Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Otelaudan huolto
 
Kunnollinen otelaudan huolto on toimenpide joka olisi hyvä suorittaa pari kolme kertaa vuodessa, puhdistuksen tarve vaihtelee paljon soittajasta ja soittimesta riippuen. Pari kolme kertaa vuodessa on riittävän usein, liiallista otelaudan öljyämistä on syytä välttää siinä missä sen likaamistakin. Otelaudan likaantumista voidaan ennaltaehkäistä pesemällä kädet ennen soittoa ja pyyhkäisemällä kielet puhtaalla liinalla aina soiton jälkeen.
 
Projekti aloitetaan irrottamalla kaikki kielet irti kitarasta. Kielet on syytä irrottaa rauhallisesti jokaista vähän kerrallaan löysäten. Tällä ehkäistään liian nopeasta jännitteen muutoksesta kaulaan mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Kun kaikki kielet kerran ovat irti, niin kiristä virityskoneistot ja mahdollisesti kaula samalla vaivalla. Itse sipaisen tässä kohtaa myös satulaan Big Bends Nut Saucea, olen huomannut että siitä on apua mm. vireenpitävyyden kannalta, varsinkin kitaroissa joissa on vielä tehdassatula paikoillaan. Tällaiset tarkoitukseen kehitetyt liukasteet toimivat grafiittia paljon tehokkaammin.
 
 
Puhdistus

Lian poistoon voi käyttää kuivaa ja pehmeää hammasharjaa tai erittäin hienoa teräsvillaa. Itse olen kokenut hammasharjan helpoksi ja riittäväksi, se on myös teräsvillaa hellävaraisempi ja turvallisempi lian irroitusväline. Harjaus suoritetaan otelaudan suuntaisesti. Jos käytät teräsvillaa niin tarkkaile voimankäyttöäsi, otelaudan ja otelautamerkkien naarmuuntumista on syytä välttää.
 
Saatavilla on myös erilaisia kitaran otelaudalle varta vasten kehiteltyjä puhdistusaineita (esimerkiksi Dunlop 01), tällaisten puhdistusaineiden avulla saa helposti irrotettua piintyneimmätkin liat otelaudasta ja varsinkin nauhojen reunoista. Otelaudan huolellinen puhdistus on tärkeää, sillä likaiseen otelautaan ei seuraavaksi levitettävä öljykään kunnolla imeydy. Puhdistuksen jälkeen otelauta pyyhitään kuivalla liinalla ja annetaan kuivua hetken aikaa.


Öljyäminen
 
Itse käytän otelaudan öljyämiseen sitruunaöljyä koska se on edullista, tuoksuu hyvältä ja kuivuu nopeasti. Omat kokemukseni otelaudan öljyämisestä rajoittuvat lähinnä ruusupuuhun, eebenpuuhun ja tummennettuun vaahteraan. Esimerkiksi käsittelemätön vaalea vaahtera on sellainen otelautapuu johon ei sitruunaöljyä kannata lotrata. Muiden otelautapuiden kohdalla jokainen noudattaa siis omaa harkintakykyään ja noudattaa muutenkin kitaran valmistajilta saatuja ohjeita. Osa valmistajista ei suosittele sitruunaöljyn käyttöä eebenpuuhun. Muutamassa edullisessa kaukoidän kitarassa on tullut vastaan myös ruusupuun väriseksi värjättyä vaaleampaa puuta, näissä sitruunaöljy on liuottanut tummaa väriä ja jättänyt otelautaan vaaleampia kohtia. Jos kitarasi on edullisempi tai et ole täysin varma mitä puuta otelaudassa on käytetty, kannattaa öljyä sipaista kokeeksi vain vähän johonkin kohtaan otelautaa.
 
Öljyäminen tapahtuu siis yksi nauhaväli kerrallaan. Levitä öljyä nauhojen suuntaisesti vain vähän kerrallaan ja tarkkaile miten paljon puu imee sitä, jos puu imaisee heti kaiken öljyn, voidaan lisää levittää. Puuta ei ole kuitenkaan tarkoitus hukuttaa öljyyn, liiallisen öljyn käytön seurauksena otelauta voi jäädä pitkäksi aikaa tahmean tuntuiseksi. Runsaan öljyn joutumista otelautamerkkien päälle ja nauhojen päihin on syytä välttää, mitään katastrofaalista tästäkään ei ole seurannut, mutta turhia riskejä ei kannata ottaa.
Toista käsittely jokaiselle nauhavälille erikseen ja pyyhkäise puhtaalla kankaalla ylimääräiset öljyt pois. Kun koko otelauta on öljytty, keitetään kupillinen kahvia ja annetaan öljyn imeytyä rauhassa puuhun. Jos joku kohta alkaa näyttää muita selvästi kuivemmalta voidaan tähän kohtaan sipaista hieman lisää öljyä. Öljyn imeydyttyä pyyhkäistään nauhat vielä kevyesti kuivalla kankaalla.
 
Sitten onkin enää vuorossa kielten paikoilleen laitto ja kitaran kunnollinen kitaran säätö.
 
Seikkaperäiset kuvat tulevat kun otelautani on seuraavan kerran huollon tarpeessa.
 
 
Lakattu vaahteraotelauta
 
Lakatun vaahteraotelaudan hoitoa helpompaa ei ihan heti tule mieleen. Olen huomannut riittäväksi toimenpiteeksi otelaudan puhdistuksen pari kertaa vuodessa hammasharjaa ja nihkeää rättiä apuna käyttäen. Lakatun vaahteraotelaudan kuluminenkaan ei minun kirjoissani ole ongelma, vaan päinvastoin. Juuri mikään ei ole esteettisesti niin kaunista kuin reilusti kulunut ja paikoin tummunut vaahteraotelauta. Eli rankkaa soittoa ja antaa yhteisten kilometrien näkyä niin soittajassa kuin soittimessakin!