Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Fire Red Fuzz (FRF)

 
Ominaisuudet:

- True bypass
- Säätimet: Volume, Fuzz ja Tone
- 9V DC
- Björn Juhlin (BJF Electronics) suunnittelema
- OVH 245€
- Käsintehty Suomessa
 
 
Nyt saavuttiin pedaalilaudan kokoamisessa viimein kohtaan, jota olen odottanut hyvin pitkään, nimittäin monipuolisen ja laadukkaan Fuzz-pedaalin hankintaan. Perehdyin tämän efektin valintaan tapojeni vastaisesti hyvin kauan ja hartaasti testaten rauhassa mahdollisimman monta tarjolla olevista vaihtoehdoista. Loppumetreille pääsivät MI Audiolta Neo Fuzz ja G.I Fuzz ja Fulltonelta `69 Fuzz ja `70 Fuzz, Mad Professorin Fire Red Fuzz veti kuitenkin niukasti pidemmän korren monipuolisuutensa vuoksi.

Fire Red Fuzzin teknisestä toteutuksesta on verrattain vähän infoa saatavilla, mutta saamieni tietojen perusteella olen siinä käsityksessä että se on toteutettu pii transistoreilla ( englanniksi silicon). Pii transistoreiden suurimmaksi eduksi voidaan laskea germanium transistoreihin nähden tasaisempi laatu, lämpötilariippumattomuus (Germanium transistoreissa lämpötila vaikuttaa transistorin toimintaan erittäin paljon) ja edullisempi hinta. Pedaali on rakennettu Mad Professorien tyyliin huolellisesti käsin Suomessa, ja valmistuksessa käytetyt komponentit ovat sieltä parhaasta päästä ja työnjälki viimeisen päälle huolellista.

Niin kuin kaikki Mad Professor merkkiset pedaalit, myös Fire Red Fuzz toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.

Fire Red Fuzz löytyy mm. Jim McCartyn ja Eric Ambelin käytöstä.
 
 


Soundi

Kun purkin polkaisi ensimmäistä kertaa päälle, niin korville valui puhdasta hunajaa. Olin aika lailla myyty heti alusta lähtien. Siinä missä esimerkiksi Sweet Honey Overdrive on soundiltaan kirkas ja Mighty Red Distortion on tumma, niin Fire Red Fuzzin tarkempaa olemusta on hieman vaikea tiivistää yhteen sanaan sen kameleonttimaisen muuntautumiskyvyn vuoksi. Jos sitä pitäisi jotenkin lyhyesti kuvata niin syvä ja kompressoitu osuvat varmaankin kaikkein lähimmiksi.

Tästä purkista saa puskettua ulos huomattavan paljon erityylisiä Fuzz-soundeja klassisesta 60- ja 70-lukujen fuzzista aina modernimpaan heavy/metal fuzz-soundiin saakka. Fire Red Fuzzin saa säädettyä aina tummasta ja pehmeästä terävään ja sirkkelimäiseen saakka, unohtamatta niitä kaikkia käyttökelpoisia soundeja jotka mahtuvat näiden kahden ääripään väliin. Fire Red Fuzzissa on myös enemmän kuin kylliksi sustainia, miellyttävä piirre joka näyttää olevan läsnä useassa Mad Professorin valmistamassa särössä.

Tämän pedaalin monipuolisuuden salaisuus on sen tone-säätimen uskomaton monipuolisuus, pienetkin säätimen liikkeet vaikuttavat soundiin kuultavasti. Säätimen alkupuolella Fire Red Fuzz korostaa alataajuuksia ja scooppaa keskiääniä, soundi joka sopii raskaaseen ja tummaan musiikkiin äärimmäisen hyvin. Säätimen alkupuolella soundi ei keskiäänien vähyydestä johtuen ole kovinkaan selkeä. Vastaavasti tone-säädintä eteenpäin kääntämällä Fire Red Fuzz vähentää pikkuhiljaa alataajuuksia ja korostaa keski- ja ylätaajuuksia jolloin soundista tulee huomattavasti selkeämpi ja loppua kohti jopa sirkkelimäisen terävä ja hyvin raaka.

Fuzz-säätimen alkupäästä saa tone-säätimellä pelaamalla aikaan jopa hieman Distortion tyylisiä särösoundeja hieman maltillisempaankin särön tarpeeseen. Fuzz-säädin noin klo kymmenessä ja tone-säädin puolenvälin hujakoille väännettynä saadaan aikaan erittäin tasapainoinen, klassinen ja moneen tilanteeseen sopiva Fuzz-soundi. Vaikka Fuzz-säädin olisi käännettynä aivan ääriasentoonsa ei särö ole silti mitenkään epäselvä tai millään muotoa muhjuinen, vaan pysyy kiitettävän hyvin kasassa.

Tone-säädin vain pikkuisen alkua pidemmälle käännettynä ja Fuzz-säädin reilusti yli puolen välin säädettynä saadaan todella tumma, syvä ja voimakas särö raskaampaan musiikkiin, fuzz-säädintä hieman pakittamalla saadaan aikaan oivallinen soundi klassiseen rockiin.
 
Tone-säätimen keskivaiheille tultaessa astutaan hieman modernimpiin soundimaailmoihin, tässä kohtaa säädin leikkaa keskialueita aavistuksen, tämä saa Fire Red Fuzzin kuulostamaan hieman Distortionin ja Fuzzin risteytykseltä, erittäin mielenkiintoinen soundi joka sopii fuzz-säädintä oikein käyttämällä hyvin niin raskaaseen rockiin kuin myös vähemmän suuren särön tarpeeseen. Tone-säätimen puolen välin jälkeen kannattaa myös volume-säädintä kääntää hieman isommalle alataajuuksien leikkautumista kompensoidakseen.
 
Tone-säätimen loppupuolella saadaan aikaan nasaalinen, terävähkö ja hyvin aggressiivinen fuzz-soundi joka on kuin tehty leikkaaviin sooloihin. Vaikka keski- ja ylä-äänet ovat säätimen loppupuolella huomattavasti korostuneet, ei soundi ole silti epämiellyttävän terävä tai mitenkään liian ohut.


Loistava demo laitteesta Mad Professorin omalla YouTube-kanavalla: http://www.youtube.com/watch?v=ClrZMSYdOzU


Yhteenveto
 
Tämä pedaali on kokeilemistani Fuzz-polkimista ehdottomasti monipuolisin. Fire Red Fuzz tekee kaiken, mitä sen odotetaankin tekevän, ja vähän enemmän. Tone-säädin on hyvin käyttökelpoinen koko matkaltaan, tuntuu että siitä saa hyvää soundia ulos ihan joka kohdasta. Jos hankintalistallasi on yksi ainoa Fuzz-pedaali, jonka odotetaan suoriutuvan niin 60/70- luvun pehmeämmästä ja paksusta säröstä aina modernimpaan kirkkaaseen ja sirkkelimäiseen säröön, on Fire Red Fuzz erittäin varteenotettava vaihtoehto. Fire Red Fuzzista ei ainakaan toistaiseksi ole tarjolla edullisempaa tehdastekoista versiota, eli jos et halua maksaa 245 euroa efektipedaalista suosittelen suuntaamaan katseen käytettyihin yksilöihin tai toisiin malleihin.


Plussat

+ Monipuolisuus
+ Helppokäyttöisyys
+ Dynamiikka ja sustain
+ Erittäin luja rakenne
+ Huolellinen työn jälki
+ Laadukkaat komponentit
+ Suomalaista käsityötä
+ Säilyttää arvonsa kohtuullisen hyvin käytettynäkin
 
 
Miinukset

- Kallis
- Pieni hurina suurilla äänenvoimakkuuksilla
 

Arvosana asteikolla 1-10: 9+


Linkit: