Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Bluetone 1x12 Custom kaappi

 

Ominaisuudet:

-Kaiutinmalli: Takaa 1/3 avoin kaiutinkaappi 1x12" elementille

-Kaapin takaseinän keskiosa suljettavissa mukana tulevalla lisäosalla

-Kaapin ulkomitat L 55,0 cm x K 45,0 cm x S 25,0 cm

-Kaiutinelementti: WGS Retro 30 8 ohmia

-Materiaali: 18 mm mänty

-Tolex: Black Osnabruck, Etukangas: Marshall style large check, Piping-nauha: Silver 4,1x11 mm, Kantokahva: Musta Vintage Fender Style Raised

- Muut: Kromatut metalliset suojakulmat, Kumitassut, 2 ulostulojakkia

-Hinta: 430€

 

Kaapin valinta

Yllättävän moni kitaristi aliarvioi täysin kaapin ja elementin vaikutuksen soundiinsa, kuitenkin kaapin koolla, rakenteella ja etenkin elementin valinnalla on äärimmäisen suuri vaikutus koko soundiisi. Hyvä nuppi vaatii ehdottomasti laadukkaan kaapin aisaparikseen jotta siitä saa irti kaiken mahdollisen. Erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla lukemattomia, eikä itselleen sopivinta yhdistelmää tässäkään tapauksessa löydy ilman kärsivällistä testaamista, ja nimenomaan sen oman nupin kanssa. Omalla kohdallani valinta oli selvä heti oikean elementin sattuessa kohdalle. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui se että kyseistä elementtiä ei löytynyt mistään sarjavalmisteisesta kaapista valmiiksi asennettuna, en jaksanut alkaa kaiuttimen vaihtorumbaan joten päätin teettää esteettisestikin täysin itseäni miellyttävän kaapin käsityönä kotimaisella valmistajalla. Valmistajaksi valikoitui aika helposti suomalainen Bluetone, boutique vahvistimia ja kaiutinkaappeja valmistava pieni kahden miehen paja joka on tullut tunnetuksi erittäin laadukkaista tuotteistaan.

 

Bluetone

Bluetone on pieni suomalainen paja, joka tekee käsityönä vahvistimia ja kaiutinkaappeja. Tilattavissa on vaihtoehtoja Bluetonen omasta valikoimasta, myös täysin omannäköisen tuotteen tilaus on mahdollista. Bluetonen tuotteissa käytetään lähtökohtina sekä pajan omaa osaamista että maailman huippuvalmistajien kokemuksia. Näitä luovasti yhdistelemällä luodaan jokaisen asiakkaan tarpeiden mukainen ja yksilöllinen tuote. Kaikki Bluetone vahvistimet ja kaiutinkaapit valmistetaan boutique-periaatteella, täysin käsityönä sähköturvallisuusmääräyksiä noudattaen (CE-hyväksyntä) ja niissä käytetään vain kestäviä ja laadukkaita komponentteja. Jokaiselle Bluetone vahvistimelle ja kaapille annetaan pitkä 10 vuoden takuu, mikä kertoo siitä, että kyse on todella pitkäaikaisesta investoinnista.

Koska jokainen Bluetone merkkinen vahvistin ja kaappi valmistetaan alusta loppuun täysin käsityönä, asiakkaan henkilökohtaisia toiveita noudattaen on toimitusaikakin pidempi kuin liikkeestä tilatessa. Toimitusajaksi valmistaja lupasi 1-2 kuukautta tilaushetkestä lukien. Kaappi valmistui kuitenkin ennätysajassa, vähän vajaan kuukauden odottelun jälkeen. Ostokokemus itsessään oli alusta loppuun saakka pelkästään miellyttävä. Alkuun sain korvaamatonta apua elementtien ja materiaalien valinnassa ja koko valmistusprosessin ajan Bluetonen väki piti minut hienosti ajan tasalla homman etenemisestä. Koska kaappi poikkeaa jonkun verran muun malliston linjasta, tuli hintaakin hieman enemmän kuin sivuilla ilmoitettu, mutta ainakin itse maksan tästä lystistä mielelläni muutaman kympin lisää.

 

Tarkemmat kuvat: https://www.dropbox.com/sh/ssrxizwzziok6zu/qIc_Yc2PQj

 

Soundi

Koska kaappi on takaa osittain avattavissa, tarjoaa se soittajan käyttöön sekä suljetun että takaa avoimen kaapin parhaat ominaisuudet. Kun kaapin takaseinä on täysin suljettu voi soittaja nauttia suljetulle kaapille tyypillisestä soundista, eli tiukemmasta ja korostuneesta alapäästä ja soundin jämäkkyydestä joka tuntuu koko kropassa. Tämä sopii erityisesti rankempaan musiikkiin kun housujen lahkeet halutaan saada tosissaan lepattamaan. Ja kun kaapin takaseinä osittain avataan, heikkenee matalien taajuuksien toisto hieman mutta soundiin saadaan lisää ilmavuutta, soundi on paljon avoimempi/avarampi ja ylä- ja keskiäänet korostuvat miellyttävästi.

WGS Retro 30 jatkaa siitä mihin Veteran 30 jäi, Veteran 30:nen esikuvana toimii Celestion Vintage 30, loistava elementti jonka ongelmaksi on kuitenkin koitunut ärsyttävä riipivä piikki yläkeskiäänissä. Hieman tummemmassa ja pehmeämpisoundisessa Veteran 30:ssä tätä ongelmaa ei ole. Retro 30 taas on hieman selkeämpi ja kirkkaampi soundinen versio Veteran 30:stä, Retro 30 loistaa myös syvemmillä ja tiukemmilla bassotaajuuksilla. Retro 30 taipuu todella helposti kaiken tyyliseen musiikkiin, mutta pääsee selvästi parhaiten elementtiinsä kun soitetaan säröllä. Puhtaat kuulostavat tämän elementin kanssa kirkkailta ja soundi on miellyttävän avoin, myös säröisemmät soundit saavat Retro 30:stä lisää rikkautta ja selkeyttä. Soundin selkeys on piirre, joka on muutenkin ollut tämän elementin kohdalla jotain aivan mahtavaa. Jopa voimakkaalla säröllä soitettaessa soundi ei muutu muhjuksi vaan paketti pysyy todella hyvin kasassa.

Jos Vintage 30 yläkeskiäänten piikkeineen ei miellytä, mutta jäät Veteran 30:nen kohdalla empimään sen tummaa soundia ja kaipaamaan Vintage 30:nen kirkkautta ja purevuutta niin Retro 30 on hyvä valinta. Joskin todella kirkkaan vahvistimen ja kitaran kanssa tämän elementin kohdalla kannattaa pitää varansa ettei soundi muutu liian kirkkaaksi ja kylmäksi. Retro 30 on myös ensimmäinen elementti, joka on kuulostanut hyvältä heti uutena. Odotin tulevaksi sitä perinteistä pitkää sisäänajovaihetta jonka aikana elementti menettää sitä ikävää uutuuden kireyttään ja saa enemmän syvyyttä soundiinsa.

 

Ääninäytteitä valmistajan sivuilla: http://wgs4.com/content/Retro30

 

Loppuarvio

Tiivistettynä voin sanoa että tämä kaapi upposi minulle todella kovaa. Olen käyttänyt kaappia ahkerasti pitkiä aikoja ihan päivittäin ja täytyy sanoa että olen kyllä pelkästään tyytyväinen hankintaani, alkuinnostus ei vain tunnu häipyvän. Ulkoisesti kaappi henkii käsityötä sanan positiivisessa merkityksessä, kaikki on viimeisen päälle huolellisesti tehty ja juuri toiveideni mukaista. Kaappi on 1,8cm massiivipuuta ja vaikuttaa muutenkin rakenteensa puolesta aika pomminkestävältä. Taas jälleen kerran tuli havahduttua siihen miten isossa osassa kaappi ja elementti onkaan sen oman soundin kannalta. WGS:n Retro oli todella hyvä valinta vahvistimenani toimivan Mesa Boogie Mini Rectifierin aisapariksi. Myös pedaalini, varsinkin fuzzit tykkäävät tästä elementistä kovasti. Jos haet uniikkia, omannäköistä kaappia laadukkaan vahvistimen pariksi tai olet vailla kestävää ja pitkäikäistä kaappia niin voin lämpimästi suositella suosimaan tätä kotimaista valmistajaa. Vaikka hintaa kaapille tuleekin hiukan enemmän kuin liikkeistä saatavalle liukuhihnatavaralle, niin kymmenen vuoden takuun ja tuotteen korkean laadun myötä rohkenen väittää että hinta-laatusuhde tässäkin on enemmän kuin hyvin kohdillaan.

 

Plussat

+Yksilöllisyys

+Suomalaista käsityötä

+10 vuoden takuu

+Korkea laatu

+Hyvä soundi

+Hyvä hinta-laatusuhde

 

Miinukset
-Silti hintava

 

Arvosana asteikolla 1-10: 10

 

Linkit

Bluetone

Warehouse Guitar Speakers