Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

H.B.E. Full Metal Jacket (FMJ)

 

Ominaisuudet

- Säätimet: Gain, Output, Tone ja Boost

- True bypass

- Käsintehty

- Hinta 216€

 

Full Metal Jacket

Home Brev Electronicsin Dos Mosiin ja Mimic Mockiin ihastuneena iskin tähän silmäni yön pimeimpinä tunteina internetiä selatessani ja pakkohan se oli tilata testiin. Home Brev Electronics on omasta mielestäni yksi mielenkiintoisimmista valmistajista tällä hetkellä. Heidän tuotteensa ovat olleet pääsääntöisesti erittäin laadukkaita mutta silti kohtuullisen hintaisia.

Full Metal Jacket käyttää JFET transistoreja mahdollisimman aitoa putkisäröä muistuttavaa äänen särkymistä tuottaakseen. Se lupaa käyttöösi kaiken mahdollisen särön ja sustainin mitä voit haluta vaikuttamatta vahvistimesi luonnolliseen soundiin ollenkaan. FMJ on yllättävän kevyt pedaali kokoisekseen, kotelo johon se on rakennettu, on huomattavasti esimerkiksi Mad Professorin pedaaleita ohuempaa. Työnjälki pedaalin sisällä on pajan tuttuun tyyliin huolellista ja käytetyt komponentit ovat laadukkaita. Pedaali on ulkoasultaan hauskan militaristinen ja pelkistetty.

 

Soundi

FMJ ei soundiensa puolesta valitettavasti kolahtanut yhtä kovaa kuin mitä hyvä työnjälki ja korkealuokkaiset komponentit antoivat olettaa. Full Metal Jacketin pitäisi olla transparentti eikä vaikuttaa vahvistimen omaan soundiin mitenkään, tämä lupaus ei mielestäni kuitenkaan täyty vaan pedaali on ehkä jopa liian kylmä ja steriili soundiltaan. Mitään putkivahvistimen lämmintä säröä tästä ei oikein saa ruuvattua irti vaan FMJ ennemminkin vie sitä jotain vahvistimen omasta soundista pois. FMJ kuulostaa parhaalta kun se lyödään puhtaan tai vähän säröllä olevan vahvistimen päälle, isomman särön päälle pistettäessä FMJ on suorastaa hirvittävä. FMJ päästää päälle polkaistaessa todella kovan poksahduksen joka valmistajan mukaan kuulemma kuuluu asiaan.

Tone-säätimellä säädetään ylätaajuuksien ja bassotaajuuksien määrää, äänenvoimakkuus kasvaa säädintä eteenpäin käännettäessä. Tämä säädin osoittautui yksinkertaisuudestaan huolimatta todella hankalaksi käyttää. Soundi poukkoili liian terävän ja liian paksun muhjun välillä. Säätimen loppupäässä soundi on todella kylmä ja steriilin metallinen. Alkupuoli ei tarjoile yhtään suurempia elämyksiä vaan soundi on häiritsevän paksu ja tukkoinen. Pitkän säätämisen jälkeen jonkinlainen balanssi pedaalin ja vahvistimen välille kuitenkin löytyi. Parhaimmillaankin FMJ tuntuu kuitenkin ikävältä kompromissilta eikä vastaa vahvistimen omaa äänenväriä tarpeeksi hyvin vaan vaikuttaa ennemminkin haljulta imitaatiolta siitä. Säädin vaikuttaa pedaalin toimintaan todella ärsyttävästi eikä se tarjoa kuin yhden tai kaksi käyttökelpoista soundia. Kun sen on saanut kerran säädettyä sopivaan kohtaan ei siihen oikein jaksa kajota enää uudelleen.

Gain-säätimellä säädetään särön määrä halutulle tasolla. Tämä säädin tarjoilee tämän pedaalin parhaita puolia. Säätimen alkupuolella FMJ:sta saatava särö muistuttaa riittävän paljon särölle ajettuja putkia. Isommatkin särön määrät irtoavat tästä pedaalista helposti, omassa käytössäni puolen välin tuntumassa särön määrä alkaa olla jo hieman liiankin massiivinen. Yli puolenvälin mentäessä FMJ aiheuttaa todella voimakasta häiriöääntä eikä käyttökokemus säätimen loppu puolella näin ollen ole läheskään niin miellyttävä kuin alkupäässä.

Output-säätimellä säädetään äänenvoimakkuutta. FMJ kuulostaa parhaalta kun se on päälle polkaistaessa vain vähän alkuperäistä ääntä voimakkaampi. Tätäkään säädintä ei tule alkuasetusten löydyttyä käyteltyä.

Boost-kytkin toimii nimestä mukaisesti ja lisää särön määrää entisestään, vaikutus on vähän sama kuin jos vahvistimeen lisätään yksi etuasteputki lisää. Idea on hauska ja kuulostaa toimivalta mutta en vain pysty näkemään tälle minkäänlaista käyttöarvoa tässä pedaalissa. Gain-säätimen avulla saa nimittäin jo kaiken mahdollisen särön mistä pystyy haaveilemaankaan. Niinpä tämäkin nappi jaa käytössä aivan turhaksi.

 

Loppuarvio

Full Metal Jacketin ongelmaksi muodostui ehkä vähän liian pitkälle viety yksinkertaisuus yhdistettynä huonosti suunniteltuihin ja toimimattomiin säätimiin. FMJ ei mielestäni tarjoa hintaansa nähden läheskään tarpeeksi vastinetta rahoille mikä on harmi koska ominaisuuksiensa puolesta tämä olisi voinut olla kovakin purkki. Saman firman Dos Mos on tämän mallin täydellinen vastakohta, siitä oli liki mahdotonta saada huonoa soundia ulos.

Parhaimmillaan FMJ olisi varmaan soittajalla joka kaipaa todella massiivisia särön määriä ja käyttää tummasoundisia vahvistimia ja kitaroita. Etenkin tummilla kaksikelaisilla mikrofoneilla varustetun kitaran ja Marshall tyylisen vahvistimen kanssa FMJ alkaa kuulostaa jo lähes siedettävältä. Yksikelaisilla mikrofoneilla varustetun Telecasterin ja kirkkaan Fender tyylisen vahvistimen kanssa tämä oli aivan kauhea.

 

Plussat

+Käsityötä

+Laadukkaat osat ja työnjälki

 

Miinukset

- Toimimattomat / hankalat säätimet

- Soundi

- Ei vastinetta rahoille

- Häiriöäänet

 

Arvosana asteikolla 1-10: 3

 

Linkit

http://www.homebrewelectronics.com/products.htm