Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Puhti Fuzz (GT404B) 
 
 
Ominaisuudet
 
- VOLUME säätää efektin äänenvoimakkuutta.
- FUZZ säätää efektin särön määrää.
- Tarvitsee 9V pariston
- Käsintehty Suomessa
- Kuuden kappaleen erikoiserä
- Viiden vuoden takuu
- Hinta 240€

 

Puhti Fuzz
 
Fuzz lienee yksi parhaista esimerkeistä kun puhutaan soundeista jotka herättävät joko inhon tai ihastuksen tunteita. Näyttää myös siltä että kun Fuzzeihin menee kerran hurahtamaan, niin niitä ei yksinkertaisesti vain voi olla liikaa. Pian Fire Red Fuzzin hankinnan jälkeen alkoi mieleni tehdä myös jotain ihan toisenlaista Fuzzia soundimaailmaani rikastuttamaan. FRF on todella selkeä, pakettinsa hyvin kasassa pitävä ja muuntautumiskykyinen pii transistoreilla kukkuva Fuzz, joten lähdin hakemaan sen vastapainoksi jotain ihan toisenlaista. Uudelta Fuzzilta halusin myös vähän lisää räkää ja rätinää soundimaailmaani.
 
Kaikista tarjolla olevista Fuzzeista juuri Fuzz Face on pyörinyt mieleni perukoilla jo pitkään, mieleni teki kuitenkin jotain hieman erikoisempaa Fuzz Face johdannaista purkkia. Kuin kohtalon johdattamana törmäsin suomalaisen Custom Sounds liikkeen valikoimiin ilmestyneeseen Puhti Fuzzin erikoisversioon, tämä kyseinen yksilö on jäännös Janne Paasosen viitisen vuotta sitten valmistamasta kuuden kappaleen minisarjasta. Vaikka pedaali olikin myynnissä käytettyjen puolella, on se valmistajan mukaan täysin käyttämätön. Pedaalin mukana tuli sama viiden vuoden takuu kuin muissakin Puhti Fuzzeissa.
Puhti Fuzzia valmistetaan täysin käsityönä Janne Paasosen toimesta Helsingissä. Puhti Fuzzeissa transistorien valinta tehdään erityistä huolellisuutta noudattaen, sekä mittaamalla että kuuntelemalla. Juuri tämä pikkutarkkuus komponenttien valinnassa ja jokaisen yksilön huolellinen kuuntelu ja testaus erottavat Puhti Fuzzin edukseen muista tarjolla olevista Fuzzeista. GT404:n suurin ero tavalliseen Puhti Fuzziin on neuvostoliittolaisissa GT404B NPN germaniumtransistoreissa.
 
 
GT404
 
GT404 on kaikin tavoin äärimmäisen uniikki neuvostoliittolaisia komponentteja hyödyntävä Fuzz Face johdannainen kitaraefekti. Voin valehtelematta sanoa että en ole koskaan aiemmin törmännyt tämänkaltaiseen soundiin. GT404:n soundin salaisuus piilee sen neuvostoliittolaisissa lo-fi/lo-gain GT404B NPN germanium transistoreissa jotka tuovat ääneen metallisen vivahteen. Transistorien virtavahvistuskerroin (hFE) on ainoastaan luokkaa 60-90, mikä on kohtuullisen vähän ainakin jos sitä vertaa Puhti Fuzzin normaaliin versioon jonka AC127 transistoreiden hFE on luokkaa 100-140. Tämän vuoksi GT404 on vähemmän säröinen ja soundi on aika fokusoiva verrattuna normaaliin Puhti Fuzziin. Myös GT404:n ulostulon signaalikondensaattori on neuvostoliittolaista tyyppiä, tämän vaikutus pedaalin soundiin on kuitenkin todella pieni.
 
Työnjälki GT404:n kohdalla on moitteetonta. Sisuskalut on kolvattu kasaan ammattitaitoisella otteella huolellisesti, myös pedaalin metallikotelo on todella jykevän oloinen. Janne Paasosen intohimo Fuzzeihin näkyy tässäkin pedaalissa selvästi. Kuten kuvista näkyy, niin GT404 on todella erikoisen näköinen myös ulkomuotonsa puolesta
 
GT404 toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.
 
 
Soundi
 
GT404 iskee suoraan Rock 'n' Rollin likaiseen sydämeen ja puhuttelee soittajan alkukantaisimpia viettejä silottelemattomalla, mitään selittelemättömällä ja raa`alla soundillaan. Sen aikaansaama särö on todella räkäinen, periksi antamaton ja karkea. Eli juuri sellainen kuin oikeassa Fuzzissa kuuluukin olla. GT404 on omillaan ehdottomasti parhaimmillaan rytmisoitossa, boostattuna se käy erinomaisesti myös soolojen soittoon. Rankempaan demppaukseen hankkisin suosiolla jonkun toisen pedaalin. Soundista pystyy kyllä kuulemaan että kyseessä on jonkinlainen Fuzz Face johdannainen pedaali, mutta erot alkuperäiseen ovat silti merkittävät. Esimerkiksi Puhti Fuzzin normaalin version paksuun ja pehmeään soundiin verrattuna GT404 on paljon vähemmän säröinen ja metallisen/ karkeamman kuuloinen.
 
Low-gain transistoreiden ansiosta särön määrää pystyy säätelemään todella kätevästi kitaran volume-säädintä pyörittelemällä, näin tehtäessä pedaalin soundi puhdistuu hienosti keskivoimakkaasta säröstä aina pieneen reunasäröön saakka. Tämä on ymmärtääkseni muutenkin Fuzz Face -tyylisille Fuzzeille tyypillinen ominaisuus.

GT404 on säätimiltään äärimmäisen yksinkertainen ja näppärä, Volume- ja Fuzz-säätimet ovat enemmän kuin riittävät tämänkaltaiseen pedaaliin. Fuzz-säätimellä särön määrää saa säädettyä juuri ja juuri erottuvasta rosoisuudesta aina keskivoimakkaaseen saakka. GT404:n soundi on mielestäni parhaimmillaan Fuzz-säätimen loppupuolella ja Volume-säädin vähän yli puolen välin käännettynä. Tässä kohtaa kitaran oman Volume-säätimen kanssa pystyy pelaamaan parhaiten särön määrän kanssa, eikä soundi mene myöskään liian räkäiseksi vaikka GT404:ää boostaisi Overdrivella. GT404 on siitä miellyttävä Fuzz että Volume- ja Fuzz-säätimiä kestää vääntää ihan loppuun asti ilman että soundi muuttuu liian räikeäksi.
 
Lo-fi on ominaisuus, joka on erittäin voimakkaasti kuultavissa tässä pedaalissa. Se on myös sellainen erityispiirre, joka on ehdoton ja tärkeä osa tätä pedaalia. Se on myös seikka, joka tekee suurelta osin tämän Fuzzin soundista niin täydellisen epätäydellisen ja rakastettavan ainutlaatuisen. Soundin pieni rätinä ja hajoaminen luo soitettaviin kappaleisiin aivan omanlaisensa fiiliksen. Tämä on myös ominaisuus joka näyttää aiheuttavan eniten inhon väristyksiä pedaalia testanneiden keskuudessa. Lo-fi on siis lyhenne termistä "low fidelity” joka on hi-fi:n (high fidelity) täydellinen vastakohta. Siinä missä hi-fi (high fidelity) tarkoittaa teknisesti mahdollisimman virheetöntä äänenlaatua. Lo-fi:ssa tarkoituksenmukaisesti aiheutetaan tällaisia äänenlaadun teknisiä huononnuksia, Eli haetaan teknisesti ideaalia äänenlaatua huonompaa soundia koska se kuulostaa tietyissä käyttötarkoituksissa paremmalta.
 
Vaikka GT404 kuulostaa mahtavalta yksinään, saadaan siitä irti ihan uusia ulottuvuuksia yhdessä muiden pedaalien kanssa. Etenkin kirkkaat overdrivet saavat ryyditettyä tästä ulos vaikka mitä. Itse käytän tätä enimmäkseen yhdessä Mad Professor Sweet Honey Overdriven kanssa, tämä parivaljakko on todellinen match made in heaven! SHOD:n selkeys ja kirkkaus tasapainottaa GT404:n lo-fi-maista rakeisuutta hienosti ja boostaa siitä tarvittaessa hieman rankempiakin säröjä pihalle.
 
Kuten germaniumtransistoreja käyttävät Fuzzit yleensä, ei myöskään GT404 toimi hyvin jos se on sijoitettu bufferoidun pedaalin jälkeen. Tämä johtuu siitä että tällaisessa pedaalissa oleva puskuri muuntaa kitarasignaalin impedanssin korkeasta matalaksi korkeat taajuudet ja signaalin voimakkuuden säilyttääkseen, tällainen matalaimpedanssinen signaali taas aiheuttaa matalien taajuuksien ja äänenvoimakkuuden laskua germaniumtransistoreja käyttävän GT404:n läpi kulkiessaan.
 
 
Pariston valinta
 
Koska GT404 toimii vain ja ainoastaan 9V paristolla, voidaan myös pariston valinnalla vaikuttaa hieman purkista irtoavaan soundiin. Itse suosin tämän pedaalin kanssa oikeita vanhan liiton sinkkiparistoja. Tämä pedaali kuulostaa selkeästi paremmalta kun se saa virtansa sinkkiparistosta, alkaliparistoilla pedaalin soundi oli minun makuuni aavistuksen liian terävä ja metallinen. Sinkkiparisto taas pehmentää pedaalin terävyyttä ja metallisuutta juuri sopivasti. Toinen merkittävä soundiin vaikuttava seikka sinkkipariston eduksi tulee sen erilaisesta elinkaaresta. Siinä missä alkaliparisto on huomattavasti tasaisempi ja pitkäkestoisempi, hyytyy sinkkiparisto nopeasti ja jää pitkäksi aikaa matalalle volttimäärälle ennen tyhjenemistään. GT404 kuulostaa mielestäni parhaimmalta juuri matalalla volttimäärällä pariston elinkaaren loppupuolella. Tämä on toki täysin mielipideasia, ja signaaliketjun muutkin osat vaikuttavat hieman asiaan.
 
 
Yhteenveto
 
Minulle GT404 iski todella kovaa, jo nyt on hyvin vaikea kuvitella signaaliketjuani ilman sitä. Koska kyseessä on yksi efektien outolinnuista, oli tiivistys plussin ja miinuksin oli todella hankalaa tämän kohdalla. Pedaali on soundiltaan niin erikoinen että jokainen miinus olisi käyttäjästä riippuen voinut yhtä hyvin olla myös plussa ja toisinpäin. Myös pedaalia kokeilleiden mielipiteet näyttävät jakautuvan aika lailla tasan joko ihailun tai inhon puoleen, yhtään ”ihan ok” kommenttia GT404 ei ole saanut.
 
GT404 ei mielestäni sovi käytettäväksi yhdessä todella läskin ja tummasoundisen kahdella humbuckerilla varustetun kitaran kanssa, tällaisen kanssa soundi muuttuu todella epäselväksi ja mutaiseksi. Yksi huomioon otettava seikka on myös se, että germaniumtransistoreissa lämpötila vaikuttaa transistorin toimintaan erittäin paljon, kuumalle lavalle sijoitettu germaniumtransistoreilla varustettu Fuzz kuulostaa paljon huonommalta kuin huoneenlämpöinen.
 
Jos olet vailla hieman erikoisempaa Fuzz Face johdannaista niin tällä ei voi mennä pahasti metsään. Jos olet kuitenkin perinteisempää Fuzz Facea vailla niin voin lämpimästi suositella Puhti Fuzzin normaalia versiota. Uskallan väittää että Paasosen valmistama Puhti on liki parasta mitä Fuzz Face tyyliseltä pedaalilta uskaltaa odottaa. Hinnasta on toki pakko taas hieman napista, olen kuitenkin tullut siihen tulokseen että oli kyseessä mikä laite tahansa niin kotimainen käsityö maksaa, ja ihan hyvästä syystä. Germaniumtransistoreja käyttävän Fuzzin rakentaminen ei myöskään ole mikään läpihuutojuttu, esimerkiksi transistorien valinta on todella pikkutarkkaa puuhaa ja kuulemma piirikin pitää monesti virittää vielä erikseen jokaisen yksilön mukaan. Rahallinen panostus laadukkaaseen pedaaliin on kuitenkin panostus soundiisi, eikä tätä voi rahalla mitata. Myös käyttöikä tällaisissa pedaaleissa on ihan toista luokkaa kuin halvemmissa.
 
 
Plussat
 
+Uniikki soundi
+Laadukas työnjälki ja osat
+Rajoitettu erä
+Käsintehty Suomessa
+Pitkä takuu
 
 
Miinukset
 
-Persoonallinen soundi ei sovi ihan jokaiselle
-Hintava
-Lähes mahdoton löytää enää mistään
-Ei toimi ihan kaikkien kitaroiden kanssa
 
Arvosana asteikolla 1-10: 8,5
 
 
Linkit