Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Rikstone C6

Ominaisuudet

- Kabinetti on 18mm:n mäntyä

- Tässä mallissa baffletti on myös 18mm:n puuta

- Chassis on 1.5mm:n alumiinia.

- PT: TT Toroidal 50 VA

- OT: Hammond 125DSE

- Tasasuuntaus: SS (puolijohteilla)

- VVR power MosFet: joko STW11NK100Z tai IRFPC50PBF

- Putket: 12AX7 (JJ) ja EL84 (JJ)

- Kaiutin: Eminence Ragin Cajun(8 Ohm)/ Celestion Tube 10 (8 Ohm)

-Lisäksi löytyy 16 Ohmin output

-Säädöt: Volume, Tone, VVR, BOOST-kytkin, jolla vahvistimen saa joko clean-/särö-käyttöön.

- Mitat: leveys: 37,5 cm, syv. 20,5 cm, korkeus (jalkojen kanssa): 36,5 cm, paino noin 9 kg
 

Rikstone & C6

Rikstone on pieni suomalainen yhden miehen paja, josta voi tilata vahvistimia omilla spekseilla ja joita rakennetaan kulloisenkin tilanteen mukaan ja saatavilla olevan aikaresurssin puitteissa. Vahvistinrakentamisen motiiveina Ristolla toimivat kiinnostus kitaravahvistimiin, oma soittaminen ja harrastus. Koska Rikstone ei ole kaupallinen yritys, ei sivuilla olevista vuosien varrella rakennetuista yksilöllisistä vahvistimista ole myöskään julkaistu hintoja. Risto on todellinen pitkän linjan rakentaja. Hän on tehnyt vahvistimia jo vuosikausia, ja kokemus näkyy laadukkaana työnjälkenä ja hyvänä asiakaspalveluna.Tällaisia pieniä pajoja soisi olevan enemmänkin kotimaassamme.

Rikstone C6 perustuu yhdistelmään Fenderin Champ (5F1) ja Princeton (5F2-A) piireistä, johon on lisätty VVR ja pääteputki (6V6) korvattu on EL84:lla. Vahvistimen nimi on siepattu vahvistimen ominaisuuksista siten, että C tarkoittaa comboa ja 6 on vahvistimen teho watteina. Rikstone on valmistanut vuosien varrella lukuisia tämän kokoluokan comboja, joten jokainen C6 on ainakin jollain tavalla customoitu ja hyvin paljon ostajansa näköinen. Joissain C6 malleissa on nimen perään lisätty pieni tarkennus, esim. CS (Cream Sound).
 

Point To Point?

Point to point-termiä käytetään yleensä kuvaamaan sellaista vahvistinta, joka on tehty käsinjuottamalla ilman piirilevyä. Tällä tavalla rakennetun vahvistimen vahvoina etuina ovat mm. pitkäikäisyys, toimintavarmuus ja mahdollisten korjauksien tai jälkikäteen tehtävien muutosten helppous. Koska tällaiset vahvistimet rakennetaan tilaustyönä käsin ja yleensä aina asiakkaan omien yksilöllisten toiveiden mukaisesti, on hintakin sen vuoksi vastaavanlaisia tehdastekoisia malleja korkeampi. Mielestäni tämä on kuitenkin asia johon kannattaa ehdottomasti sijoittaa hieman ylimääräistä. Tällaisissa point to point-tyyliin tehdyssä vahvistimessa yhdistyy mielestäni hienosti korkealuokkainen suomalainen käsityö ja laadukas elektroniikka, näiden johdosta tämänkaltaisen vahvistimen käyttäjä voi odottaa useiden vuosien ongelmatonta käyttökokemusta.
 

VVR-säädin

VVR tarkoittaa vahvistimen päätetehon dynaamista säätöpiiriä, lyhenne tulee sanoista: Variable Voltage Regulator. VVR:n avulla säädetään vahvistimen tehoa halutulle tasolle, eli sen avulla putkivahvistimesta saadaan päätesäröä ulos myös kerrostaloasuntoon sopivilla äänenvoimakkuuksilla. VVR on mielestäni keinokuormaa hieman parempi vaihtoehto tähän tarkoitukseen, koska se ei keinokuorman lailla kuluta vahvistimen pääteputkia niin nopeasti loppuun.

VVR-säädin toimii ainakin tässä vahvistimessa todella hyvin. Juuri minkäänlaista äänenlaadun heikkenemistä ei ole havaittavissa vaikka VVR olisi säädetty miltei pienimmälle mahdolliselle asetukselle, paras asento niin äänenlaaduin kuin tehon kannalta kohtuullisen hiljaa soitettaessa vaikuttaa olevan 1/4 kierrosta ja normaaleilla kerrostaloon sopivilla äänenvoimakkuuksilla 2/4 kierroksen tuntumassa. Täysillä tehoilla tästä lähtee todella kova mekkala, kaltaiseni muusikko jonka suurin osa soittoajasta menee kotosalla rämpytellen ja satunnaisesti toisen kitaristin tai basistin kanssa soitellen tämä on teholtaan juuri sopiva vahvistin. Toisella pääteputkella tämän kanssa pärjäisi varmaan jopa akustisille rummuille, ainakin hyvin herkän elementin tai erillisen isomman kaiutinkaapin kanssa.
 

Soundi

Rikstone C6:n ominaissoundi on hyvin paljon perinteisten Princeton ja Champ vahvistinten kaltainen, muutamia eroja kuitenkin löytyy. Tässä vahvistimessa on max. anodijännitettä pudotettu esikuvistaan poiketen, tämä muutos vie vahvistimen soundia aavistuksen pehmeämpään suuntaan joka on suuri etu etenkin kun soitetaan säröllä. Särösoundi ei siis ole aivan niin rapsakka/kirpeä kuin tämänkaltaisissa Fendereissä tyypillisesti, vaan hieman pehmeämpi ja pyöreämpi. Puhtailla soitettaessakaan ääni ei ole aivan niin pistävä ja kirkas kuin Princetonessa tai Champissa yleensä, vaan omaa juuri sopivan määrän yläpäätä ja tummuutta, kaikin puolin tasapainoinen ja selkeä soundi joka sopii moneen tilanteeseen.

Esikuvistaan poiketen myös 6V6 pääteputki on vaihdettu EL84:ään, koska EL84:n transkonduktanssi (Gm) on suurempi kuin 6V6:n, työntää se samoilla lähtöarvoilla huomattavasti enemmän mekkalaa (tässä tapauksessa säröä) ulos. Tästä vaihdoksesta johtuvaa muutosta on käytetty hyödyksi asentamalla vahvistimeen boost-kytkin, boost-kytkin poistaa asetettua vaimennusta jolloin vahvistin säröytyy nopeammin ja soundi on myös jonkin verran raaemman kuuloinen, erittäin käyttökelpoinen ominaisuus.

Jos Boost-kytkin ei ole kytkettynä päälle niin soundi on aika puhdas, harmoninen ja kuulas, säröytymistä alkaa tapahtua vasta reilusti volyme-säätimen puolen välin jälkeen. Kitaran mikrofonit vaikuttavat tähän tietysti myös jonkin verran, ärhäkkäämmät humbuckerit tai P90:set potkivat vahvistinta särölle jo hieman aiemmin.

Olen käyttänyt vahvistinta sekä Celestionin Tube 10:llä että Eminencen Ragin Cajunilla. Molemmat kaiutinvaihtoehdot ovat omalla tavallaan toimivia, itse pidän kuitenkin hieman enemmän tästä Eminencen todella herkästä Ragin Cajunista, joka on siis 6,5dB herkempi kuin Tube 10. Näin suuren äänenvoimakkuuseron kuulee käytössä todella selkeästi. Vaihdon myötä koko vahvistin herkistyi todella paljon ja headroomia puhtaille saatiin myös hieman enemmän. Lisää nyansseja soundimaailmaan saa myös ajamalla vahvistinta erillisen kaiutinkaapin lävitse.

Tämän vahvistimen kotelo on paksua 18mm mäntyä, ja sen kyllä huomaa. Vahvistin on näin pieneksi laitokseksi todella jämäkän tuntuinen ja kokoisekseen myös verrattain painava. Näin tukeva rakenne tuo myös sen edun vahvistimen soundiin että joissain heppoisemmin toteutetuissa combo-tyylisissä vahvistimissa esiintyvä voimakas putkista johtuva kilinä ja epämääräiset resonoinnit eivät ole juurikaan riesana kovaakaan soitettaessa. Combo on myös todella pieni, kevyt ja oikein näppärä roudattava kun tilanne niin vaatii.
 

Loppuarvio

Jos etsit kotiin ja pienimuotoiseen jamitteluun sopivaa Fender-tyylistä vahvistinta pienillä parannuksilla, niin en äkkiseltään keksi mitään parempaa vaihtoehtoa. Minkäänlaisia ikäviä yllätyksiä vahvistimen kanssa ei ole tullut käytössä vastaan, vaan päinvastoin. Yksi ainoa tone-säädin vaikuttaa vahvistimen soundiin huomattavasti ja muusikko itse voi näin ollen keskittyä itse asiaan eli soittamiseen, ainaisen säätimien näpläilyn sijaan. Vahvistin nielee myös hyvin pedaaleja, tämän ansioista sondimaailma pystyy laajentamaan hyvinkin pitkälle ennen kuin rajat tulevat vastaan. C6 tulee myös mukavasti toimeen erityylisten kitaroiden ja mikrofonityyppien kanssa, joskin yksikelaiset ja P90:set näyttävät olevan eniten sen mieleen.
 

Plussat:

+ Soundi

+ Verrattain monipuolinen

+ Point To Point

+ Käsintehty Suomessa

+ Pieni koko ja kestävä rakenne

+ Uniikki ja yksilöllinen
 

Miinukset:

- Bassotaajuudet (Yleinen ongelma 10” kaiuttimissa)

- Ei paras vaihtoehto Metalliin
 
Arvosana asteikolla 1-10: 9.5.
 
 
Linkit: