Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Otsola Fuzz

 

Ominaisuudet

  • Säädöt:Attack, Level ja Lo-Fi

  • Virrantarve:9V paristo, ei käytettävissä virtalähteellä.

  • True Bypass

  • Tehty käsin Suomessa

Lisätietoja:

  • Viiden kappaleen piensarja

  • NOS AC151 Siemens transistorit

  • NOS kondensaattorit Philips/Siemens

  • Hiilimassavastukset

  • Switchcraft -jakit ja Apem Silent Action -jalkakytkin

  • Viiden vuoden takuu

Kuvat: https://www.dropbox.com/sh/4qew10d0e78j1xd/8At33RnCCO

 

Otsola

Paasosen aiemmat pedaalit ovat kolahdelleet allekirjoittaneeseen niin kovasti että Otsolaan ladatut ennakko-odotukset olivat testihetken viimein koittaessa paisuneet ehkä jo kohtuuttomankin korkeiksi. Onneksi Otsola kykeni lunastamaan sen harteille lataamani paineet, soundit ja työnlaatu on Paasosen aiemmista pedaaleista jo tutuksi tullutta korkeaa laatua. Taika hyvän germaniumtransistoreilla toimivan Fuzzin rakentamisessa on huolellinen transistoreiden valinta. Otsolankin tapauksessa ainoastaan 12 kpl 70:stä olivat kelvollisia näiden pedaalien sisuksiin päätyäkseen.

Otsola Fuzzin juuret johtavat kauas. Aikoinaan ensimmäisinä markkinoille saapuivat Tonebender MK 1.5 muutama kuukausi ennen Arbiter Fuzz Facea, jota taas seurasivat Vox Tonebender ja Jen Fuzz. Schaller saapui joukon jatkoksi heti näiden jälkeen. Schallerin versio kuitenkin poikkesi edellisiin nähden soundinsa puolesta hyvinkin paljon. Schallerissa transistorit on biasoitu hyvin oudosti ja kondensaattoreidenkin arvot on niin isot että jopa bassolla soitto onnistuu. Kuuleman mukaan bassovirtuoosi Jack Bruce käytti Schaller Fuzzia, ehkä tästä nimenomaisesta syystä. Otsola Fuzz on tyylikäs yhdistelmä kaikkien edellä mainittujen ominaisuuksista.Soundit

Voimakkaita mielleyhtymiä Fuzz Faceen syntyi heti ensipolkaisusta lähtien. Tämä on ihan ymmärrettävää, ovathan ne kuitenkin jollain tapaa sukua toisilleen, niin kuin suurin osa kahden transistorin Fuzz kytkennöistä. Tällaisissa Fuzzeissa eroja soundiin saadaan aikaan erilaisilla transistorivalinnoilla, signaalikondensaattoreilla rajataan matalia taajuuksia, vastusarvoilla määritellään toimintapisteitä eli biasointia ja ulostulopotentiometrin arvolla määritellään miten Fuzz pedaali ajaa kuormaa. Eli kohtuullisen pienellä määrällä komponentteja saa aikaan jos jonkinlaista pärinää, mutta kahden transistorin dc kytkentä takaisinkytkentäluupilla säilyy.

Vaikka Otsola muistuttaakin Fuzz Facea paikoin, on se kuitenkin aivan oma uniikki yksilönsä. Suurin ero Fuzz Faceen lienee Otsolan läpileikkaavammassa soundissa, tämä on suuri etu etenkin kun halutaan erottua bändisoitossa. Otsola tulee myös huomattavasti paremmin toimeen ihan yksinään kuin perinteinen Fuzz Face, joka melkein välttämättä vaatii kelvollisen Overdriven kaverikseen soundia ryydittämään.

Otsola Fuzzin parhaimpiin ominaisuuksiin lukeutuvat sen toimintaan radikaalisti vaikuttavat säätömahdollisuudet joiden avulla erilaisia sävyjä saa kaivettua yllättävänkin paljon. Dynamiikkaa Otsola Fuzzissa piisaa, pedaali reagoi soittajan soittodynamiikkaan todella hyvin myös silloin kun volumea on kiepautettu komppaukseen sopiville asetuksille. Äänenvoimakkuus ei juurikaan laske vaan kitaran omalla volume-potentiometrillä voidaan säätää särön määrää kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi, todella näppärää. Tämä pätee kylläkin lähinnä yksikelaisilla mikrofoneilla soitettaessa, humbuckereilla varustetun kitaran kanssa soittokokemus ei ollut aivan yhtä henkeäsalpaava. Otsola ei kylläkään näytä säikähtävän vähän kuumempiakaan humbuckereita perinteisemmän Fuzz Facen tapaan, mutta yksikelaisilla mikrofoneilla varustetun kitaran kanssa Otsolan tarjoama käyttökokemus on vertaansa vailla.Säätimistä

Attack-säädin vaikuttaa särön ja sustainin määrään. Tämän säätimen käyttökelpoisuus yhdistettynä kitaran omiin säätimiin tarjoaa todella laajan kattauksen erityylisiä säröjä soittajan käyttöön.

Lo-Fi-säädin on ehdottomasti tämän pedaalin mielenkiintoisin ominaisuus. Sen avulla voi helposti sukkuloida tyylikkäästi epätäydellisen rätisevän särön ja selkeämmän, kontrolloidun fuzz-soundin välillä. Säätimen alkupuolella haetaan siis tarkoituksella teknisesti ideaalia äänenlaatua huonompaa ääntä. Tällainen rätinä, pauke ja äänen hillitty hajoaminen loihtii soitettaviin biiseihin aivan omanlaistaan tunnelmaa. Säätimen ensimmäisen neljänneksen suoma rouheus on ainakin omasta mielestäni tämän pedaalin parasta antia, todella ainutlaatuinen soundi.

Myös säätimen keskivaiheilta löytyy runsaasti käyttökelpoisia sävyjä. Säätimen puolta väliä lähestyttäessä soundiin saa juuri sopivan ripauksen rätinää mausteeksi sellaiselle soittajalle joka ei tykkää niin radikaalisti rikkinäisestä soundista. Säädin vaikuttaa ääneen merkittävästi, soundin luonnetta ja tekstuuria saa säädettyä siten että jokaisen soittajan makuun löytyy taatusti sopiva määrä kumpaakin tarjolla olevaa ääripäätä.

Sitten kun säädin käännettään toiseen ääriasentoonsa, loikataanyhdellä reilulla potentiometrin kiepautuksella Lo-Fi rätinästä ja paukkeesta pitkän sustainin omaavaan läpileikkaavaan erottelukykyiseen ja kontrolloituun säröön, ulostulo pienenee hiukan säätimen tässä päässä. Säätimen kahta ääripäätä keskenään verratessa on jopa hieman vaikeaa uskoa että kyse on todellakin samasta pedaalista. Säätimen loppupuoli on erittäin käyttökelpoinen etenkin yhdessä toisten kanssa soitettaessa. Kotosalla tai studiossa hieman persoonallisempi, jopa hieman rikkinäinen soundi on usein paikallaan, tällöin säätimen alkupuoli pääsee enemmän oikeuksiinsa.Lo-Fi säätimen alkupuoli tuo elävästi mieleen Paasosen aiemman Puhti GT404 erikoiserän, mutta siinä missä GT404 on oikeastaan vain yhden tempun poni, on Otsola puolestaan hyvinkin muuntautumiskykyinen.

Loppuarvio

Otsola Fuzzin on tarkoitus antaa soittajalle monipuolinen ja kitaran omilla säätimillä helposti hallittavissa oleva vintage-henkinen fuzz-soundi joka on kuitenkin tarpeeksi erotteleva ja dynamiikaltaan nopea, ja siten perinteisiä Fuzz Face johdannaisia helpommin myös bändin yhteissoittoon mukaan sulautuva. Tämä on aika paljon sanottu mistä vain pedaalista, Otsola täyttää sille sälytetyt lupaukset kuitenkin kohtuullisen hienosti.

Pidän Paasosen pedaaleissa erityisesti siitä että niissä on runsaasti tarttumapintaa, ne eivät todellakaan ole hajuttomia ja mauttomia massaan hukkuvia laimeita kopioita. Niillä on selkeästi aivan oma uniikki soundinsa joka ei taatusti jätä soittajaa kylmäksi, niistä joko pitää tai ei pidä. Näin on myös Otsolan kohdalla. Jos germanium transistoreilla varustetun Fuzzin raaka ja alkukantainen ilmaisuvoima ei pelota etkä turhaudu paristojen kanssa pelaamisesta, voin suositella Otsola Fuzzia lämpimästi.

Otsola Fuzz on selvästi monipuolisin Paasosen tähän mennessä kyhäämistä Fuzzeista, jään suurella mielenkiinnolla odottamaan mitä J.Paasosen yhden miehen boutique paja tarjoilee seuraavaksi.Plussat

+Perinteisellä Fuzz Face johdannaisella on ikävä taipumus jäädä helposti jalkoihin bändin kanssa soitettaessa, Otsolalla tätä ongelmaa ei ole.

+Monipuolinen ja uniikki soundi

+Laadukas työnjälki ja osat

+Rajoitettu erä/arvo säilynee hyvin

+Käsintehty Suomessa

+Pitkä takuu

Miinukset

-Ei niin suvereeni Humbuckreilla varustetun kitaran kanssa

-Kallis

-Pieni erä

 

Arvosana asteikolla 1-10: 9

 

Linkit:

http://www.custom-sounds.com/paasonen-otsola-fuzz-p-1955.html

https://www.facebook.com/pages/Puhti-Fuzz/293116887383146