Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Marshall Class 5-01

Ominaisuudet

* Teho 5W
* OVH: 522€
* Kaiutin: 1 x 10" G10F-15 Celestion /16
* Etuaste: 2 x ECC83 (12AX7)
* Pääteaste: 1 x EL84
* 3-alueinen EQ; Volume, Treble, Middle, Bass
* Kuulokelähtö
* Lisäkaiutin / Korvakuuloke -valitsin / Low power mode
* Paksu koivukotelo
* Mitat: 502 x 390 x 230(cm)
* Paino: 12 kg
* Made in UK


Marshall

Marshall on vanha englantilainen pääasiassa vahvistimia ja kaiutinkaappeja valmistava yritys. Ensimmäinen Marshall-vahvistin syntyi englantilaisen musiikkikauppiaan Jim Marshallin toimesta. Se oli tekniikaltaan kopio Fenderin legendaarisesta Bassmanista. Suurimmat erot sen ja Fenderin alkuperäisen mallin välillä olivat ne että Marshallin rakentamassa versiossa vahvistin ja kaiutin olivat molemmat omissa erillisissä koteloissaan, muuntajat ja putket vaihdettiin myös amerikkalaisista englantilaisiin. Nämä muutokset toivat soundiin hitusen enemmän aggressiivisuutta. Marshall-vahvistimet saavuttivatkin nopeasti suosiota etenkin rock-muusikoiden keskuudessa. Marshall Amplification -yhtiö perustettiin virallisesti vuonna 1962. Monelle muusikolle Marshall-vahvistimet ovat erottamaton osa rockhistoriaa.

Marshall-vahvistimilla ovat soittaneet monet kuuluisat ja vähemmän kuuluisat muusikot. Esimerkkeinä mainittakoon mm: Slash, Billy Gibbons, Gary Moore, Mick Box, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, K. K. Downing, Ritchie Blackmore, Angus Young, Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith, Jimi Hendrix, Lemmy Kilmister, Ace Frehley, Richie Sambora ja Eddie Van Halen.


Class 5-01 esittely & rakenne

Marshall liittyi vuonna 2009 pikkuputkivahvistin markkinoilla vallitsevaan kilpailuun omalla Englannissa valmistettavalla Class 5 -mallillaan. Class 5 malliston saaman suuren suosion ja runsaan yleisöpalautteen myötä Marshall kehitti siitä uuden hieman parannellun version Class 5-01 vuonna 2011. Suurimmat erot vanhaan malliin nähden ovat paremmin tuetut putket, 3-osainen takalevy, paksumpi kotelo ja Low power mode, jolla voi rääkätä vahvistinta naapureita häiritsemättä. Myös uusi malli valmistetaan Marshallin pääpaikassa Englannissa.

Class 5-01 on 1 x 10 tuuman comboformaatissa toimiva A-luokan täysputkivahvistin. Ulkonäöllisesti Class 5-01 mukailee Marshallin vanhaa Bluesbreaker mallia mustan tolexin, kultaisten metalliosien ja harmahtavan etukankaansa myötä. Päällysteenä käytetty tolex on paksua ja laadukkaan oloista. Uskoisin sen kestävän tarvittaessa varmasti rankempaakin roudausta.

Class 5-01 combon kotelo on valmistettu 1,5 cm paksuisesta koivuvanerista. Vaneri on useasta ohuesta puuviilusta ristiin yhteen liimaamalla valmistettu puulevy. Koivuvaneri on äärimmäisen jäykkää ja sillä on erinomaiset lujuusominaisuudet sekä hyvä virumisen kestävyys. Myös pintakovuus ja kolhunkestävyys on hyvä. Kestävyytensä lisäksi koivuvaneri on myös suhteellisen kevyt materiaali ja myös siksi mitä parhain valinta kitaravahvistimeen käytettäväksi. Uuteen versioon lisätty paksumpi kotelo parantaa entisestään kaapin resonanssia ja lisää sen käyttöikää ja luotettavuutta. Combo on takaa melkein kokonaan suljettu. Putkien jäähdytykseen tarvittava ilma otetaan kantokahvan vieressä ja combon takana sijaitsevien ritilöillä peitettyjen aukkojen kautta. Tästä tuleekin rakenteellisen puolen ainoa todellinen miinus; Putkien vaihto on kohtuullisen aikaa vievä projekti. Putkiin käsiksi päästäkseen on nimittäin irrotettava melkein koko 3-osainen takalevy. Eli keikkailevalle muusikolle tämä ei välttämättä ole ainakaan tämän puolesta se kaikkein sopivin vahvistin. Studiossa, treeneissä ja kotona muutama ylimääräinen minuutti putkien vaihdon yhteydessä tuskin koituu yhtä suureksi kompastuskiveksi kuin kesken konsertin yleisön odotellessa. Järkevä muusikko ei toisaalta lähde viimeisiään vetelevien putkien kanssa yleisön eteen, mutta kaikkea voi aina tapahtua.

Vaikka vahvistin ei olekaan point-to-point tyyliin käsinjuotettu, on elektroniikkapuoli silti toteutettu huolellisesti ja siinä käytetyt osat ovat todella laadukkaita. Vahvistimen käyttöikä siis tuskin tulee loppumaan kesken rakenteellisten seikkojen johdosta. Marshallin mukaan tässä vahvistimessa on muutenkin käytetty paljon nimenomaan sille suunniteltuja osia, esimerkkinä voidaan mainita tämä jo aiemmasta Class 5 -mallista tuttu Celestionin erikoisvalmisteinen 10 tuuman G10F-15 kaiutin. Takapaneelista löytyy ulostulo kuulokkeille ja 16 Ohmin kaiutinkaapille.


Soundi

Kuulun siihen koulukuntaan joka pitää kaikkein eniten 60/70 -luvun yksinkertaisesta ja rehellisestä kitara ja soittaja tyylistä, ilman mitään efektejä kitaran ja vahvistimen välissä. Tällöin yhdestä vahvistimesta tulisi löytyä hyvät säröt raskaampiin vetoihin, toimiva lead -soundi sooloihin ja perinteiset puhtaat. Parhaiten tähän tarkoitukseen päästään ihan perinteisen yksikanavaisen putkivahvistimen avulla jossa ääni puhdistetaan volyme -säädintä käyttämällä. Eli volyme -säätimen alkupäässä soitettaessa saadaan toteutetuksi puhtaat soundit ja äänenvoimakkuutta lisäämällä saadaan aikaan päätesärö.

Ääni tässä pikkuisessa onkin erittäin mieluinen. Siitä löytyvät ne kaikki Marshallille tunnusomaiset piirteet joita muusikot ovat rakastaneet jo vuosikymmenten ajan. Säätimiltäänkin Class 5-01 on kaltaiselleni yksinkertaisuutta arvostavalle puritanistille oikein sopiva, siinä on nimittäin ainoastaan volyme, bass, middle ja treble. Säätimet vaikuttavat äänenvoimakkuuteen ja väriin kuitenkin huomattavan paljon, eikä Rock/Hard Rock ja Blues alueella veivaava soittaja oikeastaan jää kaipaamaan paljon muuta. Kaiun puute kyllä kirvelee hieman, mutta tämän vastapainoksi vahvistin nielee pedaaleja erittäin kuuliaisesti. 5w comboksi tämä vahvistin on todella äänekäs ja puhdasta headroomia riittää kotisoittoon enemmän kuin kylliksi. Itseasiassa combo on niin äänekäs että ilman low power modea ei tätä saisi kerrostalo desibeleillä mitenkään päätesärölle naapureita ärsyttämättä. Kun Class 5-01:sen liittää 4x12 kaiutin kaappiin pärjää sen kanssa helposti pienillä keikoilla ja bändin kanssa treenatessakin, ainakin asiansa osaavan rumpalin kanssa ja sellaisissa musiikkityyleissä joissa puhdasta headroomia ei tarvita niin paljon.

Class 5-01 combo on siis varusteltu englantilaisen kaiutinelementtejä valmistavan Celestionin sille erikseen suunnittelemalla G10F-15 kaiuttimella. Tämä kymmenen tuuman kaiutin omaa kokoisekseen hämmästyttävän ala- ja keskitaajuuksien toistokyvyn säilyttäen silti äänen selkeyden. G10F-15 onkin mielestäni ehdottomasti parhaimmistoa näistä pienistä 10 tuuman kaiuttimista. Jos puhutaan Rock musiikista niin en keksi heti parempaa yhdistelmää kuin Marshall ja Celestion. Celestionin valmistamia kaiuttimia suosivat mm. Slash, Brian May, Robben Ford, Edward Van Halen, Steve Vai, Angus Young, Jimi Hendrix ja Tony Iommi.

Äänenvoimakkuus-säätimen alkupäässä puhtailla soitettaessa Class 5-01 tuottaa miellyttävän harmonisen, lämpimän, aavistuksen keskialuevoittoisen ja hyvin erottelevan soundin. Kun äänenvoimakkuutta säädetään lähelle puoltaväliä saadaan mausteeksi pieni annos rouheutta. Tämä sopii täydellisesti Bluesiin. Etenkin treble-säädin vaikuttaa äänenväriin tässä kohtaa huomattavasti. Kun sen kääntää reilusti yli puolenvälin tulee äänenväriin reilusti enemmän yläpään terävyyttä, mistä itse pidän todella kovasti. Kun tähän päälle käännetään myös middle-säädintä aavistus isommalle saadaan aikaan todella runsaan kuuloinen, pehmeä ja erotteleva soundi joka sopii liki täydellisesti Rock balladeihin ja pehmeisiin Blues vetoihin.

Äänenvoimakkuussäätimen puolenvälin yli mentäessä aletaan saamaan äänenväriin jo reilusti kevyttä ruttua, tässä ollaan täydellisen rock-soundin äärellä. Nyt keskiäänet korostuvat entistä selvemmin, basso on täyteläinen ja lämmin. Tässä kohtaa Middle-säädin pääsee vuorostaan parhaiten oikeuksiinsa. Kun sitä kääntää reilusti yli puolenvälin on vahvistimen äänimaailma jo todella rosoinen ja paksu. Kun treble-säätimen avulla lisätään soundiin ripaus terävyyttä en keksi enää mitä muuta voisin putkivahvistimelta vaatia. Tässä kohtaa tämä pikkuinen oli voittanut minut jo lopullisesti puolelleen.

Kun äänenvoimakkuus säädetään ihan tappiin ja vahvistinta aletaan rääkkäämään oikein kunnolla saadaan aikaan jo todella voimakasta säröä. Soundi on erittäin rouhea ja aggressiivinen. Sopii raskaampaan musiikkiin erinomaisesti. Treble-säätimen avulla saa särön luonnetta muokattua helposti pehmeästä terävään ja volyme- ja middle-säätimillä saadaan äänenväri ja särön määrä säädettyä sopimaan niin Hard Rockiin kuin Heavyynkin sopivaksi. Nykypäivän Metal-soundeja tästä vahvistimesta ei kuitenkaan irtoa helposti ilman erillistä säröpedaalia.

Yksi tämän vahvistimen parhaista puolista on tämä uusi low power mode jonka avulla pääteastetta voi rökittää huomattavasti pienemmillä tehoilla ( noin 50mW). Tämä asetus on kullanarvoinen kun halutaan nauttia aidosta putkivahvistimen päätesäröstä makuuhuonevoimakkuuksilla. Low power modella soitettaessa tästä combosta saa revittyä enemmän äänensävyjä maltillisilla desibeleillä. Etenkin volymen alkupään jälkeen ennen keskivaihetta soundista kuulee jo paljon nopeammin pieniä blues tyylisiä säröjä. Tämä pieni, lämmin ja harmoninen särö muistuttaa erehdyttävästi Marshallin alkuvuosien vahvistinmallien soundeja. 3-alueinen EQ tässä mallissa toimii kiitettävästi ja vaikuttaa äänenväriin paljon. Minun tarpeisiini se ainakin on riittävän monipuolinen. Yksinkertaisuuteensa nähden Class 5-01 on yllättävänkin monipuolinen ja tehokas. Jotain kertonee myös se että tämän vahvistimen myötä efektien käyttö kohdallani on jäänyt lähes olemattomaksi. Kuulokkeet päässä soitettaessa vahvistin on tosin hieman liian äänekäs low power modellakin. Volyme -säädintä ei pysty avaamaan edes puoleen väliin saakka ilman kipua korvissa.


Yhteenveto

Tämä vahvistin hankittiin jotta vastaisuudessa voisin nauttia hyvästä putkivahvistin soundista kerrostalo asunnossa, ja toimimaan tulevaisuudessa myös studiovahvistimena. Tähän tarkoitukseen Class 5-01 on enemmän kuin sopiva. Vahvistimen pyyntihinta voi kuulostaa paljolta tällaisesta pienestä 5w combosta, mutta kun ottaa huomioon materiaalien ja toteutuksen laadun niin alkaa hinta mielestäni olla enemmän kuin kohdillaan. Lisäksi se että vahvistin valmistetaan Englannissa kiinan sijaan nostaa vahvistimen hintaa, ainakin minulle tämä on hieno merkittävä asia. Minun mielestäni on todella hienoa että Marshall on säilyttänyt ainakin osan tuotannostaan Englannissa näinä halpa tuotannon aikoina,. Toisin kuin esimerkiksi toinen kuuluisa englantilainen putkivahvistin valmistaja VOX, jonka vahvistimet valmistetaan pääosin Vietnamissa ja Kiinassa. Kuulin myöhemmin että Class 5 -malliston äänimaailmaan on pyritty saamaan vanhaa alkuaikojen Marshall soundia. Ja täytyy sanoa että hyvältä se kuulostaa. Kuten Jim Marshall Class 5 -mallista sanoikin So here it is, a `baby Plexi` if yoy like. Class 5-01 kunnioittaa mielestäni hienosti Jim Marshallin jälkeensä jättämää perintöä.


Class 5-01 plussat & miinukset

Arvosana asteikolla 1-10
Alkuperäisillä osilla: 7

+ Soundi
+ Yksinkertaisuus
+ Ulkoasu
+ Laadukkaat osat
+ Made in UK
+ Koko

- Putkien vaihto
- Ei kaikua
- Liian äänekäs kuulokkeilla soitettaessa

Linkit

Marshall
Marshallin viralliset sivut.
http://www.marshallamps.com/

Celestion
Kaiutinelementtejä valmistavan Celestionin viralliset sivut.
http://www.celestion.com

DLX music
Suomen suurin soitin- ja musiikkilaitteiden vähittäiskauppa.
http://www.dlxmusic.fi