Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sähkökitaran osto-opas

Kitaransoitto on erittäin antoisa harrastus jonka parissa ei tekeminen koskaan lopu kesken, uuden opettelua riittää helposti koko loppu elämäksi. Kitaransoitto on myös siitä mukava harrastus että sen voi aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa, jos intoa riittää niin et ole ikinä liian vanha tai nuori aloittamaan.

Jos olet aloitteleva kitaristi ja vasta pohdit ensimmäisen kitarasi ostoa, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan ensin artikkeleihin:sähkökitara ja akustinen kitara, akustisen kitaran ostoa koskevat ohjeet löytyvät akustinen kitara artikkelin lopusta. Jos olet päätynyt sähkökitaran ostoon, niin suosittelen sinua perehtymään aiheeseen lisää lukemalla seuraavaksi soitinrakennuspuut- ja kitaramikrofonit & elektroniikka- artikkelit. Näiden jälkeen sinulla on toivottavasti parempi käsitys sähkökitaroista, niiden rakenteesta ja erilaisten mikrofonien vaikutuksesta kitaran soundiin, kenties olet jo muodostanut mielipiteen siitä millainen kitara sinulle parhaiten voisi sopia.

 

 

Budjetin suunnittelu

Ehdottomasti eniten vaihtoehtoja pois laskuista rajaava tekijä kitaraa ostettaessa niin aloittelijalla kuin monella kokeneemmallakin soittajalla on soittimen ostoon varattu rahamäärä. Jokaisen tulisi kuitenkin pyrkiä ostamaan niin laadukas kitara kuin käytössä olevat rahat suinkin vain sallivat. Myös ensimmäistä kitaraa ostettaessa kannattaa suosiolla jättää pois laskuista halvimmat mahdolliset soittimet ja paketit koska halpa ja huonoista osista kokoon kyhätty kitara on pahimmillaan todella raskassoittoinen ja myös kuulostaa huonolta, halpiskitaroiden käyttöikäkään ei välttämättä ole läheskään niin pitkä kuin laadukkailla soittimilla. Tällainen halpa ja raskassoittoinen kitara on myös omiaan tappamaan kiinnostuksen koko harrastusta kohtaan heti ensimetreillä.

Aloittelevan soittajan budjetti tulisi miettiä niin, että aloittamiseen tarvittavien välineiden hinta ei aiheuta suurta taloudellista ahdinkoa, mutta rahaa tulisi olla käytettävissä kuitenkin sen verran että saisi hankittua sellaiset välineet jotka kannustavat harjoittelemaan, eivätkä ainakaan olisi kehittymisen esteenä.

Ihan ensimmäistä kitaraa ostaessa olisi hyvä varata kitaraan ainakin 200-400 euroa, tähän hintahaarukkaan mahtuvat monet aloittelijan kestosuosikit kuten esimerkiksi Yamaha Pacifica ja Squier Classic Vibe, näistä molemmat ovat hintaansa nähden todella laadukkaita ja kestävät oikein huollettuna ja säädettynä niin pitkään kuin tarve vain vaatii. Myös osa pidemmälle ehtineistä soittajista luottaa näihin soittimiin. Jos budjettia saa venytettyä 600-1000 euron pintaan on mahdollista päästä käsiksi jo ihan ammattilaistason soittimiin, näistä esimerkkeinä voidaan mainita mm japanilainen Tokai joka valmistaa todella laadukkaita soittimia kohtuulliseen hintaan, myös japanilaiset Fenderit, edulliset amerikkalaiset Gibsonit ja mexicolaiset Fenderit mahtuvat tähän hintaluokkaan. Myös Ibanez kannatta ottaa huomioon kun haetaan kohtuuhintaisia mutta laadukkaita kitaroita. Alle sadan euron kitaroita on syytä välttää, tällaiset kitarat ovat pääsääntöisesti hyvin heikkoja niin laadultaan kuin soitettavuudeltaankin. Kovin huomattavia summia ensimmäiseen kitaraan ei myöskään kannata syytää, makusi tulee erittäin todennäköisesti muuttumaan vielä monta kertaa ennen kuin ne lopulliset soittimet löytyvät.


Minkälainen kitara?

Nyt kun soittimeen käytettävä rahamäärä on selvillä, voidaan seuraavaksi pohtia millainen kitara itselle parhaiten sopisi. Tähän vaikuttavat lukemattomat seikat eikä oikeaa vastausta oikeastaan edes ole, kyse on pelkästään mielipideasioista. Vasta-alkajan huomio ensimmäistä soitinta valittaessa kiinnittyy yleensä pääsääntöisesti ulkonäkö- ja fiilis asioihin. Tämä ei oikeastaan ole edes virhe, sillä ensimmäisen kitaran ehdottomasti tärkein tehtävä on inspiroida nuorta muusikkoa tarttumaan soittimeensa yhä uudestaan ja uudestaan. Jos ensimmäinen kitara hoitaa tämän tehtävän, on se ehdottomasti siihen käytetyn rahasumman arvoinen.

Myös alkuvaiheessa olisi kuitenkin syytä kiinnittää edes hiukan huomiota siihen millaiseen käyttöön kitara tulee, eli millaista musiikkia sillä olisi tarkoitus soittaa. Myös kaulaprofiili olisi hyvä valita omien mieltymystensä mukaisesti.

Bluesia ja perinteistä Rockia rakastavalle on tarjolla pilvin pimein sopivia soittimia. Yleisimpiä valintoja lienevät kuitenkin Stratocaster, Telecaster, SG ja Les Paul-tyyliset kitarat. Etenkin Bluesissa on olennaista se että saat ilmaistua itseäsi instrumenttisi kautta juuri siten kuin sinusta tuntuu.

Raskaaseen Metal-tyyliseen musiikkiin sopii erinomaisesti esimerkiksi kahdella humbuckerilla varustettu umpipuinen sähkökitara. Perinteiset yksikelaiset eivät välttämättä ole kaikkein paras vaihtoehto tähän, mutta tämäkään ei ole tavatonta. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Bare Knuckle Pickupsin Piledriver, joka on yksikelainen Telecasteriin tarkoitettu mikrofonisetti, joka soveltuu hyvin vaikka miten raskaaseen mättöön ja kyykyttää helposti monet humbuckerit. Moni modernia metallia soittava suosii soittimissaan kuitenkin voimakkaita humbuckereita ja aktiivisia mikrofoneja (esim. EMG). Jos tämä on genresi, niin soittotaidon kehityttyä kannattaa testata myös seitsemänkieliset kitarat. Hevikitaroista esimerkiksi Gibson Flying V on malli jota kannattaa kokeilla. Niitä on saatavilla monessakin eri hintaluokassa. Budjettiluokan kitaroissa kannattaa jättää kammelliset mallit pois laskuista, ne kun eivät halvimmissa malleissa vain toimi kunnolla.

Country miesten ja naisten kannattaa kokeilla ensimmäiseksi yksikelaisilla mikrofoneilla varustettuja tai puoliakustisia kitaroita. Esimerkiksi Telecaster on monen countrymuusikon suosiossa omalaatuisen soundinsa ansiosta, etenkin country and western -tyylisen countryn yksi helpommin tunnistettavista piirteistä sen alkuvaiheilta lähtien on ollut Telecaster ja etenkin sen tallamikrofonin soundi.

Jazzia on soitettu vaikka minkä tyylisillä kitaroilla akustisista aina umpipuisiin lankku sähkökitaroihin, esimerkkinä jälkimmäisistä mainittakoon vaikkapa Stratocaster. Jazzista pitävälle löytyy kuitenkin se omin instrumentti todennäköisimmin onttokoppaisista ns. archtop-tyylisistä kitaroista, ainakin monelle tällainen kitara on se ”Jazz-kitara”. Archtop-kitara voi olla joko kokonaan akustinen tai puoliakustinen jolloin se on varustettu tyypillisesti P90- tai humbucker- tyylisillä mikrofoneilla. Hyvin jazziin sopiviksi kitaroiksi on havaittu mm. Gibson ES-150, Gibson ES-175, Gibson L-5, Epiphone Dot ja Epiphone Casino. Myös Ibanezin artcore -sarja kannattaa huomioida jos etsii hyvää jazzkitaraa. Gretsch merkkiä ei myöskään saa jättää mainitsematta kun puhutaan puoliakustisista kitaroista.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin että juuri sinä itse pidät kitarasi soundista. Tarkoituksena on löytää sellainen instrumentti, jolla saat parhaiten välitettyä ne tunnetilat ja fiilikset joita haluat. Kitaran tulee myös tuntua hyvältä ja istua käsiisi luontevasti. Tämän arvioiminen voi olla ensimmäistä kitaraansa etsivälle toki hieman hankalaa, mutta kun kokeilee mahdollisimman erilaisia malleja, niin jonkinlainen käsitys tästäkin muodostuu.
 

Mistä?

Ensimmäiset kitarat olisi suositeltavaa ostaa itse suoraan kivijalkaliikkeestä ja välttää etenkin ulkomaisten nettikauppojen houkutuksia. Itse paikan päälle raahautuessasi voit testata kiinnostavia soittimia ja valita niiden joukosta itsellesi varmasti sopivimman mallin ja yksilön. Yksi kivijalkaliikkeiden ehdottomasti parhaista puolista on se, että voit itse valita ja tarkastaa kitaran ostohetkellä ja pyytää myyjää säätämään kitaran sinulle valmiiksi. Näin nettiaikakautena usein unohtuu myös se kullanarvoinen seikka että kivijalkaliikkeissä saat henkilökohtaista palvelua ja opastusta asiantuntevalta henkilökunnalta. Moni aloittelija jännittää turhaan soitinliikkeiden kaltaiseen erikoisliikkeeseen menoa, muista että kyseessä ei ole koetilanne jossa kykyjäsi mitataan tai arvostellaan. Asiakas on aina oikeassa myös soitinliikkeissä ja myyjät ovat sielläkin sinua varten.

Tämän lisäksi ainakin itselläni eräät soittoharrastuksen alkuaikojen parhaista muistoista liittyvät juuri pitkiin reissuihin paikalliseen ja lähikaupunkien soitinliikkeisiin. Kyllä siinä useamman kymmenen soittimen testauksen jälkeen omat mieltymykset ja käsitys siitä millainen se laadukas instrumentti oikein mahtaakaan olla alkoivat pikkuhiljaa valjeta vasta-alkajallekin. Lisäksi väitän että sitä euforiaa mitä tuore muusikonalku kokee kolutessaan lähikauppojen kitaramäärää läpi sitä itselle sopivinta kitaraa etsiessään vaivalla säästetyt setelit taskussa poltellen ei koe nettikauppojen välityksellä.

Jos lähipiiristäsi sattuu löytymään kitaran soittoa harrastava henkilö, niin suosittelen lämpimästi värväämään hänet avuksi kaupoille. Kokeneemman muusikon apu ensimmäisiä hankintoja tehdessä on monesti korvaamatonta. Muista kuitenkin tehdä itse päätökset kitaran sopivuudesta sinulle, esimerkiksi sama kaulaprofiili ei välttämättä sovi sinulle vaikka ystäväsi pitää siitä.

Jos sinulla kuitenkaan ei ole mahdollisuutta syystä tai toisesta kävellä liikkeeseen paikan päälle vaan joudut päätymään nettikauppaan, niin suosittelen tässäkin tapauksessa silti suosimaan suomalaisia liikkeitä ja vastustamaan ulkomaisten jättikauppojen edullisempia hintoja ja tarjouksia. Esimerkiksi Musamaailma, Top Sound ja Kitarapaja ovat tunnetusti liikkeitä, joilla on ollut tapana myydä kitaransa tarkastettuna ja säädöissä. Nykypäivän internet shoppaaja usein unohtaa sen että on olemassa myös tinkaamisen mahdollisuus, jos hinta on mielestäsi liiankorkea kun sitä vertaa muihin liikkeisiin voita aina ottaa myyjään yhteyttä ja yrittää neuvotella hintaa alaspäin.

Edes ensimmäistä kitaraa ei missään tapauksessa kannata ostaa lelukaupasta, halpahallista tai supermarkettien postimyynnistä!


Entäpäs sitten käytetyt kitarat?

Tämä onkin vähän vaikeampi homma. Uuden kitaran yksi suurimmista eduista on sen mukana tuleva takuu. Kitaran käytössä tai ajan kanssa ilmenevät viat ja ongelmat voidaan hoitaa kätevästi takuun piikkiin eikä ostajan tarvitse olla huolissaan siitä jos kotona kitarasta paljastuukin jotain yllättävää mikä ei kaupassa sattunut silmiin, käytettyyn tavaraan ei tällaista takuuta useinkaan saa. Käytetyn kitaran suurin etu on taas se, että käytössä olevalla rahasummalla voi saada laadukkaamman kitaran, sellaisen johon uutena ei välttämättä olisi ollut varaa. Käytetyn soittimen kohdalla voidaan myös välttyä monelta uuden soittimen harmilta. Kitara on jo ehtinyt tottua paikalliseen ilmastoon ja puut ovat eläneet sen, minkä ovat elääkseen. Käytetyn soittimen arviointi kysyy kuitenkin jonkinlaista kokemusta aiheesta, eli ihan varauksetta en voi suositella käytettyjä kitaroita ensimmäistä soitintaan havittelevalle, varsinkaan jos mukaan ei ole mahdollista saada kitaroista enemmän kokemusta omaavaa henkilöä. Käytettyä kitaraa ei ikinä kannatta ostaa soitinta näkemättä.

Itse olen pääsääntöisesti käytetyn tavaran kannalla, sitä paitsi laadukas kitara vain paranee vuosien kuluessa. Ensimmäistä kitaraa ostaessa innokasta kitaristinalkua vaanivat kuitenkin monet sudenkuopat, varsinkin käytettyjen soittimien markkinoilla. Parhaimmassa tapauksessa käytetyn soittimen ostaja saa siis Suomen ilmastoon jo tottuneen, hyvin auki soitetun ja asiallisesti pidetyn instrumentin jonka arvo vain kasvaa vuosien saatossa. Pahimmassa tapauksessa ostajan haltuun voi kuitenkin joutua kaltoin kohdeltu, vinokaulainen täyden nauharemontin tarpeessa oleva raato jonka soittokuntoon huollattaminen voi maksaa pahimmillaan useita satoja euroja. Jos sitä edes soittokuntoon on järkevää huollattaa.


Käytetyn kitaran kunnon arviointi

Seuraavaksi käyn läpi muutamia kohtia joiden avulla kitaran kuntoa voi yrittää arvioida, nämä pätevät tietysti hyvin myös uutta kitaraa ostettaessa.

Kun olen itse ostamassa käytettyä kitaraa, niin kiinnitän huomioni ihan ensimmäiseksi seuraaviin seikkoihin, eli jos löydän kaupattavana olevasta kitarasta jonkun seuraavista ongelmista, jätän kauppojen hieromisen saman tien kesken:

- Korkkiruuville vääntynyt kaula on kallis, vaikea ja ehkä jopa mahdoton vika korjata. Varsinkin liimakaulaisissa kaulan kuntoa kannattaa arvioida huolellisesti. Korkkiruuville vääntyneen kaulan huomaa silmämääräisesti tarkastelemalla. Eteen ja taakse päin notkollaan olevaa kaulaa voidaan säätää kaularaudan avulla.

- Huonosti korjattu tai kokonaan korjaamatta jätetty murtuma puussa. Tarkasta huolella etenkin lapa ja kaula. Esimerkiksi tyypillisesti Les Paula-tyylisissä kitaroissa tavattava lavan murtuma ei ammattilaisella korjattuna vaikuta soittoon mitenkään, eikä ammattitaitoisen korjaajan jäljiltä ole edes esteettinenkään ongelma. Huonosti toteutetut itsetehdyt lavanmurtuman korjaukset taas ovat erittäin kallista ja hankalaa korjata jälkeenpäin.

- Huono rungon ja kaulan liitos. Tarkista huolellisesti onko liitoskohta tiivis ja asiallisen näköinen. Etenkin budjettiluokan liimakaulaisten kitaroiden kohdalla on syytä tarkistaa, onko kaula liimattu täysin suoraan ja huolellisesti.

- Kielet rämisevät ikävästi tai eivät soi kunnolla jokaiselta nauhaväliltä. Jos tällainen ongelma ilmenee, on syytä pyytää myyjää säätämään kitara asialliseen soittokuntoon, jos ongelmaa ei saada poistettua on soitin syytä jättää suosiolla ostamatta.

- Kaularauta, Kaularaudan toimivuus on syytä varmistaa ostohetkellä. Pyydä myyjää esittelemään kaularaudan toiminta sinulle.

- Tee-se-itse henkisen amatöörin itse tekemä huonosti toteutettu customointi. Tällaiset modaukset laskevat lähes poikkeuksetta kitaran arvoa ja toimivat todennäköisesti arvoa alentavana ja kauppaa pahasti vaikeuttavana tekijänä jos myöhemmin haluat luopua kitarasta.


Jos kaupan oleva kitara selvisi kunnialla yllä olevista, otetaan se tarkempaan syyniin.

Sähkökitara kannattaa ostotilanteessa aina kytkeä kiinni vahvistimeen. Sähkökitara on tarkoitettu vahvistimen kautta soitettavaksi ja jos kitaran soundi vahvistimen läpi soitettuna ei miellytä soittajaa, ei kyseinen kitara välttämättä ole se kaikkein paras tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Jos kaupattavan kitaran säädöt eivät ole kunnossa, kannattaa pyytää myyjää säätämään kitara asialliseen soittokuntoon. Itse ei ikinä kannata lähteä säätämään kitaraa jota ei ole vielä ostanut, mahdolliset säätämisestä aiheutuvat viat kun jäävät yleensä säätäjän kontolle maksettavaksi. Kielten paksuus, kielten korkeus, hienovire ja mikrofonien korkeus ovat helposti muutettavia seikkoja joten näiden ei kannata antaa vaikuttaa ostopäätökseen. Jopa mikrofonien vaihto käy ammattilaiselta kätevästi, eikä kyseessä ole kovinkaan kallis homma.

Etenkin kaulaan on syytä kiinnittää runsaasti huomiota ostotilanteessa. Itse kiinnitän kaulassa huomioni ainakin seuraaviin seikkoihin:

Satulan kunnon tarkastus käy kätevästi tarkastelemalla satulaurien syvyyttä. Kun kieli painetaan kiinni otelautaan kolmannen nauhavälin kohdalta tulisi ensimmäisen nauhan ja alas painetun kielen väliin jäädä ihan pienen pieni rako. Jos kielet makaavat tiukasti vasten ensimmäistä nauhaa on satula auttamatta loppuun kulunut ja syytä vaihtaa pikimmiten uuteen. Kulunut satula aiheuttaa ärsyttäviä ongelmia vireenpidon kannalta ja kielten räminää nauhoja vasten. Satulan vaihtaminen ei ole lainkaan iso tai edes kallis operaatio, mutta myyjän tulisi silti hyvittää tämä kitaran hinnassa. Jos kielet taas killuvat liian korkealla ensimmäisestä nauhasta, voi kitara soida epäpuhtaasti ja ainakin soitto on huomattavasti työläämpää ensimmäisillä nauhaväleillä. Kieliurien syventäminen käy soitinkorjaajalla käden käänteessä eikä myöskään maksa paljon.

Lievä kuluminen nauhoissa on hyväksyttävää käytetyssä soittimessa, kitara on kuitenkin viime kädessä käyttöesine eikä voida olettaa että siinä ei näkyisi mitään jälkiä soittamisesta. Ainoastaan merkittävän syviä kulumia ja uria omaavat nauhat ovat hintaan ja ehkä jopa ostopäätökseen vaikuttavia seikkoja. Nauhojen vaihto on kohtuullisen hintava operaatio ammattilaisella teetettynä, huonossa tapauksessa käytetyn ostosta saatava rahallinen hyöty ei kata isosta nauharemontista koituvia kuluja. Jos nauhat ovat loppuun kuluneet kannattaa pyytää myyjältä nauharemontin verran hyvitystä hinnassa. Etenkin reunalistallisen otelaudan omaavissa kitaroissa kannattaa olla tarkkana nauhojen kunnon kanssa, reunalista nimittäin vaikuttaa nauharemontin hintaan. Kun puhutaan kitaroista hintaluokassa 200-300 euroa, on täyden nauharemontin tarpeessa olevat yksilöt syytä jättää ostamatta.

Muita huomioitavia seikkoja:

Tallan kuntoa arvioidessaan kannattaa tarkistaa että intonaation- ja kielten korkeussäädöille on vielä varaa, mikäli säädöt ovat jo valmiiksi aivan ääriasennoissaan kannattaa ostoa vielä harkita toisen kerran. Tallan kuntoa kannattaa arvioida myös silmämääräisesti ja tarkistaa että kaikki asiaankuuluvat osat, ruuvit ja mutterit ovat varmasti tallella. Varsinkin talloissa jotka on varustettu kammella, on syytä todeta että tallan liike on tasainen ja joustava. Tallan tehtävänä on puhtaasti liikkua kielen pituuden suuntaisesti nostattaen tai laskien kieliä. Ensimmäisen kitaran kohdalla suosittelen kuitenkin välttämään kammella varustettuja malleja, ne voivat olla hieman liian haastavia ensimmäiseksi kitaraksi.

Myös kiristimien toimivuus on syytä tarkastaa, ne eivät saa olla liian tiukat tai löysät. Kannattaa tarkastaa että virityskoneiston tapit eivät heilu lavan reiässään, eli tarkasta ettei reikä ole niille liian väljä. Myös virityskoneiston silmämääräinen tarkistus on aiheellista.

Myös hihnatappien kunto on syytä varmistaa. Liian löysät tai huonosti kiinni olevat tapit voivat aiheuttaa kitaran kannalta vakavan vaaratilanteen, etenkin seisten soitettaessa. On todella ikävää jos kitara pääsee tipahtamaan maahan kesken soiton hihnatapin irrottua.

Elektroniikan tarkistus lienee ehkä se kaikkein helpoin tarkastuskohde myös aloittelijalle. Käy kaikessa rauhassa kitaran jokainen säädin ja kytkin läpi. Jos jokainen mikrofoni ja kytkin toimii niin kuin pitää eivätkä potikat rahise ollaan jo pitkällä.

Myös kitaran ulkoasua on syytä tarkastella lähemmin ennen rahojen luovutusta. Halkeamat/kolhut rungossa ja naarmut maalissa/lakassa vaikuttavat aina kitaran hintaan vaikka kyse ei olisikaan millään tasolla soittoon vaikuttavasta seikasta (tämä kohta ei tietenkään koske jo tehtaalla valmiiksi kulutettuja kitaroita).

Tuleeko mukaan lisävarusteita? Jos vastaavan kitaran mukana uutena ostettaessa tulee esimerkiksi kova laukku eikä sitä käytetyn yksilön mukaan ole saatavilla, on tämä ehdottomasti huomioitava kitaran hinnassa. Kovat laukut maksavat parhaimmillaan jopa satoja euroja. Ole myös tarkkana että saat kitaran mukana kaikki tarvittavat säätöavaimet.

Kuuntele kitaran soundia ja tunnustele miltä se tuntuu kädessäsi ja miten se istuu syliisi. Jos kitara kuulostaa hyvältä ja tuntuu hyvältä, niin silloin se on sinulle hyvä. Jos pidät soittimesta ja se on mielestäsi paras saatavilla oleva yksilö ja vielä hintansa arvoinen, olet löytänyt soittimesi.

 


Jos kitara päädytään ostamaan käytettynä netin välityksellä, on tärkeää huomioida muutama seikka: Pyydä aina tarkat kuvat kitarasta joka puolelta, etenkin kaulasta ja nauhoista kannattaa pyytää tarkempia lähikuvia useasta kuvakulmasta. Älä ikinä maksa mitään etukäteen vaan pyydä myyjää lähettämään kitara sinulle vaikka postiennakolla, lisäksi olisi hyvä pyytää myyjää antamaan lupa paketin avaamiseen ennen rahojen maksamista. Jos nämä eivät jostain syystä onnistu niin kannattaa suosiolla unohtaa tämä kyseinen yksilö, käytettyjä kitaroita riittää. Ennen ostopäätöstä on myös hyvä ottaa selvää paljonko uudet vastaavat kitarat maksavat ja paljonko niistä yleensä pyydetään käytettynä. Tavallinen hintapyyntö moitteettomasta yksilöstä on suunnilleen 60-80% uuden tuotteen hinnasta . Terveen maalaisjärjen käyttö on tässäkin sallittua, epäilyttävän hyvät tarjoukset ovat monesti epäilyttäviä.


Vahvistin?

Ensimmäiseksi vahvistimeksi suosittelen pientä ja laadukasta mallintavaa. Esimerkiksi Yamahan THR-sarja, Voxin Valvetronix-sarja ja Blackstarin ID-sarja ovat mielestäni hyviä esimerkkejä tällaisista. Näiden avulla aloitteleva kitaristi voi rauhassa tutustua erilaisiin soundeihin hyvin toteutettujen mallinnuksien perusteella. Tästä on hyötyä myöhemmässä vaiheessa kun on tullut aika panostaa vahvistimeen enemmän, silloin on jo muodostunut käsitys millaisesta soundista eniten pitää. Vahvistimen lisäksi viritysmittari on apuväline johon kannattaa satsata.