Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Digitech Bad Monkey


Ominaisuudet
 
- Säädöt: Level, Low, High ja Gain
- LED-merkkivalo
- Metallirunko
- Kaksi ulostuloa: Toinen sisääntulo on normaali kitaravahvistimia varten. Toinen taas on kaiutinsimuloitu, esimerkiksi mikseriä tai kotistudioliitäntää varten.
- Made In China
-OVH: 49€


Moni lukija on toivonut arvostelujen kohteeksi myös budjettiluokan välineitä. Ensimmäisenä tutkittavaksi pääsee kaikkien tuntema Bad Monkey, joka on legendaarisen TS-808 pohjalta suunniteltu perinteitä kunnioittava overdrive-pedaali jokaisen kukkarolle sopivassa hintaluokassa. Bad Monkeyn olisi tarkoitus tuottaa pehmeä ja luonnollinen särö ilman soundin värittymistä. Esikuvastaan poiketen Bad Monkeyssa on monipuolisemmat säätömahdollisuudet.
 
 
 
Ensivaikutelma
 
Tuhman apinan ulkoasu herättää hieman ristiriitaisia ajatuksia. Kotelo on metallista valmistettu kestävän oloinen ja painava, Bossin vastaaviin verrattuna ero on huomattava Digitechin eduksi. Pientä miinusta tulee pikkuisen heppoisesta kytkimestä, luulen että pitkällä juoksulla ensimmäiset ongelmat tulevat johtumaan tästä, yksinkertainen nappi keskellä koteloa olisi paljon miellyttävämpi ratkaisu. Hieman narinaa osakseen saa myös pedaalin säätimien sijoittelu yhteen suoraan riviin, kiireessä tulee sohittua helposti viereisiäkin nappeja, esimerkiksi kahteen riviin aseteltuna tätä ongelmaa ei olisi. Pedaalin pohjassa oleva kumitassu tekee pedaalin käytön miellyttäväksi ilman pedaalilautaakin, etenkin kotioloissa on kätevää kun pedaali ei liu'u pitkin lattioita. Kotelon kannen alla piilee paikka paristolle, täällä kaikki näyttää siltä miltä pitääkin.
 
Suurimman miinuksensa Bad Monkey saa true bypass kytkennän puuttumisesta, nyt kun sitä ei ole niin Bad Monkey vaikuttaa soundiin myös pois päältä kytkettynä. Ongelma on sietämättömän suuri etenkin jos pedaalilaudassa on germaniumtransistoreja käyttävä Fuzz, tämä johtuu siitä että Bad Monkey muuntaa kitarasignaalin impedanssin korkeasta matalaksi korkeat taajuudet ja signaalin voimakkuuden säilyttääkseen, tällainen matalaimpedanssinen signaali taas aiheuttaa matalien taajuuksien ja äänenvoimakkuuden laskua germaniumtransistoreja käyttävän Fuzzin läpi kulkiessaan. Ongelma korjaantuu vain poistamalla Bad Monkey signaaliketjusta. True bypass kytkennän puuttuminen on todella sääli, sillä päällä ollessaan apina kuulostaa ihan hyvältä.
 
 
Soundi

Säätömahdollisuuksiensa puolesta Bad Monkey on verraton, huomattavasti perus tube screameria monipuolisempi. Perussoundiltaan Bad Monkey ei pyrikään tarjoilemaan mitään mullistavaa, mutta hoitaa hommansa ihan tyylikkäästi.

Bad Monkeyssa on neljä säädintä:
 
Level-säädin jonka avulla säädetään ulostulotasoa. Säädin hoitaa homman kotiin mallikkaasti, sen avulla ulostulon voimakkuuden saa säädettyä helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivaksi. Säätövaraa riittää reilusti kumpaankin suuntaan.
 
Low-säädin joka korostaa tai leikkaa bassotaajuuksia. Tämä säädin on todella herkkä ja vaikuttaa soundiin merkittäväksi. Eroja saa aikaan ihan pienilläkin säätimen käännöksillä. Loppua kohti myös äänenvoimakkuus kasvaa.

High-säädin joka korostaa tai leikkaa diskanttitaajuuksia. Tämä säädin ei vaikuta soundiin läheskään niin paljon kuin Low-säädin. Saadakseen aikaan kuultavia muutoksia saa säädintä heilautella aika ronskistikin. Parhaimmalta se kuulostaa puolen välin jälkeen säätimen loppupuolella, ainakin omien kamojeni kanssa.
 
Gain-säädin jonka avulla säädetään särön määrää. Tämäkin säädin on toimiva ja vaikuttaa soundiin selkeästi. Säätimen loppupuolelta saadaan aikaan yllättävänkin voimakasta säröä, Bad Monkey on kuitenkin eniten kotonaan pienemmillä särön määrillä. Tähän tarkoitukseenhan se on suunniteltukin.
 
Ensimmäinen negatiivinen asia johon kiinnitin huomioni Bad Monkeyn soundissa oli että se ei reagoi soittodynamiikkaan mitenkään merkittävästi, soittajan otteella ja pikkaamisen voimakkuudella ei siis ole juurikaan merkitystä tämän pedaalin kanssa. Bad Monkey heikentää hieman myös herkän putkivahvistimen omaa kykyä reagoida soittodynamiikkaan. Koin tämän hieman ärsyttäväksi koska olen jo ehtinyt tottua siihen että soittotyylilläni on merkitystä laitteille joita käytän. Etenkin Fender-tyylisillä putkivahvistimilla ja kirkkailla yksikelaisilla varustetun Telecasterin kanssa Bad Monkey hävittää ikävän paljon dynamiikkaa ja Telecasterin yksikelaisille tyypillistä twangia. Tämä ominaisuus voi olla kuitenkin toivottavaa etenkin soittoharrastuksensa alkutaipaleella pyyhältävälle muusikolle, tai kokeneemmalle soittajalle joka ei vain toivo että kaikki hänen tekemisensä tulee niin selkeästi esille.
 
Ensimmäinen positiivinen asia jonka Bad Monkeyn soundissa huomasin oli että se ei päällä ollessaan väritä kitaran ja vahvistimen omaa soundia juuri ollenkaan. Bad Monkey on kohtalaisen mieto, pehmeä ja huomaamaton särö. Jos olet vailla selkeämpää ja rajumpaa säröä niin tämä ei välttämättä ole kaikista paras vaihtoehto. Low-säätimen ansiosta Bad Monkey toimii erinomaisesti etenkin kesyjen yksikelaisten mikrofonien kanssa tai tilanteessa jossa soundiin halutaan lisää botnea, eli bassotaajuuksia ja jämäkkyyttä. Low-säädin loistaa myös tilanteessa jossa bassotaajuuksia halutaan leikata kunnolla pois, esimerkiksi kun halutaan saada aikaan tiukempi ja selkeämpi soundi. Gain-säätimessä on reilusti pelivaraa. Puolenvälin hujakoilla Bad Monkeyn aikaansaama särö on selkeästi kuultavissa mutta kuitenkin vielä kohtalaisen hillitty, tästä sitä voidaan lisätä tai vähentää tarpeen mukaan. Täysin toimivaksi clean boosteriksi Bad Monkeysta ei tosin ole, soundi on aavistuksen säröinen Gain-säätimen alkupuoliskollakin.
 
Jos Bad Monkeytä halutaan käyttää enemmän boosterina kuin overdrivena kannattaa Gain-säädin vääntää ihan kiinni ja Level-säädin täysille. Sooloihin sopivan särön saa kätevästi kun Level-säädin kiepautetaan puolen välin tuntumaan ja Gain-säädin aavistus pidemmälle. Miellyttävän pehmeä komppaussoundi taas majailee vähän ennen Gain- ja Level-säätimien puolta väliä
 
Kaiken kaikkiaan Bad Monkeyn aikaansaama särö on miellyttävän pehmeä, transparentti, hyvin musikaalinen ja toimiva. Bad Monkey sopii käytettäväksi niin soolojen boostaamiseen kuin komppaukseenkin.
 
Soundinäyte Digitechin Youtube-kanavalla: http://www.youtube.com/watch?v=8RpLJRbiO9A
 
 
Loppuarvio
 
Loppufiilikset Bad Monkeysta ovat aavistuksen ristiriitaiset, pedaalissa oli paljon hyviä ja paljon huonoja puolia. Puutteistaan huolimatta Bad Monkey on kuitenkin ehdottomasti hintansa väärti. Jos etsit edullista mutta toimivaa tube screameria, et omista erikoisempia Fuzzeja eikä true bypass kytkennän puuttuminen tai heikko soittodynamiikkaan reagointi vie yöuniasi niin en usko että voit käyttää rahojasi paremmin kuin apinalaatikkoon sijoittamalla. Varsinkin käytettynä tämä on kokeilemisen arvoinen hankinta. Ainakin blues- ja rock-tyyliseen kevyemmän särön tarpeeseen Bad Monkey on erinomainen valinta tilanteessa jossa ei haluta törsätä satasia pedaaliin.
 
 
Plussat

+ Hinta/laatusuhde on hyvä
+ Hyvät säätömahdollisuudet
+ Pääosin oikein hyvä soundi
+ Metallinen kotelo


Miinukset

- Heikko soittodynamiikkaan reagointi
- Heikon oloinen kytkin
- Made In China
- Ei true bypass kytkentää

Arvosana 1-10: 6-
 
 
Linkit