Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Custom Jazzcaster/Telemaster

 
 
Ominaisuudet
 
* Jazzmaster -tyylinen yksipalainen mahonkirunko.
* Rungon reunat Telecaster -tyyliin pyörretyt.
* Paksu vaahterakaula.
* Ruusupuuotelauta.
* Plektrasuoja 4 kerroksinen musta.
* Messinkinen satula.
* Talla: Schaller 3D6
* Muu rauta: Gotoh
* Mikrofonit: Seymour Duncan Phat Cat
* 3-asentoinen mikrofonivalitsin +Treble bleed.
* Myös sähköpuolella vain laatuosia ( CTS, Switchcraft jne. )
* Väri: Kulunut musta.
* Kova laukku.
* Käsintehty Suomessa (Puuosat ja plektrasuoja Korpi Instruments & Sähköt ja satula Resonoi).
* Hinta: 2073€
 
 
 
 
Custom Kitaran teettäminen
 
Nyt kun kitaran saapumisesta on kulunut jo hieman aikaa ja pahin alkuhuumakin lienee myös laantunut, niin nyt lienee hyvä aika naputella vähän mietteitä myös tästä uusimmasta tulokkaasta. Eli kyseessä on täysin omien toiveideni mukaan rakennettu kitara, alusta loppuun suomalaista käsityötä.
 
Oma custom-kitara lienee asia, josta lähes jokainen kitaristi haaveilee jossain välissä. Myös minulle itselleni tämä on ollut jo vuosia todellinen kestohaave, jonka nyt rahatilanteen salliessa päätin viimeinkin itselleni suoda. Silti arvoin pitkään tämän ja erään Fender Custom Shop Telecasterin välillä, omannäköisen kitaran tilaamisessa piilee nimittäin omat sudenkuoppansa. Jos kitaran ominaisuudet eivät olekaan täysin selkeästi ymmärretty, tai tilausvaiheessa hätiköi niiden kanssa niin vaarana on että se unelmien kitara ei vastaakaan niitä odotuksia jotka sen niskaan on etukäteen kuormattu. Lisäksi tällaisten hieman erikoisempien kitaroiden eteenpäin myynti käytettynä voi muodostua haastavaksi. Joten omaa kitaraa tilatessa on sen suunnitteluun ja ideointiin varattava kunnolla aikaa. Noh, kuten kuvasta näkyy, niin Telecaster jäi hyllylle ja päädyin tilaamaan kitaran omilla speckseillä. Jälkeenpäin ajateltuna olen hyvin onnellinen että päädyin tähän ratkaisuun, jos olisin jättänyt tämän mahdollisuuden nyt käyttämättä niin se olisi kuitenkin jäänyt vaivaamaan mieltä.

Korpi-Instrumentsin Petrille on tässä kohtaa suotava erityisen lämpimät kiitokset, sain häneltä paljon apua kitaran ideointiin ja etenkin toimivan kokonaisuuden hahmottamiseen. Hänen tekemänsä puuosat ovat kyllä viimeisen päälle laadukkaat ja työnjälki vähintäänkin moitteetonta. Myös asiakaspalvelu ja yleisvaikutelma ostokokemuksesta jäi erittäin mieluisana mieleen.
 
Loppujen lopuksi ainoa huoli oli kuinka painava kitarasta tulee. Sen lisäksi että kitara on ihan fyysisiltä ominaisuuksiltaankin varsin kookas, niin tämän lisäksi myös umpipuinen paksu mahonkirunko ja tuhti vaahterakaula antavat nekin erittäin hyvät edellytykset painavasta kaverista. Onneksi tämäkin pelko osoittautui lopulta turhaksi, sillä painoa kitaralla on ominaisuuksiinsa nähden varsin kohtuulliset 4 kg, 4 kiloa on minulle sellainen henkilökohtainen yläraja painon suhteen.
 
 
 
Ensivaikutelma

Ensivaikutelma kitarasta oli todella hyvä. Kaula sopi meikäläisen räpylään heti täydellisesti ja runko upposi mukavasti läskeihin. Kaikista hankkimistani kitaroista tämä tuntui heti alusta lähtien parhaimmalta ja oli heti alusta lähtien todella tutun oloinen, mitään alkukankeutta ei juurikaan ollut vaan tuntui että olisin omistanut kitaran jo vuosikausia.
 
Sähkökitarankin hyvän soundin perusedellytys on mielestäni hyvin soivat puut, ja se puoli tässä on kyllä kunnossa. Kitara soi sekä ilman sähköjä että sähköt päällä todella mainiosti, sustainia piisaa ja kitara resonoi hyvin. Messinkinen satula vaikuttaa soundiin yllättävänkin paljon, kiva heleys tulee sen myötä ääneen. Ainoat todelliset napinat toistaiseksi saa kitaran säädön työläys, eivätkä tuon tallankaan salat ole minulle vielä aivan täysin auenneet. Onneksi kitaran saavuttua oli kunnolla aikaa puuhata ja sain kitaran mieleisiini säätöihin muutaman hetken ähinän jälkeen.
 
 
Kaula ja otelauta
 
Kaula on minun mielestäni kitaran tärkein ja kriittisin osa. Hyvä kaula tekee parhaimmillaan muutoin heikkolaatuisesta kitarasta toimivan soittimen, huono kaula taas voi helposti pilata muutoin laadukkaan kitaran. Oman custom-kitaran teettämisen yksi parhaista puolista on ehdottomasti se että soittaja itse saa määritellä kaulan viimeistä piirtoa myöden mieleisekseen.

Kaulaprofiiliksi valikoitui paksu D-profiili. Tämä on yleisesti Fender-tyylisissä kitaroissa käytettyä Modern C-kaulaprofiilia huomattavasti tuhdimpi. Paksuudeltaan se on jopa Gibsonin paksuimpien kaulaprofiilien luokkaa, erittäin sopiva meikäläisen isoille käpälille. Kaula on kaiken kaikkiaan todella miellyttävä, tuntuu hyvin jämerältä, sopii myös käteen todella kivasti ja on myös helpposoittoinen.

Kaulapuuksi valikoitu vaahtera lienee yksi tavallisimmista kaulapuumateriaaleista, ainakin tällaisissa pulttikaulaisissa Fender -tyylisissä sähkökitaroissa. Eikä siinä mitään, todella hyvä kaulapuuhan se onkin kaikin puolin. Vaahterasta valmistetut kaulat ovat todella kestäviä ja stabiileja, vaahtera sopii myös mainiosti suomen hyvin vaihtelevaan ilmastoon. Oman panoksensa kitaran soundiin vaahtera tuo tuomalla siihen lisää kirkkautta, napakkuutta ja sustainia. Kaula on Flat Sawn -tyyliin sahattu, eli puun syyt menevät kaulassa poikittain. Flat sawn -tyyliin sahatut kaulat ovat Quarter Sawn -tyyliin (puun syyt kulkevat pystysuunnassa) sahattuja kauloja hiukan pehmeämpiä soundiltaan.

Kaulan pintakäsittely toteutettiin käyttämällä Tru-Oil öljyä. Tru-Oil on tavallaan lakan ja öljyn välimuoto joka kovettuessaan muodostaa todella hyvin kulutusta kestävän ja kädelle miellyttävän kiiltävän pinnan. Tru-Oilin hyviksi puoliksi voidaan myös laskea sen korjauksen helppous tarvittaessa jälkikäteen, pinnoitteen korjaus onnistuu nimittäin levittämällä lisää öljyä vanhan päälle.

Otelautapuuksi taas valikoitui ruusupuu. Ruusupuu on oma kestosuosikkini otelautamateriaaleista. Se on todella kovaa ja hyvin kovaa käyttöä kestävää. Ruusupuun lämmin äänenväri on tuttu monesta rock- ja blues kappaleesta halki musiikin vuosikymmenten. Ruusupuinen otelauta on lisäksi miellyttävän tuntuinen sormille ja myös erittäin näyttävä vaalean ja tumman ruskean vivahteluineen. Ruusupuu otelautapuuna vaatii jonkin verran hoitoa vuoden mittaan. Itse olen havainnut riittäväksi ja toimivaksi tavaksi otelaudan puhdistuksen ja sitruunaöljyllä öljyämisen kielten vaihdon yhteydessä pari kolme kertaa vuodessa. Suomalaisen käsityön korkea laatu näkyy otelaudan työstössä selvästi. Otelauta on kaunis ja hyvin tehty, myös käytetty puumateriaali on laadukasta.

Otelaudan 7.25-radius on sekin oma nykyinen suosikkini, näin kaarevaa otelautaa on hieman helpompi ja luontevampi soittaa. Nauhat tässä kitarassa ovat pieniä vintage-kokoisia. Pienempien nauhojen etu soiton kannalta ajateltaessa on se, että otelaudan ja sormien välille syntyy enemmän kontaktia. Tämän vuoksi soitto on hieman selvämpää ja puhtaampaa isompiin nauhoihin verrattuna.

Kaula on kiinnitetty runkoon neljällä ruuvilla. Tällainen kiinnitystapa tuo tietysti oman osansa kitaran soundiin, sen todellinen etu on kuitenkin siinä että mahdollisen korjaustarpeen ilmaantuessa ei kukkaro kevene läheskään niin paljon kuin se kevenisi jos kyseessä olisi liimakaulainen malli.


Runko
 
Runkopuuksi halusin ehdottomasti mahongin. Mahonki on ollut hyvin arvostettua soitinrakennuspuuta jo pitkään, mm. Gibson merkkiset kitarat valmistetaan pääsääntöisesti mahongista. Mahonkia käytetään yleisimmin huonekalujen ja soittimien valmistamiseen. Kiillotettu mahonki on erittäin kauniin punaruskean väristä. Aitojen mahonki sukuisten puiden lajit ovat vähentyneet merkittävästi liikahakkuiden vuoksi ja ovat siksi nykyään suojeltuja. Niitä viljellään pieniä määriä mm. Aasiassa. Myös joistain Khaya-suvun puista käytetään nimeä afrikkalainen mahonki. Vanhoissa Gibsoneissa käytettyä aitoa Hondurasin mahonkia on nykyään liki mahdotonta saada mistään. Mahonki lienee tämän tyylisissä kitaroissa leppää harvinaisempi materiaali, mutta arvelin sen täydentävän kitaran äänimaailmaa kivasti lämpimällä soundillaan.
 
Kitaran runkoa tarkastellessani kiinnitin jälleen huomioni ensimmäisenä korkealuokkaiseen työnlaatuun, puun työstö on ensiluokkaista myöskin rungon kohdalla. Kaikki tarvittavat poraukset ja jyrsinnät on hoidettu siististi ilman halkeamia. Myös rungossa käytetty puumateriaali on todella laadukasta. Kitara soi hyvin myös akustisesti ja sustainia löytyy vähintäänkin kiitettävästi.
 
Kulutettu ulkoasu sopii mielestäni tähän kitaraan kuin nenä päähän, ja tuo soittimeen oman persoonallisen säväyksenä. Joskus soittaessa oikein havahtuu siihen että kyseessä on miltei uunituore, vain pari kuukautta vanha soitin.
 
 
Sähköt
 
Sähkötyöt tähän kitaraan toteutti paikallinen Soitinhuolto Resonoi. Kytkennät on tehty huolella ja ammattitaitoisesti. Kitarassa on perinteinen kolmeasentoinen kytkin, oikeastaan ainoa huomion arvoinen seikka sähköpuolella on Treble-Bleed kytkentä. Passiivimikrofoneilla varustetun sähkökitaran Volume-säädintä pienemmälle käännettäessä diskantit himmenevät muita taajuuksia nopeammin, tästä seuraa harmillinen soundin tumppuuntuminen. Treble-Bleed modaus kytkentään poistaa tällaisen ongelman ja tekee soundista yhtenäisemmän koko Volyme-säätimen matkalta. Treble-Bleed kytkennästä on hyötyä etenkin jos kitaran Volyme-säätimen avulla pelataan paljon.
 
 
Soundi
 
Seymour Duncan lupaa Phat Cateista irtoavan autenttista P90-soundia humbucker koossa. Mikrofonien pitäisi taipua niin country-, jazz-, blues-, rockabilly-, classic rock- kuin heavy rock- tyyliseen musiikkiin. Alun perin Phat Catit kehitettiin Seymour Duncanin Custom Shop puolella Hamer® kitaramerkille.
 
Phat Catit olivatkin mikeiksi aivan loistava valinta, lupausten mukaan ne osoittautuivatkin todella monipuolisiksi mikrofoneiksi. P90:sille tyypillinen asennetta uhkuva räyhäkkyys on selkeästi kuultavissa, yleisesti ottaen soundi on iso, läski ja raju, ylemmät keskiäänet korostuvat selkeästi muita enemmän. Muutoinkin mikrofonien vahvuudet ovat selkeästi keski- ja ylä-äänissä. Kovin bassovoittoisiksi näitä ei voi sanoa. Alnico 2 magneetit ovat loistava veto käytettäväksi P90-tyylisissä mikrofoneissa, niiden ansiosta soundiin tulee selvästi enemmän sustainia ja pehmeämpi attack. Metalliset suojakuoret tekevät mikrofoneista myös vähemmän häiriöääniset normaaleihin P90-saippuapaloihin verrattuna.
 
Tallamikrofoni on kaksikosta selkeästi kirkkaampi ja rajumpi soundiltaan, tarvittaessa siitä saa ruuvattua jopa riipivän kirkkaat äänet. Puhtaat soundit tässä mikrofonissa ovat hyvin kirkkaat ja selkeät, säröpuolelle astuttaessa korvia hyväilee selkeä ja asennetta uhkuva särö, todella upea soundi. Tone-säätimen avulla äänenväriä saa ruuvattua tarpeen mukaan pehmeästä terävään ja Terble-Bleed kytkennän ansiosta Volume-säätimellä voi äänenvoimakkuutta ja särön määrää kontrolloida helposti soundin siitä kärsimättä. Äänenvoimakkuus täysillä näiden avulla saa vahvistimen potkittua tarvittaessa todella särölle. Tämä mikrofoni sopii erittäin hienosti mahonkiseen runkoon ja vaahteraiseen kaulaan yhdistettynä. Kun taas saarnirunkoiseen kitaraan asennettuna mikrofonin kirkkaus voi muuttua jopa hieman epämiellyttäväksi terävyydeksi. Nämähän ovat kuitenkin mielipideasioita, ja myös käytettävä vahvistin ja pedaalit vaikuttavat asiaan. Tämä mikrofoni on kuitenkin tämänhetkinen suosikkini kitaramikrofoneista.
 
Kaulamikrofoni taas on sondiltaan hyvin tumma ja hieman tallamikrofonia vähemmän selkeä, ei kuitenkaan epäselvä tai mutainen. Tämän mikrofonin pehmeähkö ääni on omiaan tunnelmaa vaativiin vetoihin, ja säröllä soitettaessa siitä saa erittäin paksua ja pehmeää rutinaa. Tone- ja Volume-säätimien avulla soundia saa muokatuksi aina pehmeästä kehräyksestä hyvin aggressiiviseksi murinaksi. Yhdessä tallamikrofonin kanssa käytettynä se tasoittaa hienosti kaverinsa kirkkautta jolloin saadaan aikaan erittäin tasapainoinen ja toimiva kokonaisuus jonka saa säädettyä hyvin monenlaiseen musiikkiin sopivaksi, ja ilman häiriöääniä!
 
Ääninäytteet mikrofonien valmistajan sivuilla:
 
Kaula puhdas ja säröllä.
Talla puhdas ja säröllä.
 
 
Loppuarvio

Kaikista omistamistani kitaroista tämä on ollut ehdottomasti kaikkein hintavin. Vaikka kitara ainakin tehdastekoisiin peruskitaroihin verrattuna on huomattavan kallis, niin koen saaneeni rahoilleni hyvin vastinetta. Kalliissakin kitarassa voi siis mielestäni olla hyvä hinta-laatusuhde. Tämän kitaran paras piirre on ehdottomasti sen yksilöllisyys. Ajan kuluessa toivon laadukkaiden puiden ja osien näkyvän myös kitaran luotettavuutena, käyttöesinehän tämä loppujen lopuksi tulee olemaan. Kitaran painosta huolimatta sitä on kohtuullisen vaivaton soittaa myös seisaaltaan pitkiäkin aikoja, kokonaisuus on hyvin tasapainoinen.
Uskon vahvasti saaneeni tästä kitaran joka säilyy käytössäni niin kauan kuin soitan.
 
Arvosana asteikolla 1-10: 9,5
 
 
Plussat ja miinukset
 
+ Yksilöllisyys
+ Ei ominaisuuksiensa puolesta sovi ihan jokaiseen käpälään.
+ Korkea laatu
+ Made In Finland
+ Soundi
+ Monipuolisuus
+ Ei häiriöääniä mikrofonivalitsimen 2- asennossa.
+ Ulkonäkö
 
- Kallis
- Paino (pieni miinus tästäkin on kuitenkin annettava. )
- Hieman hankala säätää.
- Mikrofonien häiriöäänet mikrofonivalitsimen 1- ja 3- asennossa.
- Ei ominaisuuksiensa puolesta sovi ihan jokaiseen käpälään.
 
 
Linkit:
 
Soitinkorjaus- ja rakennuspalveluja musiikin ammattilaisille ja harrastajille.
Myös soitinrakennustarvikkeiden sekä -puiden myynti ja puusepän tuotteiden valmistus tilauksesta.

 

Huolto- ja korjauspalveluita kitaroille.

 

 


http://www.g-gotoh.com/international/