Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Fender Standard Telecaster (Factory Special Run Ash)

 

Ominaisuudet:

-OVH: 800€
-Hinta 900 € ( Duncanin mikkien ja kovan laukun kanssa)
-Runko: saarni
-Kaula: 1 os. vaahtera, Modern C Shape
-Otelauta: 1 os. vaahtera, 9.5" Radius (241 mm)
-Nauhat: 21 Medium Jumbo nauhaa
-Mikrofonit: Seymour Duncan STL-2 & -SAPTR-1
-Säätimet: Volume, tone
-3-asentoinen mikkivalitsin
-Talla: Fender vintage tele bridge/ -Wilkinson compensated saddle
-Virittimet: Fender® Standard
-Metalliosat: kromi
-Väri: WBL White Blonde
-Paino: 3,4kg


Telecasterista lyhyesti

Telecaster tuotiin markkinoille vuonna 1950 nimellä Broadcaster. Vuonna 1951 kitaran nimi muutettiin Telecasteriksi. Telecaster on ensimmäinen sarjavalmisteinen sähkökitara jonka runko on valmistettu umpipuusta. Telecaster on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen ja kestävä. Minua on aina kiehtonut Telecasterin uniikki ulkomuoto yhdistettynä sen omalaatuiseen soundiin. Telecaster on kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomainen ja luotettava työkalu muusikolle. Kukaan ei voi myöskään kiistää sen mukanaan kantamaa historiaa; tästähän tämä kaikki alkoi. Fender osui Telecasterissa mielestäni kerralla oikeaan. Aikalailla samanahan tuo on pysynyt näihin päiviin saakka joten tuskin olen yksin tätä mieltä. Telecaster on ollut tuotannossa sen ilmestymisvuodesta saakka ja siitä on tuotu markkinoille lukuisia eri versioita hinta haitarin alapäästä aina kaikkein kalleimpiin malleihin.

Telecasterilla ovat soittaneet mm: Bob Dylan, Albert Collins, James Burton, Lou Reed, Jimmy Page, Keith Richards, Joe Strummer, John Frusciante, Bruce Springsteen. Albert Järvinen, Ismo Alanko, Kari Peitsamo, Andy McCoy, Juha Torvinen, Muddy Waters, Josh Farro, Jon Bon Jovi, James Hetfield ja Kurt Cobain


Ensivaikutelma & ulkoasu

Rakkautta ensi silmäyksellä.

Eli oli koittanut uuden kitaran hankinta. Olin jo pidemmän aikaa silmäillyt Fender Standard Telecasteria ja käynytkin sitä paikallisessa musiikkiliikkeessä testailemassa. Ja nyt sitten viimein rahat taskussa poltellen lähdin sitä ostamaan. Vaan kuinka kävikään, silmiini osui tämä otsikonmukainen kaunotar. Sävytetty kaula ja white blonde väri näyttivät todella hyvältä. Mutta ulkonäköä tärkeämpää on toki sisältö, joten otin nämä molemmat vertailuun. Kävi ilmi että tämä löytöni oli Mexicossa valmistettu jolloin hintakin oli Californiassa kasattuun verrattuna hieman edullisempi. Mexico valmistusmaana arvelutti hieman ensialkuun. Myyjä kuitenkin kertoi että tämän sarjan kitarat valmistetaan Californian tehtailla tehdyistä puuosista. Eikä sillä ole minulle loppupeleissä merkitystä lukeeko lavassa USA vai Mexico. Pääasia että kitara on laadukas ja hyvä soittaa. pohjoisamerikkalaisiahan nämä loppupeleissä ovat kuitenkin molemmat. Lisäksi tieto siitä että tämä on erikoiserä jota Fender valmisti ainoastaan vuonna 2011 houkutteli myös. Maahantuojan mukaan näitä tuotiin Suomeen ainoastaan neljä kappaletta.


Kaula, otelauta & Runko


Kaula

Kaulan ohut Modern C shape- kaulaprofiili on erittäin nopea ja miellyttävä soittoinen. Ainakin Gibsonin paksumpiin kauloihin tottuneelle tämän Telecasterin kaula tuntui aluksi todella todella ohuelta. Kaula on takaa ohuesti satiinilakattu. Tämä tekee kaulasta kädelle mukavamman, ehkäisee paksun lakkakerroksen mukanaan tuomaa tahmeutta ja tuo kitaraan sellaista miellyttävää käytetyn soittimen tuntua. Lisäksi ohut lakkakerros jättää kaulaan mukavan puumaisen tuntuman. Työnlaatu kaulan työstössä ja lakkauksessa on erittäin laadukasta. Kuten Telecastereissa yleensä on tässäkin mallissa kaula kiinnitetty runkoon neljällä ruuvilla liimaamisen sijaan. Tämä tuo äänimaailmaan ripauksen terävyyttä. Pulttikaulan etu liimakaulaan nähden on myös siinä että onnettomuuden sattuessa ei kaularemppa tai uuden kaulan osto koidu läheskään yhtä kalliiksi kuin liimakaulaisissa malleissa.

Kaulapuuna käytetty vaahtera on hyvin tunnettu lujuudestaan. Esimerkiksi amerikkalaiset baseball mailat ja iskulujuutta vaativat työkalujen varret on usein valmistettu vaahterasta. Nähtiinpä Telecasterin isä Leo Fenderkin aikoinaan seisoskelemassa vaahterakaulan päällä kaulan kestävyydestä puhuessaan. Suomen vaihtelevaan ilmastoon vaahtera sopii myös erinomaisesti, ainakaan tämän yksilön kaularautaan ei ole juurikaan tarvinnut koskea vuodenaikojenkaan vaihtuessa. Soundillisesti vaahtera tuo äänenväriin hieman kirkkautta ja napakkuutta.

Kaula on vintage henkisesti flat sawn sahattu, näin sahatussa kaulassa puun syyt menevät poikittain. Flat sawn tyyliin sahattujen kaulojen paras ominaisuus on sen pehmeä äänensävy. Pientä miinusta tulee siitä että Flat Sawn sahatut kaulat ovat aavistuksen Quarter Sawn (puun syyt kulkevat pystysuunnassa) sahattuja kauloja heikompia. Kaulapuuna käytetyn vaahteran lujuuden ansiosta tämä tuskin kuitenkaan tulee koitumaan ongelmaksi vuosikymmentenkään päästä.


Otelauta

Kitaran otelauta on lakattua vaahteraa. Lakattu vaahteraotelauta on kestävä ja helppohoitoinen. Riittää kun pari kertaa vuodessa hinkkaa hammasharjalla puhtaaksi. Otelaudan nauhat on hiottu todella huolellisesti eikä yksikään törröttänyt kitaran ollessa uusi, eivätkä ne alkaneet törröttämään kuivan talvenkaan aikana. Muutama pakollinen naarmu lakkapintaan on toki tullut useiden soittosessioiden seurauksena. Minusta kulunut vaahteraotelauta on omalla tavallaan kaunis, joten ei muuta kuin rankkaa soittoa ja antaa vuosien kulua. Kaulan tavoin myös vaahteraotelauta tuo äänenväriin lisää kirkkautta.


Runko

Kitaran runko on saarnea. Rungossa käytetty puumateriaali on laadukasta ja hyvin työstettyä. Lakkapinta rungossa on kauttaaltaan tasainen ja virheetön. Mikkien routtaukset ja jakkia/johtoja varten tehdyt poraukset on suoritettu huolellisesti. Kitaran jokainen elektroniikkaa sisältävä onkalo on eristetty sähköä hyvin johtavalla maalilla. Tehokkaan häiriösuojauksen ansiosta yksikelaisista mikrofoneista kuuluva matala 50hz verkkohurina ei liiemmin soittoa häiritse. Laadukas puuaines resonoi hyvin ja sustainia riittää reilusti. Akustinen sointi on myös yllättävän voimakas. Pientä miinusta tulee kitaran painosta, 45mm paksu umpipuinen saarnirunko antaa kitaralle jonkun verran enemmän painoa esimerkiksi leppärunkoisiin verrattuna. Saarni puuna on muutenkin suhteellisen painavaa (689 kg/cm³ ). Niin painava kitara ei kuitenkaan ole että hartiat kipeytyisivät seisten soittaessa.

Saarnen puuaines on todella kovaa. Se kestää melko hyvin taivutusta, sangen hyvin vetoa sekä on erittäin iskunkestävää. Rakenteeltaan se on enimmäkseen ohut-, pitkä- ja suorasyistä. Puu kuivuu erittäin nopeasti, eikä siihen tällöin yleensä synny halkeamia. Saarnea on käytetty mm. keihäänvarsiin, jousiin ja parketteihin. Hevosten luokkivaljaat, rekien ja vaunujen aisat on myös perinteisesti tehty saarnesta sillä saarni kestää hyvin taivutusrasitusta murtumatta. Eli kitaran käyttöiän ei luulisi jäävän kiinni ainakaan puuosistaan. Kitaran äänimaailmaan saarnirunko tuo mukanaan reilusti sustainia ja kirkkautta. Saarni ei kuitenkaan ole läheskään niin kirkas ääneltään kuin vaahtera, joten yhdessä nämä kaksi täydentävät toisiaan erinomaisesti. Yksi Telecasterin parhaista ominaisuuksista on sen talla. Kielet menevät rungon läpi ja 3-osaiset tallapalat luovat todella jämäkän kontaktin. Wilkinsonin kompensoitujen tallapalojen avulla kielten korkeuden ja intonaation saa säädetyksi helposti kohdilleen.


Soundi ja soitettavuus

Alkuperäiset vintage noiseless mikit vaihtuivat muutaman kuukauden käytön jälkeen Seymour Duncaneihin. Syy vaihtoon oli mikkien hiukan liian ohut ja hiljainen soundi. Kaipasin siis hieman modernimpaa soundia ja enemmän potkua, etenkin tallamikin halusin paljon kuumemmaksi ja kaulamikkiin enemmän pehmeyttä. Pitkän etsinnän jälkeen mikeiksi valikoituivat STL-2 Tallaan ja SAPTR-1 kaulaan, näistä lisää seuraavaksi:

SAPTR-1, Alnico II Pro. Kaulamikiksi valittu SAPTR-1 on mielestäni ehdottomasti paras yksikelaisista mikeistä Telecasteriin. Sen soundi on hyvin pehmeä ja lämmin, keskialueet ovat selvästi korostuneet ja basso miellyttävän pehmeä. Ääni on tonen alkupäässä varsinkin vahvistin cleanilla soitettaessa hyvin kaunis ja harmoninen josta se muuttuu tonea kääntämällä aina tummemmaksi ja tummemmaksi. Tonea eteenpäin kääntämällä ja vahvistimen Gainia lisäämällä aletaan saamaan jo pehmeää säröä. Tone ja Gain pohjassa tällä mikillä lähtee tarvittaessa raskaammatkin jytinät. Äänimaailma on tässä mikrofonissa mukavan pyöreä ja esimerkiksi kirkasäänisempiin alnico V magneetit omaaviin mikrofoneihin verrattuna hieman heikommin erotteleva, ei kuitenkaan epäselvä tai mutainen, vaan sopivasti salamyhkäinen. Sustainia riittää tässä mikissä reilusti.

Sopii hyvin: Jazz, Blues, Rock, Pop.

STL-2 on Alnico V magneettiensa ansiosta kuuma, ison outputin omaava tallamikki. Soundi on kirkas, terävä ja diskanttinen, muistuttaa hieman steelkitaraa, tätä voidaan hyödyntää hyvin etenkin kantria soitettaessa. Äänimaailma on hyvin perinteikästä Telecasteria ylipäätään, ehkä jopa hieman vintage henkinen. Keskiäänet ja basso tosin korostuvat hieman enemmän kuin tavallisesti. Soundi tässä mikissä on kaikenkaikkiaan hyvin rikas ja toimii tasaisesti koko tonen matkalla vaihtuen tummasta ja keskiäänivoittoisesta aina todella riipivään säilyttäen kuitenkin kokoajan telelle tyypillisen twanginsa. Soundi on koko tone säätimen matkan selkeä eikä muutu missään vaiheessa mutaiseks. Täysin puhtailla ilman säröä soitettaessa soundi on tosin minun makuuni hieman liian honottava. Sustainia tässä mikissä riittää runsaasti, ääni vain jatkuu ja jatkuu. Koska mikki on käämitty kuumaksi ja kiinnitetty teräksiseen alustaan tuottaa se näinollen hieman terävän, diskanttipitoisen ja hieman honottavan (tele twang) soundin.


Sopii hyvin: Klassinen Rock, Blues, Country, Rockabilly.

STL-2 & SAPTR-1 Yhdessä nämä kaksi mikrofonia muodostavat yhden parhaista Telesoundeista jonka olen kuullut. Ääni on kirkas ja heleä tone- säätimen alkupäässä ja muuttuu hillitysti lämpimämmäksi säädintä käännettäessä. Tone- säätimen keskivaiheilta lähtee hyvin erotteleva, lämmin ja pehmeä soundi. Tonen loppupäässä ääni on hyvin tumma ja aavistuksen rosoinen. Soundi on kaikenkaikkiaan hyvin perinteikästä Telecasteria. Kitara taipuu hienosti harmonisen puhtaista pieneen lämpimään rosoon. Mihinkään Hard Rockia raskaampaan junttaukseen tämä kitara ei kuitenkaan mielellään taivu. Telecasterille tyypillinen diskanttitoisto ja napakkaäänisyys kuuluvat myös selvästi.

Sopii hyvin: Jazz, Blues, Pop, Rock, Classic Rock, Country, Rockabilly.

Kun kitaran omat säätimet yhdistetään vahvistimen tarjoamiin säätömahdollisuuksiin saa tämän kitaran tuottaman äänenvärin muokattua helposti juuri mieleisekseen. Kitarassa käytetyt korkealuokkaiset puut yhdistettynä Seymor Duncanin laadukkaisiin mikrofoneihin tarjoavat tasapainoisen ja miellyttävän soundin. Parhaiten kotonaan tämä yksilö vaikuttaa olevan kun soitetaan rock, Blues tai country musiikkia


Loppuarvio

Tämä Telecaster yhdistää hienosti menneen ja nykyisen parhaat ominaisuudet. Kuulostaa henkeen ja vereen perinteiseltä Telecasterilta ja on suhteellisen muuntautumiskykyinen erilaisiin tyyleihin. Kitarasta ei ole paljastunut mitään pettymyksiä matkan varrella. Puut ovat sopeutuneet suomen olosuhteisiin kiitettävästi ja kaula on äärimmäisen stabiili. Nyt kun kitaran kanssa alkaa olla takana kohtuullisen monta kilometriä ja soittotuntejakin on kertynyt taakse varsin mittava määrä, huomaa kuinka se vasta nyt alkaa olemaan kunnolla auki soitettu.

Mukana tulleista dokumenteista ilmenee että kitaralla on rajoitettu elinikäinen takuu. Takuu kattaa puu, metalli ja sähköosien toimivuuden eliniäksi. Takuu ei kata kuluvia osia joihin luetaan esimerkiksi nauhat ja satula. Tällainen takuu on mielestäni erittäin hieno ele Fenderiltä ja myös todiste siitä että he luottavat täysin valmistamiensa tuotteiden korkeaan laatuun ja pitkään käyttöikään. Viimevuosina on muutenkin näyttänyt siltä että Fender parantaa jatkuvasti tuotteidensa laatua ja valikoimaa. Seuraavan huollon aikaan aion vielä asennuttaa tähän 4-asentoisen kytkimen, jolla saadaan mikrofonit kytkettyä sarjaan. Tämä tuo lisää tehoa ja korostaa keskialueita.


Fender Standard Telecaster (Special Run Ash) plussat ja miinukset lyhyesti:

Arvosana asteikolla 1-10

Alkuperäisillä osilla: 6,5
Yllämainittujen muutosten kera: 7


+ Sävytetty kaula
+ Ulkonäkö
+ Saarni runko
+ Rikas ja monipuolinen äänimaailma
+ Kitaran laatu ja hyvä viimeistely. (Tasainen lakkakerros, nauhojen päät ei törrötä, napakka kaulatasku)
+ Monipuolinen ja mukava soittaa
+ Erikoiserä
+ Häiriöttömyys
+ Jälleenmyyntiarvo

- Ei hihnalukkoja
- Paino
- Satula
- Alkuperäinen perhosmallinen kieltenohjain. Vaihdettu Gotohin modernimpaan roller -malliseen.


Linkit:

Fender
Fenderin viralliset sivut
http://www.fender.com

Seymour Duncan
Laadukkaita mikrofoneja. Hand made in USA.
http://www.seymourduncan.com/

Top sound
Yksi suomen parhaista musiikkiliikkeistä.
http://www.topsound.fi/