Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Cioks Big John


Ominaisuudet

- 7 x 9V / 600mA
- Suurempiin pedaalilautoihin joissa tarvitaan vain 9V virtalähdettä
- Oikosulku- ja ylikuormitussuojattu
- 7kpl flex kaapelia sisältyy hintaan
- Kahden vuoden takuu
- Koko ja paino: 130×75x40mm / 550g
- Made In EU
- Hinta 85€
 

Virtalähteen valinta

Alun perin tarkoitukseni oli ostaa tähän väliin jokin kevytvirtalähde ja panostaa laadukkaampaan virranjakoon sitten kun polttavammat hankinnat on saatu pois alta. Mikään näistä edullisimmista yksi muuntaja+ daisy chain virityksistä ei vain tarjonnut sellaista käyttökokemusta johon olisin halunnut tyytyä edes toistaiseksi. Ei siis auttanut muuta kuin nostaa budjetin ylärajaa reilusti korkeammalle. Asetin uudeksi ylärajaksi 150e, tämä toikin ulottuvilleni huomattavasti parempia vaihtoehtoja. Olin aiheen kimpussa muutaman kuukauden ajan ja huolellisen perehtymisen jälkeen löysin tarpeisiini parhaiten sopivan vaihtoehdon Cioksin Big Johnista, pedaalilautani koostuu yhtä pedaalia lukuun ottamatta 9V virtalähdettä tarvitsevista pedaaleista, niitä on tällä hetkellä neljä ja kolme sellaista olisi suunnitelmien mukaan vielä tulossa, eli tila tässä virtalähteessä riittäisi juuri sopivasti. 12V virtalähdettä tarvitsevalle pedaalille on jo oma laadukas muuntajansa, kyseinen muuntaja on palvellut tähän saakka moitteettomasti ja saa palvella jatkossakin.
 

Cioks

Cioks on tanskalainen virtalähdevalmistaja jonka maahantuontia hoitaa tällä hetkellä helsinkiläinen Uraltone. Cioks perustettiin vuonna 1991. Cioksin tarkoituksena on valmistaa laadukkaita, kestäviä ja monipuolisia virtalähteitä. Cioksin ensimmäinen virtalähdemalli oli nimeltään Baby, nyt arvostelun kohteena oleva Big John tuotiin yleisön tietoisuuteen vuonna 1995 kaverinsa Double Jackin kanssa. Mallisto laajeni lisää vuonna 2007 ja 2010 julkaistiin professional-sarja joka pitää sisällään kolme todella jykevää ja monipuolista virtalähdettä vaativimmillekin ammattilaisille. Cioksilta löytyy siis virtalähde tarpeeseen kuin tarpeeseen.


Big John

Cioks Big John on sopiva juuri kaltaisilleni kitaristeille jotka tarvitsevat laadukkaan virtalähteen josta saa monta 9V:n ulostuloa. Big Johnin jokainen ulostulo on reguloitu ja hurinaton, tämä on erittäin tärkeää koska maalenkit ja hurina käyvät pidemmän päälle pahasti hermoille. Virtalähteen punainen LED toimii verkkovirran merkkivalona ja vihreä LED varoittaa oikosuluista ja ylikuormituksesta, kun valo palaa vihreänä kaikki on kunnossa. Virtalähdettä voidaan säätää monipuolisempaankin lautaan sopivaksi Cioksin lisävarusteina saatavilla olevien kaapeleiden avulla, esimerkiksi stack flex kaapelilla voidaan kytkeä eri ulostuloja sarjaan (esim. 2×9V = 18V) ja booster flex kaapelilla 9v -> 18v. Split Flex kaapelilla voidaan yhdestä ulostulosta saada virta kahdelle pedaalille, tämä on kätevää jos Big Johnin 7 ulostuloa uhkaavat loppua kesken. Mukana tulleet kaapelit ovat riittävän pituisia.

Ensivaikutelma Big Johnista oli positiivinen. Virtalähde vaikuttaa laadukkaalta ja hyvin valmistetulta, Cioks on tehnyt hyvää työtä myös ulkoisesti. Virtalähteestä saa todella ammattimaisen ja laadukkaan vaikutelman. Se on ulkoisesti siisti ja erittäin kestävän oloinen rakenteeltaan, kotelo on tukeva ja kestää varmasti rankempaakin käyttöä. Big John on kokonsa puolesta kohtuullisen pieni virtalähde, tämä on tärkeää ainakin minulle koska haluan mahdollisimman suuren osan laudasta pedaalien käyttöön. Aika näyttää lopulta vastaako laitteen antama laadukas vaikutelma todellisuutta, pitkä kahden vuoden takuuaika kuitenkin lupailee virtalähteelle pitkää käyttöikää.

Käyttökokemus vastasi ulkoasun antamaa ensivaikutelmaa, äänenlaatu on hyvä, Big John on täysin äänetön eikä muodosta maalenkkejä tai huminaa. Big Johnin käyttö ei näytä vaikuttavan millään tavalla soundin, ainakaan nykyisten pedaalieni kanssa en havaitse muutoksia vaan ne kuulostavat yhtä hyvältä kuin jos ne saisivat virtansa pattereista.

Huomautuksia Big John saa osakseen ainoastaan pikkuasioista. Sähköjohto saisi olla pidempi, kotona se ei tosin koidu ongelmaksi. Oletin myös että pakkauksessa olisi ollut mukana kaikki seitsemän ulostulokaapelia virranjakoon pedaaleille, pakkauksessa oli ainoastaan neljä peruskaapelia, en jaksa uskoa että kolme kaapelia lisää olisi ollut kohtuuton rasite valmistajalle. Eiväthän ne paljoa maksa, mutta silti.

En oikein keksi mitä muuta sanoisin, Big Johnin ainoa tehtävä on syöttää virtaa pedaaleilleni ja tämän tehtävänsä se täyttää moitteetta.
 

Loppuarvio

Alkuperäinen suunnitelmani oli ostaa Big John nyt väliaikaiseksi virtalähteeksi ja panostaa myöhemmin VooDoo Lab Pedal Power 2+: virtalähteeseen. Nyt tuntuu kuitenkin siltä että jos Big John osoittautuu luotettavaksi ja kestäväksi käytössä, eikä pedaalilautaan tule enempää erikoisempia pedaaleja niin taidan sittenkin pitää tämän ensisijaisena virtalähteenäni. Big John on laatuunsa nähden todella edullinen ja maksaa itsensä takaisin aika nopeasti säästönä patterikuluissa.
 

Plussat

+ Hyvä hinta-/laatusuhde
+ Kestävä rakenne
+ Pieni koko
+ Häiriöttömät ja laadukkaat tanskalaiset rengassydänmuuntajat
+ Oikosulku- ja ylikuormitussuojattu
+ Ulostulokaapelit sisältyvät hintaan
+ Made in EU!
+ Kahden vuoden takuu

Miinukset

- Ei kovin monipuolinen
- Ainoastaan neljä perus ulostulokaapelia mukana
- Sähköjohto saisi olla vähän pidempi
 

Arvosana 1-10: 8


Linkit:

Cioks

Uraltone