Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Otsola Phaser

/by J.Paasonen

 

Ominaisuudet

-Säädöt:
*Rate: Määrittää modulaation nopeuden.
*Depth: Määrittää modulaation syvyyden. Tämä säätö lisää pedaalin soundipalettia entisestään, tämän säädön takaa löydät halutessasi myös univibe-tyylisiä sävyjä.
*Color: Kaksiasentoinen kytkin, jonka toinen asento aktivoi ylimääräisen feedback-alueen (perusasennossa 4-alueinen).

-Virrantarve: 2,1mm 9 VDC miinus keskellä. Toimii myös 9V paristolla.

-True Bypass

-Rajoitettu erä

-Hinta: 250€

-Käsintehty Suomessa.

 

Tarkemmat kuvat.

 

Phaserista

Phaser on efektinä ollut minulle aina hyvin ristiriitaisia tunteita herättävä efekti. Olen aina kyllä pitänyt Phaserin ja sähkökitaran yhdistelmästä kun sitä käytetään oikein. Olen itsekin yrittänyt etsiä hyvää Phaseria aina aika ajoin, mutta yksikään ei ole tätä ennen vain saanut minua taivutettua ostopäätökseen. Phaser-efekti on alun perin kehitetty matkimaan flangeria. Flanger tuottaa kampasuodatin-efektin, ja phaserissa taas on vain rajallinen määrä taajuuskuoppia, tämän vuoksi se on muodostunut omaksi itsenäiseksi efektikseen. Phaser-efektin tuottama suhiseva ääni perustuu all-pass suodattimiin. Tällaiset suodattimet muuttavat signaalin vaihetta tietyllä taajuuskaistalla, tämä muutos aiheuttaa kyseiselle taajuudelle taajuusvasteeseen kuopan kun tämä viivästetty signaali taas yhdistetään alkuperäiseen. Yleensä phaser-efektipedaalissa on äänenvärin ja modulaation nopeuden säätömahdollisuudet. Laadukkaassa phaser-pedaalissa soundi ei muutu missään kohtaa epäsäännöllisen kuuloiseksi. Myös säätövaraa tulisi olla reilusti jotta yhdestä pedaalista saisi ruuvattua niin pehmeää vintage phaser soundia kuin modernia teräviä ja paksulta kuulostavia vaiheita.

 

Otsola Phaser

Otsola Phaser on rakennettu Electro-Harmonixin Small Stonen ensimmäisen vuosien 1975-1978 aikana valmistetun version pohjalta. Otsola Phaserissa ei esiinny niitä harmillisen heikkoja kohtia jotka olivat Small Stonen riesana. Alkuperäisessä Small Stonessa signaalin taso laski huomattavasti kun se kytkettiin päälle, esikuvastaan poiketen Otsolassa ei siis esiinny tätä kiusallista volume droppia. Otsola Phaseriin on lisätty myös True Bypass-kytkentä jonka vuoksi se ei syö soundia poiskytkettynä kuten esikuvansa. Myös Depth-säätimen, eli syvyyssäädön mahdollisuus on merkittävä parannus aiempaan ja lisää pedaalin käyttömahdollisuuksia merkittävästi. Otsola Phaserin valmistuksessa on käytetty NOS CA3094 -mikropiirejä, niiden harvinaisuuden vuoksi pedaalia on tarjolla rajoitetusti. Otsola Phaserin tarina sai alkunsa jo vuosia sitten Jannen korjaillessa omaa kovia kokenutta Small Stoneaan.

Ulkoisesti Otsola Phaser on todella omalaatuisen näköinen. Pedaalin uniikin kotelon muodostaa kahden paksun jalopuusivun ja muuten kokonaan metallisen kotelon sulava yhteen liitos. Pedaalin sisäpuoli jatkaa samalla vaikuttavalla linjalla kuin ulkoasukin, juotokset ja työnjälki on Paasosen tyyliin tarkkaa ja laadukasta. Myös kytkin ja muut osat laadultaan korkealuokkaisia.

 

Soundi

Otsola Phaser on soundiltaan miellyttävä tuulahdus kaukaa 70-luvulta, kitaran soundi värittyy sen läpi soitettaessa kauniin kolmiulotteisesti. Nykyisiin Small Stone-versioihin verrattuna Otsolan soundi on paljon orgaanisemman ja aidomman kuuloinen.

Otsola on säätimiltään yksinkertainen mutta soundeiltaan monipuolinen, juuri niin kuin hyvän pedaalin mielestäni kuuluukin olla. Depth-säätimen alkupäästä löytyy se kaunis mieto Phaser, joka on kuin tehty luomaan lisää tunnelmaa ja lämpöä soundiin. Depth-säätimen alkupuoli on muutenkin kuin tehty loihtimaan lisää ilmaa ja ulottuvuuksia hitaisiin kappaleisiin, etenkin puhtailla ilman säröä soitettaessa soundi on kerrassaan mahtava. Depth-säätimen alkupuoli toimii äärimmäisen hyvin etenkin kun Otsolaa käytetään yhdessä Delay-efektin kanssa.

Rate-säätimen loppupuoliskolla saadaan aikaan jo todella nopeaa muljutusta, Rate-säätimen loppupuoli kuulostaa aivan täydelliseltä todella raskaan särön kanssa. Rate-säätimen loppupuolella Otsola sopii oikein hyvin yhteen monien säröpedaalien kanssa, etenkin Fuzz-tyyliset pedaalit saavat ihan uusia ulottuvuuksia tämän kanssa. Kun Rate-säädin on säädetty ihan alkupuoliskolleen ja Depth-säädin kiepautetaan sen loppupuoliskolle, saadaan aikaan hauskoja ”Suihkukone/Avaruusalus pyyhkäisyjä”. Ja kun Rate-säädintä käännetään myös hieman isommalle ja mukaan lisätään vähän säröä, niin aletaan olla jo aika psykedeelisissä tunnelmissa. Depth-säädin on todella käyttökelpoinen lisä tähän pedaaliin, sen takaa saa ruuvattua tarvittaessa jopa hieman UniVibe tunnelmaistakin muljuntaa.

Otsola Phaserin säätimet ovat todella toimivat, hyvää soundia irtoaa säätimien joka kohdasta ja pelivaraa riittää reilusti kumpaankin suuntaan. Monen Phaserin ongelmaksi on omalla kohdallani koitunut se että niiden aikaansaama efekti on liian raju ja räikeä säätimien alkupuoliskollakin. Käytän Phaseria eniten joko hienovaraiseen soolojen maustamiseen tai todella rajuun psykedeeliseen muljutukseen jolloin pyyhkäisyjen ääripäiden on toimittava juuri täsmälleen kuten toivon, mikään sinnepäin ei riitä. Otsola Phaserin olemukseen voidaan vaikuttaa myös liikuttelemalla sen paikkaa signaaliketjussa, olen huomannut että sijainti vaikuttaa sen toimintaan merkittävästi. Signaaliketjun viimeiseksi sijoitettuna saadaan Otsolasta hyvin rujo ja dominoiva vaikutelma, jos Otsola taas sijoitetaan ennen säröjä, saadaan sen vaikutusta kevennettyä huomattavasti. Itse pidän Otsolaa ennen säröjä, näin saan eniten pelivaraa kumpaankin suuntaan. Jokaisen kannattaa vaihdella paikkaa signaaliketjussa rohkeasti ja etsiä omille kamoille ja korville mieluisin paikka.

 

Loppuarvio

Otsola Phaser on heittämällä yksi kaikkien aikojen mieluisimmista hankinnoistani. Olen pantannut tämän arvostelun julkaisua ja odotellut ”honeymoon” vaiheen ohimenoa. Mutta en kerta kaikkiaan vain näytä keksivän tästä pedaalista mitään varsinaista nuristavaa, korkea hintakaan ei kirvele kun pedaali on kaikilta osin niin loistava. Ainoa huomautus lienee paikallaan sellaiselle ostajalle joka ei perusta vintage henkisestä Phaserista, vaan haluaisi ennemmin modernimpaa/transparenttia Phaseria, tässä tilanteessa suosittelen jotain muuta kuin Otsolaa. Muutoin Otsola Phaser riittänee täyttämään erikoisempaakin Phaser-efektiä havittelevan tarpeet, viimeistään kaksiasentoisen Color-kytkimensä ansiosta. Kytkimen toinen asento aktivoi ylimääräisen feedback-alueen (perusasennossa 4-alueinen) jolloin Otsolasta saa ruuvattua todella äärimmäisen kuuloista kiertävää muljutusta. Omaan käyttööni tämä kytkin on hieman tarpeeton, mitään varsinaista käyttöä satunnaisen leikkimisen lisäksi tällä ei ole ollut. Mutta jollekin tämä on varmasti todella kiva lisä.

 

Plussat

+ Monipuolisuus

+ Helppokäyttöisyys

+ Erittäin luja rakenne

+ Huolellinen työn jälki

+ Laadukkaat komponentit

+ Suomalaista käsityötä

+Rajoitettu erä

 

Miinukset

-Vintage henkisyys

-Rajoitettu erä

Arvosana asteikolla 1-10: 9,5

Linkit

https://www.facebook.com/pages/Puhti-Fuzz/293116887383146