Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Sweet Honey Overdrive (SHOD)
 
 
Ominaisuudet
 

-Säätimet: Volume, Drive, Focus

-Björn Juhlinin suunnittelema (BJF Electronics).

-69mm x 111mm x 50mm

-True bypass

-OVH: 279€

-Made in Finland
 
 
Nyt sain vaihdoin päätökseen erään ikuisuusprojektini, nimittäin laadukkaan ja toimivan overdrive-tyylisen säröpedaalin etsinnän. Lukuisten testien ja vielä useamman internetissä roikutun tunnin jälkeen törmäsin Mad Professor Sweet Honey Overdrive (SHOD) nimiseen purkkiin. Heti kuvauksen ja ääninäytteiden perusteella arvelin löytäneeni sen mitä etsin. Muutama testikierros vahvisti epäilyni ja mukaan tarttui tämän pedaalin suomessa käsintehty (Hand Wired) versio. Käsintehdyt Mad Professor pedaalit ovat luultavasti parasta mitä rahalla saa. Niissä on käytetty vain laadultaan ensiluokkaisia komponentteja, joten käyttöikä tällä ei tule jäämään lyhyeksi. Myös pedaalin kotelo on todella kestävää tekoa, paksu ja painava.

SHOD on Björn Juhlin (BJF Electronics) suunnittelema ja pohjautuu hänen aiempaan Honey Bee malliinsa. Mad Professorin versio on suunniteltu toimimaan hieman esikuvaansa paremmin erilaisten kitaroiden, vahvistimien ja muiden pedaalien kanssa, myös niiden soundissa on hienoisia eroja. SHOD on tarkoitettu auttamaan vahvistinta yliohjautumaan ja näin täydentämään sen omaa luonnollista särösoundia. Sen avulla voidaan luoda myös pieni dynaaminen särö vahvistimen puhtaan äänen päälle. Toimintatapansa vuoksi se ei väritä liiaksi kitaran ja vahvistimen yksilöllistä soundia itsenäisempien distortion-tyylisten säröpedaalien tapaan.

Niin kuin kaikki Mad Professor merkkiset pedaalit, myös SHOD toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.

Yleensä pedaalien kohdalla ei tule kiinnitettyä huomiota kovinkaan paljon niiden ulkonäköön, mutta SHOD teki poikkeuksen tässäkin suhteessa. SHOD:n meripihkanvärinen kotelo on hyvin kaunis ja omalla tavallaan näyttävä.

Sweet Honey löytyy mm. heidän käytöstään: Duke Levin, Jacob Peterse, Josh Smith, Rich Eckhardt, Jerry Donahue, Kirk Fletcher ja Nick Sterling.


Soundi/toiminta

 

SHOD:n ominaissoundi on erittäin miellyttävän kirkas ja selkeä, olematta kuitenkaan liian terävä tai riipivä. SHOD toimii myös erinomaisesti boosterin ominaisuudessa, ja isompiin säröihin sillä saa todella persoonallisen säväyksen aikaan. Vahvistimen ja kitaran oma ääni säilyy hienosti kuultavissa eikä pedaali juurikaan väritä niiden soundia omallaan. SHOD:n reagointi soittodynamiikkaan on hyvän putkivahvistimen veroinen, kevyemmällä otteella soundi puhdistuu ja voimakkaasti pikkaamalla saa aikaan todella harmonisen särön, samaan tapaan kuin vahvistimen oma putkisärö.

Kitaran omilla Volyme- ja Tone-säätimillä äänenväriin ja särön määrään voi helposti vaikuttaa pienillä liikkeillä. SHOD puhdistuu siis loistavasti kitaran omaa Volyme-säädintä kääntämällä, säätimen alkupäässä soundi on todella kirkas ja säröytyy voimakkaasti säädintä ääriasentoon käännettäessä. Tämän ansiosta SHOD:tä ei aina tarvitse edes polkaista pois päältä särön tarpeen vähentyessä.

SHOD tuo vahvistimesta ja kitarasta esiin sellaisia vivahteita soundiin joista en ollut aiemmin edes tietoinen. Etenkin pikkaamisen voimakkuuden vaikutus ja mikrofoniasetusten merkitys korostuu tämän pedaalin kanssa todella selkeästi. SHOD vaikuttaa toimivan yhtä hyvin niin yksikelaisten, P90:sten kuin humbuckereilla varustettujen kitaroiden kanssa. Se kirkastaa Humbucker tyylisen mikrofonin tummuutta kivasti, ja korostaa yksikelaisten heleyttä ja kirkkautta entisestään. SHOD ei myöskään näytä nirsoilevan oli se sitten minkä tyylisen vahvistimen kaverina, niin Fender- kuin Marshall-tyyppisetkin vahvistimet kelpaavat sille mainiosti.


Säätimistä hieman tarkemmin:
 
VOLUME: Säätää äänenvoimakkuutta.
 
DRIVE: Kontrolloi särön määrää.
 
FOCUS: Tämän säätimen avulla kontrolloidaan sitä kuinka helposti vahvistin menee särölle ja säädetään kokonais-EQ:ta, eli sitä kääntämällä korostetaan tai vaimennetaan äänisignaalin taajuuksia halutulla tavalla. Tämä vaikuttaa myös oleellisesti särön määrään, ja siihen minkä tyyppistä säröä saadaan aikaan.
 
Volyme-säädin ääriasentoon käännettynä voidaan SHOD:tä käyttää boosterina, näin soundiin saa lisää sustainia ja pientä lämmintä säröä. Drive-säädintä kääntämällä saadaan aikaan lisää äänenvoimakkuutta, säröä ja tukevammat keskiäänet. Eli SHOD:n avulla voi niin halutessaan ainoastaan korostaa vahvistimen selkeyttä ja sustainia sen yliohjautuessa.
 
Drive-säätimellä särön määrää voidaan säätää pienestä lämpimästä säröstä aina rosoisempaan rock/blues tyyliseen säröön saakka. Tähän väliin mahtuu myös koko joukko muita hyvin käyttökelpoisia vivahteita. Yksinään SHOD ei välttämättä sovellu kaikkein raskaimpaan junttaukseen, mutta yhdessä toisen ärhäkämmän särön kanssa tällä saa isompiinkin särösoundeihin todella mielenkiintoisia sävyjä. SHOD tulee muiden pedaalien kanssa erittäin hyvin toimeen.
 
Focus- säädin on mielestäni tämän pedaalin käyttökelpoisin ja monipuolisin ominaisuus. Focus säätimellä voidaan siis säätää pedaalin dynamiikkaa ja tuntumaa mieleisekseen. Kun säätimen kääntää ääriasentoon niin särön määrää voi helposti kontrolloida pikkaamisen voimalla, kovempaa pikkamalla enemmän säröä ja hellemmin pikkaamalla puhtaampia ääniä. Focus säätimen alkupäässä säädin leikkaa myös vähän särön määrää pois, joten soittajan on soitettava aika voimakkaasti saadakseen säröä aikaan. Äänenväri on myös huomattavasti pehmeämpi ja bassovoittoisempi säätimen alkupäässä, tämä sopii mielestäni erittäin hyvin pehmeisiin jazz- ja bluesvetoihin. Focus säätimen loppupäässä saadaan taas aikaan kevyehkö treble boost ja vahvistin säröytyy huomattavasti helpommin. Säätimen loppupuoli sopii mielestäni todella hyvin rock-tyyliseen musiikkiin.
 
SHOD tositoimissa The Planas bändin treeniksellä: https://www.dropbox.com/s/22tdh9961hfpqgj/Key%20to%20the%20Highway.mp3
 
Komppikitarassa MPSHOD ja sooloissa MPSHOD+OCD.
Muu signaaliketju: stratocaster kaula-/keskimikki väliasennolla ja vahvistimena Bluetone Dusty Road cleankanavalla.
 
 
Loppuarvio

SHOD:n kaltaiset dynaamiset overdrivet on suunniteltu nimenomaan tuottamaan putkivahvistimen kaltaista säröä, jotka reagoivat soittajan omaan tatsiin hyvin, ja tässä tehtävässä SHOD onnistuu mielestäni vähintään kiitettävin arvosanoin.

SHOD sopii luonteensa puolesta selkeästi parhaiten blues- ja rock-tyyliseen musiikkiin, mutta kyllä siitä saa raskaampaankin musiikkiin sopivaa mörinää aikaan, etenkin silloin jos sen yhdistää jo valmiiksi voimakkaasti säröytyneen vahvistimen päälle, tai toiseen hieman aggressiivisempaan distortion-tyyliseen pedaaliin.

Tämä on ensimmäinen arvostelemani laite, mistä on todella vaikea keksiä mitään varsinaisia huonoja puolia tai puutteita. En väitä että tämä olisi ehdoton ratkaisu jokaiselle hyvää overdrive-pedaalia etsivälle, mutta jos pääosa soitettavasta musiikista on blues-rock- tai jazz-pohjaista, niin suosittelen lämpimästi ainakin testaamaan tätä. SHOD on overdrive sanan varsinaisessa merkityksessä, jos etsit enemmän distortionin kaltaista itsenäisempää säröä, niin tämä pedaali ei luultavasti sovi sinulle aivan yhtä hyvin.


Plussat:

+Soundi ja toiminta.
+Kestävä rakenne.
+Dynamiikka.
+Häiriöäänetön.
+ Suomalaista käsityötä.
+ Säilyttää arvonsa kohtuullisen hyvin käytettynäkin.
 

Miinukset

- Korkea hinta.
- Ei kaikkein monipuolisin.
 
 
Arvosana asteikolla 1-10 : 9.5.