasta kuperan kun sitä kiristetään ja levossa ollessaan kaula on kovera. Kaksitoiminen kaularauta taas toimii kiristettäessä molempiin suuntiin. Koska on aina olemassa mahdollisuus, että kaula pyrkii kielten vetovoimasta huolimatta jäämään kuperaksi, on kaksitoiminen kaularauta minusta liki ehdoton vaatimus korkealuokkaisessa nykyaikaisessa sähkökitarassa.

Kitaran kielet ja niiden paksuus vaikuttavat myös kitaran soundiin jonkin verran. Ohuilla kielillä on helpompi/keveämpi soittaa, myös venytykset ym. kikkailu on helpompaa ohuilla kielillä. Niiden sointi on ohut ja selkeä. Ohuet kielet sopivat hyvin aloittelijoille ja sellaisiin musiikkityyleihin missä kieliä venytellään paljon ja soitetaan nopeasti. Paksumpien kielten sointi on huomattavasti tuhdimpi johtuen yksinkertaisesti kielten suuremmasta massasta. Kitaran intonaatio (hienovire) tulisi säätää aina uudelleen kun kielten paksuutta vaihdetaan.
 

Runko

Runkopuun valinta vaikuttaa myös kitaran soundiin. Runkopuuksi valitun puun tiheys, paino ja pintakäsittely vaikuttavat paljon kitaran soundiin lisäten oman vivahteensa kitaran äänenväriin ja soinnin pituuteen. Myös puun onnistunut kuivaus vaikuttaa soundin herkkyyteen, soittimen painoon ja käyttöikään. Yleisimmät runkopuut lienevät mahonki, leppä, saarni ja lehmus. Lue lisää artikkelista:kitarapuut.

Tallat jaetaan yleensä kahteen luokkaan. Kiinteät tallat, kuten Gibsoneista tuttu Tune-O-Matic tai Fender Telecasterille tyypillinen tuhkakuppi. Kiinteän tallan eduksi voidaan laskea se, että se ei vaimenna kielten värähtelyä runkoon nähden jonka seurauksena sointi on kiinteätallaisissa kitaroissa yleensä selkeämpi/kiinteämpi ja sustain pidempi. Kiinteän tallan käyttö on myös hieman vaivattomampaa kuin vibratallaisen. Vibratalla taas pitää kitaran vireen paremmin rajujenkin venytyksien keskellä ja on elämää helpottava apuväline musiikkityyleissä, missä tällaista tarvitaan.

Mikrofonit vaikuttavat kitaran ominaissoundiin todella merkittävästi. Lue artikkeli kitaramikrofoneista ja erilaisista kytkentävaihtoehdoista täältä:kitaramikrofonit ja kytkennät.

 
 
 
 
Lähteet:

Wheeler, Tom: The Guitar Book: A Handbook for Electric & Acoustic Guitarists

Hunter, Dave: The Electric Guitar Sourcebook: How to Find the Sounds You Like

Denyer, Ralph: Suuri kitarakirja

Fliegler, Richie The Complete Guide to Guitar and Amp Maintenance: A Practical Manual for Every Guitar Player
 
Millard, André: The Electric Guitar: A History of an American Icon