Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Jam Pedals Delay Llama
 
 
Ominaisuudet
 
-True-Bypass
- Säätimet: Delay Level, Delay Time, Repeats, sisäinen toistojen enimmäismäärän säädin.
- Toimii 9v Boss-tyylisellä DC virtalähteellä (negative tip)
- Käyttää 22mA päällä ollessaan
- BBD analogiset sirut, tarkka jäljitelmä arvostetusta alkuperäisestä Panasonic MN3205:sta.
- Koko : 120 x 94 x 30 mm
- Rajoitettu elinikäinen takuu!
- Käsintehty
- OVH: 319 €
 
Sopivan Delayn etsintä
 
Delay on nykyisten aikaan vaikuttavien efektien peruspalikoita ja paikallaan lähes jokaisessa pedaalilaudassa. Delay on viive, jonka avulla soitettu ääni saadaan soimaan kitaran kielen normaalia värähtelyaikaa pidempään. Delay-efektiä voidaan katkoa ja sen toistotiheyttä voidaan yleensä myös säätä. Delay toimii niin, että tuleva signaali menee sekä suoraan pedaalista läpi että viivepiiriin. Viivepiirissä se sekoitetaan jo valmiiksi piirissä kiertävään signaaliin, jota sitten hiljennetään aavistus. Sitten nämä signaalit yhdistetään, näin yhdestä kitaran kielen näpäytyksestä syntyy useampi viivästetty kaiku, jotka hiljenevät lopulta kuulumattomiin.
 
Sopivan Delayn löytäminen osoittautui äärimmäisen hankalaksi, erilaisia purkkeja tuli testattua lievästi sanoen useita. Aika pian kävi ilmi että minun korvaani miellyttää ehdottomasti eniten juuri analoginen delay. Digitaalisen delayn selkeät ja kirkkaat äänet kuulostivat omien kamojeni läpi soitettuna vähän liian päällekäyviltä, konemaisilta ja teräviltä. Digitaalisista delay-efekteistä Mad Professor Deep Blue Delay jäi positiivisimpana mieleen. Aika pian kävi myös selväksi että hyvää ja halpaa analogista delayta ei ole, ainakaan sellaista ei sattunut kokeilemieni laitteiden joukkoon. Jos budjetti on todella tiukka, niin suosittelen etsimään ennemmin analogisen kuuloista digitaalista delayta, niidenkin avulla päästään aika lähelle haluttua lopputulosta.
 
 
Jam Pedals
 
Jam Pedals on kreikkalainen käsintehtyjä boutique-pedaaleja valmistava yritys. Heidän mallistonsa kaikki pedaalit valmistetaan käsin käyttäen vain korkealuokkaisimpia uusia- ja NOS komponentteja. Asiakaspalvelu Jam Pedalsilla toimii myös moitteettomasti, jokaiseen sähköpostiini vastattiin kärsivällisesti ja nopeasti. Itse pedaalikin lähti maksun jälkeen nopeasti matkaan ja pääsi myös yllättävän nopeasti ja ehjänä perille. Jam Pedalsilta on mahdollista tilata pedaali myös haluamillaan custom grafiikoilla jos alkuperäiset vaihtoehdot eivät jostain syystä miellytä tai haluat lisätä siihen jotain omaa. Tietyt mallit ovat myös saatavilla point to point versioina 50€ lisämaksusta, Delay Llama ei ole saatavilla point to point versiona.
 
Jam Pedals tuntuu ainakin täällä Suomessa olevan vielä kohtuullisen pienten piirien suosiossa, ainakaan näitä ei juuri liiku käytettynä. On todellinen harmi että Suomessa ei ole tällä hetkellä maahantuojaa Jam Pedalsille. Tämän hintaluokan pedaaleja ei oikein viitsi tilata niitä ensin testaamatta, saksalaisella jättikauppa Thomannilla on valikoimissaan joitain Jam Pedalsin malleja joita voisi kuukauden koeajan puitteissa kyllä tilata kokeiluun. Thomannin asiakaspalvelun mukaan myös malliston muita purkkeja on mahdollista tilata heidän kauttaan, eli jos englanti ei taitu tai kreikasta tilaaminen jännittää muuten jostain syystä niin tilaaminen Thomannin kautta lienee paras vaihtoehto.
 
 
Delay Llama
 
Delay Llama on siis käsintehty täysin analoginen lo-fi delay. Analoginen delay on haluttu efekti syystä, se luo soundiisi sellaista lämpöä ja syvyyttä tavoin mihin valtaosa digitaalisista delayista ei yksinkertaisesti vain kykene.
 
Pedaali oli saapuessaan pakattu tukevaan pahvilaatikkoon pehmusteineen, pedaali itsessään oli suloisen suljettavan kangaspussukan sisällä. Mukana tuli myös rakentajan käyntikortti, Jam Pedals plektra sekä käyttöohjeet Delay Llamaan.
 
Ensivaikutelma Delay Llamasta huokui laatua ja käsityö näkyi purkista positiivisessa mielessä selvästi. Käsinmaalatut grafiikat tuntuvat karhealta sormenpäihin ja näyttävät ainakin omasta mielestäni todella upealta myös luonnossa. Jam Pedalsin jokainen pedaali maalataan yksitellen käsin, tämän vuoksi jokainen pedaali on aina väkisin vähän omanlaisensa näköinen uniikki yksilö. Työnjälki pedaalin sisäpuolella vastaa myös ulkoasun luomaa ensivaikutelmaa korkeasta laadusta, juotokset on toteutettu pikkutarkkaa huolellisuutta noudattaen ja käytetyt komponentit ovat laatukamaa. Delay Llaman kotelo on sekin erittäin kestävän oloinen jykevä metalliboksi. Jam Pedalsin lupaama elinikäinen takuu ei siis liene liioiteltua. Vaikka pedaali on esimerkiksi Boss- ja Mad Professor merkkien tavallisiin malleihin verrattuna hieman kookkaampi, on se kuitenkin vielä kohtuullisen kokoinen eikä vie liikaa tilaa pedaalilaudasta.
 
Delay Llama toimii true bypass -periaatteella. True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä.
Delay Llamaa käyttävät mm: Bill Frisell, John Abercrombie, Nels Cline, David Hidalgo, Cesar Rosas, Jim Campilongo, Dweezil Zappa, Alex Skolnick, Jonny Lang, Greg Koch, Kenny Wayne Shepherd, Steve Lukather, Adrian Legg, Doyle Bramhall II, Guy Pratt, Bernie Marsden...
 
 
Soundi
 
Sitten sen kaikkein tärkeimmän kimppuun, huonolta kuulostaessaan laadukkaimmistakaan osista kasattu pedaali ei nimittäin ole muuta kuin kallis paperipaino.
 
Pidän eniten säätimiltään yksinkertaisista ja helppokäyttöisistä mutta soundeiltaan toimivista ja monipuolisista pedaaleista, tämänkin puolesta Delay Llama on kuin omiaan minulle. Siinä on ainoastaan kolme säädintä: Delay Level, Delay Time ja Repeats, tukeva jalkakytkin pedaalin päälle ja pois kytkemiseen, sisäinen toistojen enimmäismäärän säädin ja LED ilmoittamaan milloin pedaali on päällä. Eli mitään ylimääräistä tähän ei ole selvästikään haluttu laittaa, tämä on suuri plussa ainakin minun mielestäni.
 
Time-säätimen avulla saadaan säädettyä enintään 600ms viiveaika, tämä ei ole ehkä paljon moneen muuhun verrattuna mutta ainakin minulle siinä on enemmän kuin riittävästi. Repeats-säätimellä voidaan toistojen määrää säätää aina yhdestä loputtomalta tuntuviin määriin. Pedaalin sisällä olevan säätimen avulla toistojen enimmäismäärää voidaan säätää halutulle tasolle. Toistot eivät kuulosta huonolta edes säätimien ääriasennoissa vaan säätimien joka kohdasta saa käyttökelpoista soundia. Delay Llama toimii erinomaisesti myös muiden pedaalien kanssa, etenkin miedot overdrivet sopivat tämän kanssa erittäin hyvin yhteen.
 
Heti ensipolkaisusta lähtien ihastuin Delay Llaman tuottamiin harmonisiin, kauniin lämpimiin ja luonnollisen kuuloisiin kerrannaisiin. Delay Llaman tuottamat toistot ovat äärimmäisen kiehtovan kuuloisia, soundi on todella miellyttävän lämmin ja aito. Pari ensimmäistä iltaa soitin äärimmäisen haltioituneena, en itse asiassa muista että olisin kertaakaan napsauttanut tätä edes pois päältä, tämä kertonee myös jotain.
 
Itse käytän delay-efektiä pääosin hyvin mietona mausteena, lähinnä tunnelman luomiseen. Delay-efekti luo parhaimmillaan miellyttävää eloisuutta ja harmoniaa soundiin kuin soundiin ja sopii kivasti niin sooloihin kuin säestykseenkin. Delay herättää monet hitaat biisitkin ihan uudella tavalla eloon. Delay Llaman tultua lautaan on arpeggioitakin tullut käytettyä soitossa paljon enemmän kuin yleensä, se antaa tämän kaltaiseen soittoon erittäin miellyttävän ja ilmavan vaikutelman. Tarvittaessa tästä saa kuitenkin ruuvattua vaikka minkälaisia mielipuolisia tietokonepelimäisiä soundeja, tämä onnistuu esimerkiksi kääntämällä repeats-säätimen ääriasentonsa ja time-säätimen aika pienelle.
 
Delay Llamasta saa helposti myös täsmälleen sopivan slapback-viiveen rock- country ja rockabilly tyylistä musiikkia varten kun Time-säätimen säätää maksimissaan 100-120ms, toistoja ainoastaan yksi ja Level-säätimen avulla toiston säätää lähes yhtä kovalle kuin alkuperäisen signaalin. Tämä on todella hyvä asetus tämän pedaalin kanssa ja sitä tulee käytettyä aika paljon. Repeats-säätimen loppupuolella sisäinen säädin maksimilleen säädettynä Delay Llamasta saa ruuvattua jopa aavistuksen päällekäyviä toistoja. Ja pidemmillä viiveajoilla saadaan loihdittua myös lumoavan kauniin kuuloisia soundirakennelmia sellaisia kaipaavien iloksi.
 
Puhtaiden päälle näpäytettynä Delay Llama tekee taikojaan, jotain käsittämätöntä tapahtuu kun tämän näppää päälle ilman säröä. Puhtaiden päälle lisättynä soundiin saa ripauksen lämpöä ja reilusti lisää tunnelmaa. Delay Llama ei ole niin tunkkaisen ja epäselvän kuuloinen kuin monet muut kokeilemani analogiset delayt mutta jos etsit nimenmaan puhtaan heleää, kirkasta ja terävää kaikua, niin suosittelen suuntaamaan katseen suosiolla muualle. Delay Llama saa pakettinsa pidettyä todella hyvin kasassa, soitto ei muutu yhtään muhjuiseksi kohtuullisen voimakkaallakaan säröllä soitettuna. Kun Delay Llaman polkaisee särön päälle niin soundiin saa kivasti lisää törkyä ja luonnetta, parhaalta tämä kuulostaa kuitenkin hieman miedompien säröjen kanssa.
 
 
 
Lo-fi?
 
Lo-fi on lyhenne termistä "low fidelity” joka on hi-fi:n (high fidelity) täydellinen vastakohta. Siinä missä hi-fi (high fidelity) tarkoittaa teknisesti mahdollisimman virheetöntä äänenlaatua. Lo-fi:ssa tarkoituksenmukaisesti aiheutetaan tällaisia äänenlaadun teknisiä huononnuksia, Eli haetaan teknisesti ideaalia äänenlaatua huonompaa soundia koska se kuulostaa tietyissä käyttötarkoituksissa paremmalta. Vasta tämän laitteen kohdalla minulle todella valkeni kuinka käyttökelpoinen lo-fi voikaan olla, lo-fi tuo soundiin myös omanlaistaan lämpöä ja paksuutta.
 
Delay Llama edustaa siis tässäkin mielessä vintage soundia parhaimmillaan. Tykästyin välittömästi siihen, miten lo-fi tämä pedaali oikein onkaan. Toistojen lievä hajoaminen lisää aivan oman uniikin tunnelmansa soundiin, tätä nimenomaista piirrettä en ole kyennyt löytämään yhdestäkään toisesta delaysta. Strymon Timelinesta sai säätäen jotain vähän samankaltaista soundia mutta se oli muuten kaukana siitä mitä hain. MI Audion toistaiseksi vielä nimeämätön ”Lo-Fi Delay” vaikuttaa myös oikein kiinnostavalta.
 
Toisaalta tämä nimenomainen ominaisuus on myös tämän pedaalin yksi potentiaalisia käyttäjiä eniten pois rajaava tekijä, voin helposti kuvitella että joillekin tämä ei ole yhtään sitä mitä dealylta haetaan. Omasta mielestäni lo-fi on kuitenkin juuri sellainen ominaisuus, joka osaltaan tekee tämän pedaalin soundista niin täydellisen ja ainutlaatuisen. Esimerkiksi keskipitkillä toistoajoilla soolot heräävät tämän ansiosta ihan uudella tavalla henkiin ja slapback-kaiku on juuri oikealla tavalla hieman vääntynyt. Yksi käyttökelpoinen ominaisuus tähän pedaaliin olisi kuitenkin ollut jonkinlainen säädin jolla äänenlaatua olisi voinut itse säätää mieleiselleen tasolle. Toisaalta Delay Llama on niin toimiva kokonaisuus että sen muuttaminen millään tavalla tuntuu hieman riskialttiilta.


Loppuarvio
 
Delay on efektinä mitä parhain sävy sähkökitaran soundiin, ei ole mikään ihme että niin monet kitaristit tukeutuvat siihen. Delay Llama tuli erottamattomaksi osaksi signaaliketjuani ja tuo jatkuvasti lisää ulottuvuuksia itseilmaisuuni. Aitoja asioita rakastavalle analogisen delayn etsijälle en voisi keksiä paljon parempaa vaihtoehtoa kuin tämä.
 
Hain alusta asti delayta joka toimii erityisen hyvin juuri lyhyillä viiveajoilla, Delay Llaman tarjoama 600ms on siis minulle enemmän kuin tarpeeksi. En kaivannut tämänkään efektin kohdalla mitään valtavaa valikkohelvettiä tai mitään muutakaan erikoista, halusin mahdollisimman laadukkaan analogisen delayn joka hoitaa vain ja ainoastaan sen oman hommansa ilman mitään hienostelua, mutta hoitaa sen täydellisesti. Mielestäni Delay Llama täyttää nämä kriteerit erittäin hyvin.
 
Tap tempo on ominaisuus joka olisi ollut oikein hyödyllinen lisä tähän pedaaliin. Nyt Time-säädintä joutuu räpläämään aika paljon aina soitettavan kappaleen tempon mukaan. Tämän vuoksi pedaalin toimintaan ja säätämiseen on syytä tutustua huolella kaikessa rauhassa ennen sen viemistä tositoimiin keikkalavalle. Pedaalin huomattavan korkea hinta on varmasti myös monta potentiaalista ostajaehdokasta pois käännyttävä tekijä, liki 300 euroa pedaalista on paljon. Itsekin olisin päätynyt todennäköisesti toiseen pedaaliin ellen olisi sattunut saamaan tätä purkkia ensin lainaan kaverilta, sen jälkeen kun olin tätä kokeillut niin paluuta ei ollut eikä hintakaan tuntunut enää kohtuuttomalta. Tämä tuskin jää viimeiseksi hankkimakseni Jam Pedalsin tuotteeksi.
 
 
Plussat
 
+ Laadukas
+ Yksilöllinen
+ Upea Soundi
+ Vintage fiilis
+ Lo-fi
+ Yksinkertainen ja helppokäyttöinen
+ Hoitaa hommansa täydellisesti
+ Käsintehty
+ Rajoitettu elinikäinen takuu
 
Miinukset
 
- Monipuolisempiakin on
- Ei tap tempoa
- Lo-fi voi olla joillekin hieman liikaa
- Kallis
 
Arvosana asteikolla 1-10: 9-
 
Linkit: