Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Gibson SG Standard

Ominaisuudet

-Runko: mahonki
-Kaula: mahonki, liimattu
-Kaulaprofiili: SG Rounded
-Otelauta: ruusupuu
-Nauhat: 22
-Skaala: 24,75"
-Yläsatula: 43mm corian
-Metalliosat: kromi
-Talla: Gibson Tune-O-Matic /Stop Bar
-Virittimet: Grover Kluson Style Green Keys
-Kaulamikrofoni: 490R
-Tallamikrofoni: 498T
-Säätimet: 2 Volume - 2 Tone - 3-as. mikkivalitsin
-Väri: Heritage Cherry
-Laukku: Gibson hard case
-Hinta: 1100€
-Made in USA


Siipien havinaa

Ensimmäiset SG:t valmistettiin loppuvuodesta 1960, ja isommalla vaihteella tuotanto nytkähti käyntiin vuonna 1961. SG on ollut tuotannossa ilmestymisvuodestaan lähtien ja siitä on vuosikymmenten aikana tehty useita eri versioita kunkin kukkarolle sopivissa hinnoissa. SG edusti aikakautensa uutta ja kohahduttavaa muotoilua. Viimeiset Les Paul mallit lähtivät tehtaalta myyntiin alkuvuodesta 1961, jolloin näkyi SG-mallia myynnissä myös Les Paul nimellä. Myös Gibsonin edullisempi Melody Maker mallisto siirtyi käyttämään SG:n runkomuotoa vuonna 1965-66.

SG niitti mainetta rockin kultakaudella 1970-luvulla eritoten Angus Youngin, Frank Zappan ja Tony Iommin soittimena. Muita tunnettuja SG:n soittajia: Pete Townshend, Glenn Tipton, Jimi Hendrix, Adrian Smith, Robby Krieger, Jimmy Page, Derek Hawkins, Santana ( kaksi ensimmäistä levyä ), Mikko Lindström, Mick Jagger, Bret Michaels, Daron Malakian, Ile Kallio, Aki Tykki, Ville Malja, Tero Vaara. Lista jatkuu pitkälle.

 

Itse kitarasta


Kaula

Kaula on yhdestä mahonkipalasta säteittäin sahattu (Quarter-sawn), tämä on kaulan kannalta paras vaihtoehto koska näin sahattuna se elää vähemmän ja on paljon vakaampi ja kestävämpi. Kaula on liimaliitoksella runkoon liitetty, liitos on tehty hyvin ja huolella. Gibson käyttää kaulan liitoksissa Mortis & Tenon liitoksena tunnettua liittämistapaa missä pyritään siihen että runko ja kaula olisivat mahdollisimman yhtenäinen kokonaisuus. Tämä on minun tietääkseni paras tapa liimaliitoksen tekemiseen. Lapa on Gibsonin perinteiseen tyyliin 17 asteen kulmassa taaksepäin, tämä voimistaa kieliin kohdistuvaa painetta ja pitää ne näin ollen tiukasti satulassa ja parantaa sustainia. Tämä tuo tosin myös mukanaan Gibsonille tyypillisen ongelman, heikon lavan. Ei ole tavatonta että tällaisen kitaran kaatuessa lattialle kaula napsahtaa poikki. Vaikka tuho tällaisissa tapauksissa on hyvinkin totaalisen näköistä, on se onneksi kuitenkin helppo korjata, eikä korjattu kaula ole yhtään entistä heikompi jos se on korjattu asiantuntevasti. Kaulan ja rungon liitos on 19. nauhan kohdalla.


Otelauta

Ruusupuu otelauta reunalistoineen on miellyttävä sormille ja upean näköinen vaalean ja tumman vivahteluineen, asemamerkit ovat helmiäistä. Nykyäänhän SG standardeissa käytetään otelaudoissa pohjoisamerikkalaista kataloxia ( Eikös Gibsonilla ollut jotain ongelmia tässä taannoin viranomaisten kanssa tästä ruusupuu varastojensa laillisuudesta? ) ). Itse olen kuitenkin sitä mieltä että ruusupuu tai eeben ovat ne ainoat oikeat otelautapuut tämän tyyppisille kitaroille. Nauhat ovat nikkeli-hopea metalliseosta, jossa 80 prosenttia seoksesta on nikkeliä ja 20 prosenttia hopeaa, seos on todella kova ja sen pitäisi kestää pitkään rankemmassakin menossa. Nauhat ovat ensin muotoiltu käsin ja sitten leikattu otelaudan 12-tuumaiseen radiukseen sopivaksi. Nauhat asetellaan ensin käsin paikoilleen ja painetaan sitten koneellisesti loppuun, tämä tekee sen että nauhojen ja otelaudan väliin ei jää rakoja.
 

Runko

Runko on ohut kolmesta mahonki palasta liimattu jykevän oloinen umpipuinen lankku. Runko tuntuu höyhenen kevyeltä ainakin Les Paul malleihin verrattuna. SG:n uniikki kaksisarvinen muotoilu on paitsi kaunis myös käytännöllinen soittaessa, ikinä ei ole ollut helpompaa soittaa ylimmillä nauhoilla. Akustinen sointi ei ole niin voimakas kuin muissa omistamissani kitaroissa johtuen paksummasta lakkauksesta ( toisaalta, sähköt päällähän näitä sähkökitaroita kuitenkin soitetaan) mutta tasaisesti korkealaatuinen mahonki resonoi hyvin ja sustainia löytyy myös reippaasti. Rungon puut ovat valikoitua korkealaatuista mahonkia. Puun huolellisen kuivauksen jälkeen koko rungon työstämisen ajan lämpötila on pidetty 22 asteessa ja ilmankosteus 45 prosentissa. Kun lämpötila ja kosteuspitoisuus koko tuotantoprosessin ajan pysyy samana takaa tämä tiiviit ja kestävät liitokset. Puun huolellinen kuivaus pienentää myös puun painoa ja parantaa sen työstettävyys ja viimeistely ominaisuuksia. Onnistuneesta puun kuivauksesta ja työstöstä kertoo mielestäni hyvin se että tämä kitara ei ole vuosien saatossa reagoinut nimeksikään rajuihin lämpötilan ja kosteuden muutoksiin kovillakaan paukkupakkasilla tai kesähelteillä. Kaularautaan päin ei ole vielä tarvinnut edes vilkaistakaan.


Mikrofonit & elektroniikka

Tämän arvostelun kohteena olevassa SG Standard-mallissa on kaksi kromikuorista humbuckeria mikrofoneina. Kummallekin mikrofonille on oma 500k ei lineaarinen potentiometri äänenvärinsäätimenä ja 300k lineaarinen potentiometri volumesäätimenä. Nämä mahdollistavat sujuvan äänen voimakkuuden säädön ja äänen värin kirkkaasta lämpimään. Amerikkalaisen Switchcraftin korkealaatuinen kolmiasentoinen mikrofonivalitsin jolla voi valita seuraavasti: ensimmäisessä asennossa kaulamikrofoni, toisessa asennossa kummatkin mikrofonit ja kolmannessa asennossa tallamikrofoni. Jakin virkaa toimittaa edellä mainitun Switchcraftin valmistama. Jakki on neljäsosatuuman kokoinen ja vankka, piuha pysyy hyvin tukevasti paikallaan. Vertailkaapa huviksenne Switchcraftin valmistamia osia halvempiin idän ihmeisiin, ero on aika huikea. Sähköpuolella SG Standardissa ei ole siis ainakaan säästelty.

Mikkeinä toimivat Gibsonin valmistavat 498T kaulassa ja 490R tallassa. Nämä edustavat perinteikästä PAF mikrofonia 50-luvun loppupuolelta muutamilla parannuksilla. Mikrofonit upotetaan vahaan kelan ilmataskujen täyttämiseksi. Tämä estää mikrofonien vinkumisen. Ääneltään nämä muistuttavat alkuperäisiä PAF mikrofoneja lievällä keskialueiden korostuksella. 498T on hieman kuumempi kuin 490R siinä on myös Alcino V magneetti joka antaa sille enemmän potkua ja korostaa keskialueita ja ylä-ääniä. 490R mikrofonissa taas on Alnico II magneetti, joka on paljon pienempi tehoisempi ja tummempi ääneltään. Yhdessä käytettynä 498T ja 490R muodostavat todella monipuolisen mikrofonisetin. Minulla oli hieman ennakkovarauksia ennen kitaran hankkimista juuri näihin mikrofoneihin kohdistuen ja pohdinkin josko ne menisivät sitten vaihtoon. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen ja tuskin tulen näitä alkuperäisiä mikrofoneja pois vaihtamaan.

En malttanut olla kurkkaamatta myös sähköpuolelle. Ja sen perusteella mitä näistä asioista tiedän, niin olen kyllä tyytyväinen. Kaikki johdotukset ja juotokset on tehty erittäin huolellisesti. Eli sähköpuolella ei varmastikaan mikään tien päällä petä.Viimeistely, tuntuma & hardware

Nitroselluloosa lakattu pinta on yksi tämän kitaran merkittävimpiä ulkoisia ominaisuuksia. Nitroselluloosa lakan pinta nimittäin kuivuu huomattavasti ohuemmaksi kerrokseksi kuin polyuretaani lakka, mikä taas tarkoittaa vähemmän häiriöitä kitaran luonnolliseen värähtelyyn. Tämä mahdollistaa puhtaamman äänen ja voimakkaamman akustisen soinnin. Nitroselluloosa lakattu pinta on hyvin pehmeä ja huokoinen. Tällainen pinnoite ohenee vuosi vuodelta ja sallii kitaran puiden hengittää ja vanheta luonnollisesti. Toisin kuin polyuretaani joka muodostaa kovan kuoren kitaran ympärille.

Kuulemani mukaan nitroselluloosalakattu pinta on myös huomattavasti helpompi korjata kuin polyuretaanilakattu.

Viimeistely on tässä kitarassa huippuluokkaa, onhan se tehty käsin. Lakkapinta on tasainen ja virheetön, Heritage Cherry värinä hivelee silmää ja sopii mustan plektrasuojan ja kromisten rautaosien kanssa yksiin aivan mielettömän hyvin.

SG istuu syliin parhaiten kaikista kitaroista joita olen ikinä kokeillut. Oikean käden soittoasento on mukava ja luonnollinen. Kaulan loistava viimeistely tuntuu hyvältä. Aluksi kyllä vähän oudoksutti tämän kitaran rounded kaulaprofiili, joka on huomattavan paksu. Mutta kun omaan pitkät sormet niin se ei juurikaan haittaa. Nyt kitaralla jo kauan soittaneena se on jopa miellyttävä ominaisuus. Vähän lyhempisormiselle tämä piirre saattaa tosin aiheuttaa hankaluuksia. Body uppoaa syliin aivan kuin se olisi siihen veistetty. Miellyttävän kevytkin tämä kitara on pitää hihnassa, enää ei niska kipeydy vaikka soittaisi tunti tolkulla. Kaula ja runko ovat todella hyvin balanssissa eikä kitara tunnu kaulapainotteiselta ohuesta rungosta huolimatta. Puuosat ovat tässä yksilössä hyvin valikoidut ja tasaisesti laadukkaat.

SG on myös loistava soitin myös säädettävyytensä puolesta. Itse ruuvaan tallan stop-barin aivan alas jolloin kielet menevät sen läpi tallaan jyrkässä kulmassa, tämä lisää hiukan napakkuutta kieliin. Kitara pitää vireensä todella hyvin. Tune-o-matic talla, jossa on jokaiselle kielelle oma, hieno viritettävä tallapala. Kieltenpidin on takaaladattava krominen Stop Bar. Virityskoneisto Grover Kluson Style Green Keys on kaunis ja toimiva. Palstoilla kovasti parjattu satulakin on ihan hyvä ja vire säilyy.

SG:n mukana tullut nahkainen kova kotelo on myös mainintansa ansainnut. Se on todella kaunis valkoisine pehmusteineen ja kitara menee sille muotoiltuun koteloon sisään napakasti ja pysyy hyvin menossa mukana.

Kitaralla on rajoitettu elinikäinen takuu ( ei koske kuluvia osia kuten kieliä ja nauhoja) ja mukana tuli 24 tuntia vuorokaudessa käytössä oleva palvelunumero. Jenkkeihinhän se tosin menee mutta mukavaa silti.


Soittamaan!

Ensimmäinen ajatukseni oli että SG kuulostaa kyllä törkeän hyvältä! Ohueen runkoon nähden yllättävä sustain, ei ehkä Les Pauliin verrattava mutta kuitenkin. Resonanssi on myös yksi parhaita mihin olen törmännyt. Pienillä äänenvoimakkuuksilla soitettuna SG kuulostaa tummalta ja pehmeältä, todella kauniilta. Täydellistä Jazziin. Kun tonea vääntää vähän lisää niin saadaan aikaan jännää nasaalisuutta äänen väriin. SG:stä saa irti täydellisen soundin bluesiin kun molemmat tonet väännetään nollille.

Keskivaiheilla SG:n perus soundi on hyvää ja napakkaa rockia.

Volymet tapissa menee raskaampikin mättö helposti. Isommilla volumeilla tästä riittä ääntä ihan mihin tarkoitukseen vain. Kielet pysyvät hyvin näpeissä raivokkaammassakin rämpytyksessä.

Tämän kitaran kohdalla äänenvärin säätimet ja mikrofonivalitsin jopa oikeasti vaikuttavat soittoon todella paljon, vain mielikuvitus on rajana. Ensimmäisestä asennosta (kaula mikrofoni) lähtee parhaat soolot mitä olen soittanut, äänen sävy on todella selkeä ja kuuma. Kolmannella asennolla (talla mikrofoni) ääni on paljon hiljaisempi ja tummempi ja yksinään kuulostaa todella hyvältä kun vääntää reilusti gainia vahvistimesta. Kolmannella asennolla onnistuu hyvä komppaus. Toisessa asennossa (molemmat mikrofonit yhtä aikaa) vain taivas on rajana ja äänen väriä pystyy muokkaamaan biisiin kuin biisiin sopivaksi.

Ainoa hieman epäilyttävä seikka on tuo jakin paikka tuossa edessä. Pitää olla varovainen missä asennossa ja millä voimalla piuhan vetäisee irti, sillä puu jakin ympärillä on ohutta ja sen saa varmasti lohkeamaan jos on huolimaton.


Yhteenveto

Gibson SG on aina ollut minulle se soitin joka on joskus pakko saada. Eikä tämä Standard pettänyt kitaralle asettamiani korkeita odotuksia. Kuunnelkaapa huviksenne Carlos Santanan Samba Pa Ti albumilta Abraxas , siinä on loistava esimerkki mitä kaikkea tästä kitarasta voi irti repiä. Angus Youngin tai Tony Iommin panosta musiikille väheksymättä on Pete Townshend kuitenkin se syypää joka minutkin riivasi ostamaan tämän soittimen.

Gibson SG Standard on todella loistava ja monipuolinen soitin joka taipuu monenlaiseen musiikkiin eikä todellakaan ole ihme että se on ansainnut paikkansa musiikin historiassa. En enää ihmettele miten tämä kitaramalli on onnistunut pitämään tasaisen suosionsa vuosikymmenestä toiseen.

Les Paulin huoli toisesta soololovesta on ainakin omalla kohdallani osoittautunut aiheettomaksi. Vielä en nimittäin ole rannettani kitaran sarviin loukannut villeinpienkään soolojen keskellä.


Plussat ja miinukset

Arvosana asteikolla 1-10
Alkuperäisillä osilla: 8

+ Monipuolisuus
+ Soundi
+ Soitettavuus
+ Paino
+ Viimeistely/laatu
+ Ulkonäkö
+ Kova laukku

- Jakin paikka
- Heikko lapa
- Hihnalukkojen uupuminen