Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Mighty Red Distortion (MRD)


Ominaisuudet:
 
- True bypass
- Säätimet: Volume, Distortion ja Presence
- 9V DC
- Björn Juhlin (BJF Electronics) suunnittelema
- OVH 245€
- Käsintehty Suomessa
 


Mad Professor Mighty Red Distortion tuli hankittua pedaalilautaan hetken mielijohteesta eräänä iltana mnetin torilla pyöriessä. Olen mieltänyt itseni aina enemmän overdrive-tyylisiin säröihin mieltyneeksi soittajaksi, joten Mighty Red Distortioniin tutustuminen ja sen perimmäisen olemuksen selvittäminen kestivät hieman tavallista kauemmin. Nyt kun luulen viimein päässeeni perille kapistuksen sielunelämästä, uskon sen jäävän pysyvästi pedaalilautani vakiokalustukseen.
 
Vaikka tämä kyseinen yksilö on sarjanumeron perusteella ihan sarjan alkupäästä, ajalta jolloin Mad Professor valmisti vain käsintehtyjä pedaaleja, noin kahdeksan vuoden takaa. Ei kunto paljon uudelle häviä. Ulkoisesti pedaali on lähes naarmuton ja kolhuton, myös sisuskalut näyttävät kuin vasta pakasta vedetyltä, potentiometrien tuntuma on mainio ja liikkeet täsmälliset. Tämän tasoisissa boutique-purkeissa käytetyt laatuosat takaavat tuotteelle erittäin pitkän ja ongelmattoman käyttöiän, lisäksi käsintehtyjen tuotteiden korjaus on aina tehdastekoisiin verrattuna helpompaa ja edullisempaa. Jos budjetti on tiukka tai olet muuten vain tarkka rahoistasi, niin käytetylle Mad Professorille on vaikea löytää vertailukohdaksi vastaavaa tuotetta jossa saisi rahalle yhtä hyvin vastinetta.
 
Mighty Red Distortion toimii 9 voltin paristolla taikka saman tuottavalla ulkoisella virtalähteellä, pedaalin käyttö paristollakaan ei vähäisen virrankulutuksen johdosta tule käymään pahasti kukkarolle. Pariston vaihto onnistuu näppärästi pohjalevyn neljän ruuvia irrottamalla.
 
Niin kuin kaikki Mad Professor merkkiset pedaalit, myös Mighty Red Distortion toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.

Mighty Red Distortion löytyy mm. heiltä: Jim McCarty, Marc Ford, Andy Susemihl, Joe Barret ja Niels van der Steenhoven: ("Mighty Red Distortion is heavy! It has a nice edge to it. Not too sharp, but it cuts throught if you want to. Very hairy, Marshall type of tone when I use it on my plexi. Thick low end and sustain for days." )
 
 
Soundi

Säätimet ovat pääosin aika perinteiset: Volume, Distortion ja Presence, joka on tämän pedaalin ehdoton erikoisuus ja valtti.Presence-säätimen avulla voi kontrolloida ylätaajuuksia kajoamatta lainkaan ylimpiin keskialueisiin. Tämän ansiosta soundin saa muokattua helposti lämpimästä ja pyöreästä aina terävään ja leikkaavaan.

Vaikka Mighty Red Distortionia markkinoidaan vahvasti pääasiassa 80-luvun tyylisenä higain purkkina, niin sen vahvuuksiin täytyy laskea myös luvattua suurempi monipuolisuus. Presense- ja Distortion- säätimiä ruuvaamalla tästä saa ulos myös erittäin toimivia särösoundeja pienen tai keskisuuren säröytymisen tarpeeseen. Jopa miedompaa Overdrive tyylistä pärinää on tarjolla säätimet juuri oikein aseteltuina. Presense- ja Distortion- säätimet ovat hyvin selkeät ja toimivat muutenkin oikein mallikkaasti. Säätimiin ei ole päässyt eksymään kuolleita kohtia vaan ne tuottavat toimivaa soundia lähes miten vain aseteltuina.
 
Tämän pedaalin suurimpiin plussiin on laskettava sen loistava dynaamisuus, soundi todellakin on soittajan sormenpäissä, lisäksi äänen saa puhdistumaan kätevästi kitaran omaa Volume-potentiometria kääntämällä. MRD toimii kohtuullisen hyvin kaikilla mikrofonityypeillä, mutta koska Presence-säädin vaikuttaa ainoastaan ylätaajuuksiin, pääsee se yksikelaisilla soitettaessa aivan uusiin ulottuvuuksiin. Humbuckereilla soundi on yksikelaisiin verrattuna aavistuksen muhjuisemman kuuloinen, yksikelaisella se on huomattavasti selkeämpi ja tiukempi.
 
Pedaali on siis suunniteltu tuottamaan klassista 80-luvun tyylistä komprsessoitunutta säröä, varsinkin yksikelaisilla varustettua kitaraa soitettaessa se tarjoaa samaan aikaan huomattavaa selkeyttä ja todella vähän häiriöääniä, pedaali on todella hiljainen jopa suurella särö/volume tasolla.
 

Hieman esimerkkejä

Volume-säädin ääriasennossaan ja Distortion-säädin ihan alkupäässä saadaan aikaan pikemminkin overdrive kuin distortion tyylistä säröä. Tällöin soundi muuttuu ainakin minun makuuni hieman liian tummaksi, tässä kohtaa Presence-säätimen hyödyllisyys tulee erinomaisesti esille. Presence-säädin ääriasentoon säädettynä saadaan soundi muokattua ihan kohtuullisen kirkkaaksi.
 
Distortion säädin vain pikkuisen alkua pidemmälle säädettynä saadaan aikaan jo oikein mukava, juuri ja juuri säröytynyt ääni jonka olemusta voidaan Presence-säätimen avulla säätää todella helposti. Presence-säätimen alkupäässä näillä asetuksilla saadaan aikaan pehmeä ja pyöreä särö. Kun Presence-säädin kiepautetaan puoleen väliin, niin saadaan mukaan jo huomattavasti enemmän ylätaajuuksia ja aiempaa selkeämpää soundia, soundi on kuitenkin aika tummahko vielä tässäkin kohtaa. Presence-säädin ihan tappiin asti väännettynä saadaan vihdoin aikaan jo ihan terävää ja kirkastakin soundia.
 
Volume-säädin puolen välin paikkeilla, Presence-säädin reilusti yli puolenvälin käännettynä ja Distortion-säädin reilusti alle puolenvälin saadaan aikaan todella voimakas ja selkeä, voimakkaasti ylätaajuus painotteinen ja harmoninen särösoundi joka leikkaa läpi terävästi. Distortion-säädin melkein ääriasentoonsa käännettynä saadaan aikaan todella terävä ja aggressiivinen särö joka ei jätä paljoa selittelyn varaa. Kun Presence-säädin käännetään sen alkupuoliskolle, saadaan aikaan todella tummaa ja voimakasta säröä joka on kuin tehty raskaampaan Doom-riffittelyyn.


Mad Professor Mighty Red Distortion demo Mad Professorin YouTube-kanavalla:
 


Yhteenveto
 
Tiivistettynä voidaan sanoa että Mighty Red Distortion tarjoaa mittavan määrän erilaisia Distortion-tyylisiä särösoundeja aina 80-luvun rockista repivän Trashin kautta matalaan Doom Metalliin, ja olemattomalla kohinalla. Jos yhden Distortion-pedaalin tulisi kattaa mahdollisimman paljon eri tyylejä, niin suosittelen ainakin testaamaan tätä pedaalia. Säätimet ovat todella yksinkertaiset ja toimivat, tämän kanssa on todella hauska leikkiä erilaisten soundien kanssa. Mighty Red Distortion voidaan polkea päälle yhdessä Overdrive pedaalin kanssa, esimerkiksi Sweet Honey Overdriven kanssa Mighty Red Distortionista saa ulos hyvin selkeitä ja harmonisia särösoundeja suurellakin särön määrällä soitettaessa. Onneksi Mighty Red Distortion ei osoittautunutkaan ainoastaan yhden tempun poniksi, sillä niin hyviä kuin purkin tarjoamat old school-tyyliset higain säröt ovatkin, niin eniten käyttöä pedaalille minulla on ollut Distortion-säätimen alkupuoliskolla.


Plussat:
 
+ Soundi
+ Helppokäyttöisyys
+ Monipuolisuus
+ Soundin selkeys (Myös runsaalla säröllä soitettaessa)
+ Dynaamisuus
+ Kestävä rakenne
+ Laadukkaat osat
+ Ei kohise
+ Made In Finland


Miinukset:
 
- Kallis
- Ei toimi aivan yhtä hyvin humbuckereiden kuin yksikelaisten kanssa.
 
 
Arvosana 1-10: 8,5
 
 
Linkit: