Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Hummingbird / Jaska`s Music Garage
 

 
Jaska`s Music Garage?
 
Jaska`s Music Garage on tuorein löytöni pienten kotimaisten käsityöpajojen saralla.
 
Music Garage sai alkunsa vuonna 2005 Jaskan addiktoiduttua pedaalien rakenteluun parin onnistuneen kokeilun jälkeen. Jo aikaisessa vaiheessa rakentajan päivätöissä hankittu graafisen alan kokemus yhdistyi pedaalinrakennukseen, ja niin sisältä laadukkaat pedaalit saivat myös upean ulkoisen silauksen. Upeat grafiikat toimivatkin Jaskan pedaalien tunnusomaisimpana piirteenä, nämä todellakin erottuvat edukseen massasta. Aleksi Mannisen toteuttaman lähinnä kaveripiirille referenssiksi perustetun sivuston sisältö alkoi erinäisten tilausten ja projektien myötä kasvamaan ja nyt sieltä löytyy lukuisten pedaalien lisäksi tietoa erilaisista pedaalien modauksista, vahvistinkorjauksista ja jopa studioetuasteen rakentamisesta.
 
Music Garage tuottaa pedaaleja suhteellisen pienellä volyymillä. Tämä johtuu siitä että Jaska rakentaa pedaaleja toistaiseksi sivutoimisesti, ja koska jokainen rakennettu pedaali customoidaan ulkonäöltään sekä ominaisuuksiltaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti, tämä on aikaa vievä prosessi. Jokainen pedaali rakennetaan lisäksi käsityönä huolella valittuja laatukomponentteja käyttäen. Music Garage ei toistaiseksi juurikaan mainosta tuotteitaan, vaan pajan maine on levinnyt käyttäjien toimesta puskaradion kautta. Musiikkiharrastusta Jaskalla on takana kohta parikymmentä vuotta, ja jälki pedaalien sisällä on ammattilaislaatua.
 
 
Hummingbird-putkitremolo
 
Hummingbird-putkitremolo on nimensä mukaisesti aito putkitremolo, jota on myös mahdollista käyttää Overdrive pedaalina. Tarkoituksena oli saada laadukas ja monipuolinen tremolo jonka käyttöiästä ei tarvitse murehtia. Pedaali valmistui Jaskan kiireistä huolimatta yllättävän ripeästi, alle kuukaudessa. Paketti saapui perille erittäin tukevasti pakattuna, putki ja sen suojahattu erikseen pakattuina. Pedaalin kotelo on kestävänoloinen valkoiseksi maalattu metalliboksi, tähän ja pedaalin kokoon nähden yllättävän kevyt kuitenkin. Pedaalin grafiikka näytti luonnossa vielä upeammalta kuin etukäteen saamissani valokuvissa. Pikainen sisään kurkkaus vahvisti ensikäsitystä laadukkaasta laitteesta, työn jälki oli hyvää ja käytetyt osat kestäviä ja laadukkaita. Koska kyseessä on putkitremolo, niin tätä kautta saadaan jo pedaalitkin kätevästi tähän putkienvaihto ja testausrumbaan mukaan. Putkena toimii ECC82/12AU7 ja tällä hetkellä se on Electro Harmonixin tuotantoa, toimii mielestäni oikein hyvin. Virtansa Hummingbird saa mukana tulleesta ~500mA, 15-20V muuntajasta.
 
Ja sitten tärkein, eli miltä se sitten oikein kuulostaa?
 
 
Soundi
 
Säädöt:
 
Volume: Äänenvoimakkuus
Gain: Särö ja äänenvoimakkuus
Speed: Tremolon nopeus
Depth: Tremolon syvyys
 
Tremolo on siis efekti, jonka tehtävänä on tuottaa äänen voimakkuuden nopeaa jaksollista vaihtelua. Tällöin kitaran tuottama ääni värähtelee säädetyllä nopeudella. Tremolo-efekti on ollut tärkeässä osassa esimerkiksi rockmusiikissa, useiden kitaristien mielestä tämä onkin ehdottomasti efektien parhaimmistoa.
 
Hummingbirdin tuottama tremolo on hyvin paljon vanhoista putkivahvistimista löytyvän tremolon kaltainen.Speed- ja Depth-säätimillä Hummingbirdin tuottaman tremolon saa muokattua mielensä mukaan aina pehmeästä ja keinuvasta väpinästä todella rankkaan ja syvään miltei kolibrin siipien veroiseen tykitykseen saakka. Speed-säädin toimii erinomaisesti, jo pienillä säätimen liikautuksilla tremolon nopeutta saa helposti säädettyä tilanteen mukaan sopivaksi, säätimen suomat vaihtoehdot ovat runsaat ja eri nopeuksia on tarjolla niin 50-60-luvun tyylisestä rock-blues tyyliseen musiikkiin sopivasta aina moderneimpiinkin soundintarpeisiin sopiviin nopeuksiin saakka. Depth-säätimellä tremolon syvyyden saa muokattua mieleisekseen, säätimen alkupuolella saadaan aikaan todella miellyttävän kuuloinen, hennon/pehmeän leijuva tremolo, hyvin pitkälti samankaltainen kuin mitä vanhoista Fender-tyylisistä vahvistimista löytyy. Tämä sopii todella kivasti värittämään ääntä niin putaiden äänien kuin pienen rosonkin päälle. Säätimen keskivälin jälkeen aina loppupuolelle tultaessa tremolon syvyys tiivistyy muuttuen lopulta todella syväksi on-off väpätykseksi.
 
Itse käytän tremoloa valtaosan ajasta aika maltillisesti, parhaimmillaan se on minusta kun sitä lisätään hillitysti siten että alkuperäistä soundia kuuluu hiukan enemmän kuin itse efektiä, näin tehtäessä ääni ei katkea kokonaan vaan ainoastaan vaimenee ja väpättää hiukan. Tämä elävöittää soundia kivasti ja sopii erinomaisesti aika moneenkin tilanteeseen, etenkin sointuihin se tuntuu tuovan paljon lisää eloa ja luonnetta.

Volume-säätimen ollessa ääriasennossaan ja Gain-säätimen ollessa taas ihan nollassa toimii pedaali headroomiltaan suhteellisen puhtaana ja volumeltaan unity gain tremolona, eli kitara ja efekti ovat samalla tasolla. Ja kitaran Volyme-säätimellä pystyy pelaamaan äänenvoimakkuuden kanssa hienosti. Tämä on hyvin käyttökelpoinen säätömahdollisuus. Ensinnäkin siitä syystä että sen ansiosta saa todella dynaamisen ja puhtaan- ei säröisen soundin aikaan jolloin kitaran ääni kuulostaa myös paljon täyteläisemmältä. Säätimet näin asetettuina pedaali sietää myös muita pedaaleja rinnalleen erinomaisesti.

Gain-säädintä eteenpäin käännettäessä särön lisäksi myös äänenvoimakkuus kasvaa. Tällöin pedaalin Volyme-säädintä pienemmälle kääntämällä saadaan pedaalin kokonaisvolyme mukavasti aisoihin. Tremolo yhdessä miedon särön kanssa on hyvin maukas yhdistelmä. Gain-potentiometri toimii myös putken ensimmäisen asteen katodivastuksena ja säätää näin putkelle menevää bias-jännitettä. Tästä johtuen Gain-säädin rahisee pikkuisen sitä säädettäessä vaikka potentiometri olisikin täysin ehjä, kyseessä on siis kytkennän ominaisuus.
Kun pedaalin tremolo-puolen Depth-säädin on käännetty täysin kiinni ei tremolopiiri vaikuta pedaalin toimintaan mitenkään, vaan pedaali toimii täysiverisenä Overdrive-pedaalina. Tällön vain Volume- ja Gain-säätimet vaikuttavat soundiin. Eikä ollenkaan huono Overdrive olekaan, vaan hyvin putkivahvistimen kaltainen ja vähän soundia värittävä OD. Särön määrää saa lisätyksi aina pienestä karheudesta hyvin aggressiiviseen säröön saakka. Hummingbird toimii kivasti myös volyme-boosterina.
 
Ääninäyte: Telecaster->Tremolo->Mikseri->Äänikortti->Cubase Amp simulator.


Loppuarvio
 
Pedaalin loihtima tremoloefekti on muine säätömahdollisuuksineen kaiken kaikkiaan hyvin monipuolinen ja toimii erinomaisesti sekä puhtaan että säröisen soundin päälle. Hummingbird on muutoinkin kaikista ikinä omistamistani pedaaleista kaikkein monipuolisin, ja lisäksi täydellinen valinta esimerkiksi reissuun lähtiessä jolloin yhdestä purkista pitäisi saada mahdollisimman paljon irti.


Plussat:
 
+ Kestävä rakenne, laadukkaat osat ja hyvä työnjälki.
+ Toimiva ja monipuolinen soundi.
+ Taipuu joustavasti eri tyylisiin soundintarpeisiin.
+ Upeat grafiikat.
+ Uniikki/yksilöllinen.

Miinukset:
 
- Tehdastekoisiin verrattuna kallis.
- Pieni hurina Volyme- ja Gain-säätimet täysillä.
 
Arvosana asteikolla 1-10: 9,5.
 
 
Linkit:

Jaska`s Music Garage