Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Puhti Fuzz (Germanium)


Ominaisuudet

- VOLUME säätää efektin äänenvoimakkuutta.
- FUZZ säätää efektin särön määrää.
- Tarvitsee 9V pariston
- Käsintehty Suomessa
- Viiden vuoden takuu
- Hinta 196.79 €
 
Fuzz Face

No niin, nyt pääsee vihdoin esittelyyn yksi ehkä legendaarisimmista ikinä valmistetuista efekteistä, nimittäin Fuzz Face. Fuzz Face on varmaan monelle juuri se Fuzz-pedaali, joka tulee mieleen kun on puhe Fuzzeista. Fuzz Face on kiehtonut soittajia aina vuosikymmenestä toiseen eikä sen lumovoima vain näytä hiipuvan vaikka markkinoille syydetään jatkuvalla syötöllä toinen toistaan monipuolisempia vaihtoehtoja, joskus asiat kuitenkin menevät heti ensimmäisellä kerralla oikein ja ainakin minun mielestäni yksinkertaisuus on kaunista kun se toimii. Fuzz Face löytyy lukuisten kitaristien laudasta, muutamana esimerkkinä mainittakoon vaikkapa: Jimi Hendrix, David Gilmour, Joe Bonamassa, Philip Sayce, Pete Townshend, Eric Johnson ja George Harrison. Esimerkiksi Jimi Hendrixin kitarasoundi ei olisi sellainen kuin se oli ilman Fuzz Facea ja yliohjattua Marshallia.

Arbiter Electronics toi ensimmäiset Fuzz Facet markkinoille vuonna 1966. Alkuaikojen Fuzz Facet käyttivät germaniumtransistoreja, tarkemmin sanottuna PNP-tyyppisiä NKT275 tai AC128 transistoreja. Vuonna 1969 siirryttiin käyttämään piitransistoreja ( englanniksi silicon). Piitransistoreiden suurimmaksi eduksi voidaan laskea germaniumtransistoreihin nähden huomattavasti tasaisempi laatu, lämpötilariippumattomuus (Germaniumtransistoreissa lämpötila vaikuttaa transistorin toimintaan erittäin paljon) ja edullisempi hinta. Piitransistorit kuitenkin kuulostavat huomattavasti erilaisemmalta kuin germaniumtransistorit, piitransistorit ovat paljon kovemman kuuloisia. Kummallekin näistä on kuitenkin paikkansa ja soittajansa. Ensimmäisten Fuzz Face pedaalien kohdalla laadukkaan yksilön löytyminen oli osittain myös tuurin kauppaa, sopivan transistoriparin sattuminen yhden rasian sisään oli ihan puhdasta sattumaa. Nykyään asiat ovat oikein hyvin myös laadukasta germanium Fuzzia metsästävälle, tarjolla on lukuisia laadukkaita pedaaleja kera huolella mitattujen ja valittujen transistoriparien.

Fuzz Face on myös minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä efekti ja olen metsästänyt sopivaa mallia jo pitkään. Ongelmaksi muodostui laadukkaan germaniumtransistoreja käyttävän Fuzz Facen löytäminen. Pientä vaivaa näkemällä löysin kuitenkin muutaman itseäni miellyttävän mallin, Puhti Fuzzin lisäksi Fulltone 69 Mk II ja Roger Mayer Classic Fuzz olivat ihan loppuun asti hyvinkin varteenotettavia vaihtoehtoja. Puhti Fuzzissa oli kuitenkin sitä jotain, joka veti minua aina uudestaan ja uudestaan juuri sen pariin. Olen oppinut luottamaan tähän tunteeseen, mukaan tarttui siis Puhti Fuzzin germanium versio.


Puhti

Puhti Fuzzia valmistetaan täysin käsityönä Janne Paasosen toimesta Helsingissä. Puhti Fuzz on kehitetty aitoa Fuzz Facea mallina käyttäen. Sen komponentit on tarkkaan valittu vastaamaan mahdollisimman tarkasti 60-70 lukujen osia niin laadun, ulkonäön kuin ääneen vaikuttavien ominaisuuksien puolesta. Puhti Fuzzin rakentajat ovat kehitysvaiheessa tutkineet monia 60-70 lukujen Fuzz pedaaleja, mm. alkuperäistä 1966 Arbiter Fuzz Facea NKT275 germaniumtransistoreilla ja 70-luvun alun Dallas Music Industries Fuzz Facea BC209C transistoreilla.
 
Puhti Fuzzia on saatavilla kahta eri tyyppiä. Tämän arvostelun kohteena olevassa germanium versiossa käytetään AC127 germaniumtransistoreja, toisessa silicon versiossa käytetään BC407A piitransistoreja. Molemmissa versioissa käytetään NOS-transistoreja ( NOS =New Old Stock ), eli vanhoja 70-luvulla valmistettuja mutta käyttämättömiä. NOS-transistorien käyttö johtuu siitä että nykytransistorien ominaisuudet ja soundi eivät vastaa alkuperäisten Fuzz Face pedaalien transistoreita. Puhti Fuzzeissa juuri transistorien valinta tehdään aivan erityistä huolellisuutta noudattaen, sekä mittaamalla että kuuntelemalla. Juuri tämä pikkutarkkuus komponenttien valinnassa ja jokaisen yksilön huolellinen kuuntelu ja testaus erottavat mielestäni Puhti Fuzzin edukseen muista markkinoilla olevista Fuzz Face johdannaisista pedaaleista. Transistorien lisäksi myös pedaalin muut osat ovat koteloa ja liittimiä myöten sieltä laadukkaimmasta päästä ja kestävät varmasti vuosien rankkaakin käyttöä ongelmitta.

Puhti Fuzz toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.


Soundi

Puhti Fuzzin soundi on paksu, lämmin ja pehmeä. Korvalle erittäin miellyttävän kuuloisia harmonisia kerrannaisia riittää reilusti, soundi on kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut. Puhti reagoi todella herkästi soittajan ja soittimen dynamiikkaan. Tämä on toki hieman kaksiteräinen miekka, mutta kun sen oman soittotatsin on saanut hiottua suunnilleen kuntoon, niin tämä pedaali palkitsee nähdyn vaivannäön runsain mitoin takaisin. Tämä pätee tietysti signaaliketjun jokaiseen osaan aina kitarasta vahvistimeen. Hyvä soundi ei tule ilmaiseksi hopeatarjottimella ilman minkäänlaista vaivannäköä vaan laadukkaita työkaluja on osattava käyttää kunnolla jotta niistä saa irti kaiken sen mitä ne pystyvät käyttäjälleen tarjoamaan. Mielestäni Fuzz Face tyyliset pedaalit kuulostavat parhaalta kun ne lyödään jo valmiiksi päätesärölle ajetun vahvistimen päälle.

Puhti Fuzz kuulostaa mielestäni parhaimmalta kun Fuzz-säädin on säädetty säätimen loppupuoliskolle. Oma henkilökohtainensuosikkiasetukseni on kun Fuzz-säädin on säädetty miltei loppuun saakka ja Volume-säädin hieman yli puolen välin. Tällöin saadaan soundiin riittävästi sustainia ja kohtuullisen voimakas särö. Kitaran omalla Volume-säätimellä saadaan ääni kuitenkin tarvittaessa puhdistumaan aivan kokonaan, näin voidaan siirtyä sooloista komppaamiseen säätimenkäänteessä.

Toinen hyvinkin käyttökelpoinen asetus on kun Fuzz-säädin on käännetty aivan ääriasentoonsa ja Volume-säädin pykälää verran loppuun asti. Näin saadaan aikaan todella aggressiivinen ja voimakas särö joka nykäisee tarvittaessa paikatkin hampaasta. Tämän asetuksen huono puoli on kuitenkin se että ääntä ei kitaran omalla Volume-säätimellä saada täysin puhdistumaan. Jos puhdasta ääntä ei kuitenkaan tarvita, vaan pelkkä reunasärö riittää niin en keksi äkkiseltään miellyttävämpää soundia.

Myös Fuzz-säätimen puolen välin hujakoilta saadaan mukavaa säröä aikaan varsinkin jos Puhtia käyttää yhdessä Overdriven tai kuumemmilla mikrofoneilla varustetun kitaran kanssa. Fuzz-säätimen alkupuolisko ei ainakaan tässä germanium versiossa ole omien kamojeni kanssa niin kovin käyttökelpoinen. Jokaisen kannattaa kuitenkin kokeilla pedaalia ennakkoluulottomasti ja etsiä ne itseään eniten miellyttävät asetukset.

Puhti Fuzzin oma soundi on vertaansa vailla ihan yksinäänkin, mutta siitä saa kaivettua ulos aivan uusia ulottuvuuksia kun sen onnistuu parittamaan sopivan Overdrive pedaalin kanssa. Koska Puhti Fuzz on omalta soundiltaan tumma, pehmeä ja suhteellisen matala gaininen, niin olen huomannut että kirkkaan ja miedon Overdriven kanssa soundiin saa huomattavasti lisää selkeyttä ja napakampaa säröä. Overdrive toimii mielestäni hyvin niin Puhti Fuzzin edessä kuin takanakin. Se kumpi vaihtoehto toimii paremmin, riippuu ihan soittajan omista mieltymyksistä. Myös signaaliketjun muut osat vaikuttavat toki asiaan. Itse kytken Overdriven Puhti Fuzziin eteen, jolloin saan soundista aavistuksen terävämmän ja juuri sopivasti leikkaavan.

Kuten germaniumtransistoreja käyttävät Fuzzit yleensä, ei myöskään Puhti Fuzz toimi hyvin jos se on sijoitettu bufferoidun pedaalin jälkeen. Tämä johtuu siitä että tällaisessa pedaalissa oleva puskuri muuntaa kitarasignaalin impedanssin korkeasta matalaksi korkeat taajuudet ja signaalin voimakkuuden säilyttääkseen, tällainen matalaimpedanssinen signaali taas aiheuttaa matalien taajuuksien ja äänenvoimakkuuden laskua germaniumtransistoreja käyttävän Puhti Fuzzin läpi kulkiessaan. Puhti on muutenkin myös hieman nirso siitä, millaiseen seuraan se on laitettu, ilman true bypass kytkentää varustetut pedaalit Puhti Fuzzin jälkeenkin vaikuttavat hieman sen soundiin.


Soundinäyte:


Puhti Fuzzin Janne Paasonen käy muutaman klassikko Fuzzin läpi peripohjaisesti Custom Soundsin avajaisviikolla:Pariston valinta

Koska Puhti toimii vain ja ainoastaan 9V paristolla, voidaan myös pariston valinnalla vaikuttaa hieman pedaalista saatavaan soundiin. Itse suosin tämän pedaalin kanssa oikeita vanhan liiton sinkkiparistoja. Puhti kuulostaa selkeästi paremmalta kun se saa virtansa sinkkiparistosta, alkaliparistoilla pedaalin soundi on minun makuuni aavistuksen liian terävä ja kylmä. Sinkkiparisto tuo pedaalin lämpimän ja pehmeän soundin juuri oikealla tavalla esiin. Toinen merkittävä soundiin vaikuttava seikka sinkkipariston eduksi tulee sen erilaisesta elinkaaresta. Siinä missä alkaliparisto on huomattavasti tasaisempi ja pitkäkestoisempi, hyytyy sinkkiparisto nopeasti ja jää pitkäksi aikaa matalalle volttimäärälle ennen tyhjenemistään. Puhti Fuzz kuulostaa mielestäni parhaimmalta juuri matalalla volttimäärällä pariston elinkaaren loppupuolella. Tämä on toki täysin mielipideasia, suosittelen kuitenkin kokeilemaan miten eri paristot vaikuttavat Puhtisi ääneen.


Loppuarvio

Soundi Puhti Fuzzissa on juuri sellaista mitä germaniumtransistoreita käyttävältä Fuzz Facelta hainkin. Lämmin, tumma ja paksu, ihan täsmälleen juuri sellaista vanhan liiton Fuzzia joka on näytellyt niin isoa osaa rock-musiikin historiassa. Pidän erityisen paljon germaniumtransistoreja käyttävän Fuzzin kyvystä puhdistua pelkästään kitaran omaa Volume-säädintä säätämällä, pienellä kiepautuksella särön määrää saa säädettyä ihan pienestä reunarososta aina ulvovaan Fuzziin asti. Piitransistoreilla varustetussa Fuzzissa tämä muutos on hieman jyrkempi. Puhti Fuzz toimii selvästi parhaiten passiivimikrofoneilla varustettujen kitaroiden ja putkivahvistimien kanssa. Puhti Fuzzista on tullut nopeasti yksi pedaalilautani suosikeista enkä voisi enää kuvitellakaan omaa signaaliketjuani ilman sitä.
 
Fuzz Face on ehdottomasti sellainen pedaali jota kannattaa testata omien kamojen kanssa. Väärässä setissä Fuzz Face voi kuulostaa ikävän ohuelta tai tunkkaiselta. Sopivien kamojen kanssa en voisi kuvitella miellyttävämpää säröpedaalia. Nykyään on tarjolla rutkasti neutraalimpia ja paremmin muiden kamojen kanssa toimeen tulevia Fuzzeja, jos Fuzz Face ei miellytä niin kannattaa kokeilla esimerkiksi Mad Professorin Fire Red Fuzzia tai GuitarSystemsin FuzzTool Junioria.
 
Hieman erityylistä Fuzz Facea etsivälle voin suositella Puhti Fuzzin silicon versiota. Se ei ole germanium version tavoin millään tavalla riippuvainen lämpötilasta, eikä myöskään pariston valinnalla tunnu olevan lainkaan vaikutusta sen soundiin. Silicon version soundi on hieman terävämpi ja kovempi kuin germanium versiossa mutta harmonisia kerrannaisia on soundissa vähemmän.


Plussat
 
+Ehkä paras Fuzz Face johdannainen?
+Soundi
+Työnlaatu
+Laadukkaat komponentit
+Pitkä Takuu
+Suomalaista käsityötä
+Reagoi hyvin soittodynamiikkaan
+Ehdottomasti hintansa arvoinen

Miinukset
 
-Vaatii toimiakseen stabiilit lämpötilaolosuhteet
-Pikkuisen nirso seurasta


Arvosana asteikolla 1-10: 10-


Linkit: