Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Boss DS-1

 
Ominaisuudet


  -Ovh: 77.35€
  -Myyntihinta: 48€ (Tämän yksilön kohdalla. Yleensä hinta vaihtelee 55-65€ välillä).
  -Säädöt: Level, Distortion ja Tone.
  -Mitat: 70 (L) x 125 (S) x 55 (K) mm.
  -Paino: 400g
  -Saa virtansa 9V paristosta tai omasta virtalähteestään.
  -Boss myöntää laitteelle viiden vuoden takuun.
  -Made in Taiwan


BOSS & DS-1

Boss on japanilainen efektilaitteita valmistava yritys. Yhtiön tarina sai alkunsa 1970-luvulla kun Roland päätti perustaa efekteille omistetun tytäryhtiön. Ennen nimenvaihdosta Boss aloitti toimintansa nimellä MEG (Musical Engineering Group). Yhtiön tunnetuimpia tuotteita ovat erilaiset efektipedaalit. Ensimmäinen efektipedaali CE-1 Chorus Ensemble esiteltiin yleisölle vuonna 1976, se sai kohtuullisesti suosiota ammattimuusikoiden keskuudessa. Tästä seuranneiden vuosikymmenten kuluessa julkaistut efektipedaalit ( mm. DS-1 Distortion, OD-1 Overdrive, MT-2 Metal Zone, AC-1 Acoustic Simulator ja ME-5 multiefektilaite) ovat pedanneet Bossille merkittävän ja arvostetun aseman niin musiikin ammattilaisten kuin harrastajienkin keskuudessa.
Kuuluisia Boss efektejä käyttäviä muusikoita ja yhtyeitä: Dave Grohl, Prince, Kurt Cobain, Stephen Carpenter, Dave Navarro, John Petrucci, Yngwie Malmsteen, Joe Perry, Mick Thompson. Avenged Sevenfold, Korn, The Prodigy, Michael Schenker, Red Hot Chili Peppers, Bill Hota & Pulvers, Marty Friedman, Mikael Åkerfeldt, Joe Satriani, Mike Stern, Steve Vai, Peter Steele, Alex Hellid, John Frusciante, Eddie Van Halen, Zakk Wylde, Keith Urban, John Mayer ja Ronni Letekro.

DS-1 on ensimmäinen kitaralle tarkoitettu säröpedaali jonka Roland rakensi Boss brändillä. Se on saanut myös seuraajan DS-2. Boss DS-1 säröpedaali on todellinen säröpedaalien klassikko, sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen karhea ja aggressiivinen särö on hyvin tunnettu alan harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa. Boss DS-1 on varustettu yksinkertaisilla mutta toimivilla säätömahdollisuuksilla; Tone, Distortion ja level. Potentiometrit tuntuvat miellyttävän napakoilta, nykypäivänä monissa elektroniikkalaitteissa olevat löysät, huonolaatuiset ja heiluvat potentiometrit ovat valitettavasti jo arkipäivää. Pedaalin koppa on jämäkän oloinen ja kokonaan metallista, kuori on vankka ja erittäin siististi työstetty. Paikka paristolle sijaitsee metallisen polkimen alla. Pariston vaihto on kohtuullisen nopea ja helppo toimenpide. Vaihtoehtoisesti pedaali voi ottaa virtansa myös omasta virtalähteestään, tälle on paikka pedaalin takana. Kytkennät ovat huolellisesti kuoren sisällä piilossa. Pikaisen tarkastuksen tuloksena kytkennät näyttävät asiallisilta ja osat myös kohtuullisen laadukkailta. Näiltä osin pedaalin käyttöikä jää tuskin lyhyeksi.


Soundi & Toiminta

Tone-säädin kontrolloi särön sävyä. Potentiometriä kellonmyötäisesti kääntämällä leikkaat alataajuuksia, jolloin saat soundista terävämmän. Ja toiseen suuntaan kääntämällä leikkaat taas ylätaajuuksia jolloin soundi muuttuu pehmeämmäksi ja lämpimämmäksi. Tone-säädin toimii todella hyvin ja vaikuttaa äänenväriin huomattavasti.

Distortion-säädin kontrolloi särön syvyyttä ja sustainin pituutta. Potentiometriä kellon suuntaisesti kääntämällä saa aikaan enemmän säröä ja pidemmän sustainin. Distortion-säädin vaikuttaa soundiin todella voimakkaasti. Särön määrää saa lisättyä pehmeästä pikkurutusta aina Hard Rock tyyliin sopivaan säröön saakka. Moderneja metal soundeja tästä purkista ei kuitenkaan saa helposti puristettua.

Level-säädin kontrolloi äänenvoimakkuutta. Tämä tulisi säätää niin että pedaalin ja suoran kitarasoundin välillä ei ole äänenvoimakkuuseroa. DS-1:sen ainoaksi ongelmaksi koituu Level-säätimen lievä riittämättömyys suurilla äänenvoimakkuuksilla soitettaessa, eli kun efekti painetaan päälle niin äänenvoimakkuus laskee aavistuksen vaikka Level-säädin olisi täysillä. Kerrostalo äänenvoimakkuuksilla tämäkin säädin toimii kuitenkin erinomaisesti.

Tone- ja Distortion-säätimien alkupäässä soundi on pehmeä, lämmin ja vain aavistuksen rosoinen. Tämä soundi sopii täydellisesti silloin kun äänenväriin tarvitaan vain hitunen karheutta. Kun Tone-säädintä siirretään neljännesosan eteenpäin saadaan soundista huomattavasti selkeämpi, kun tähän lisätään vielä aavistus lisää säröä saadaan liki täydellinen roso klassiseen Rockiin. Soundi on hyvin erottelukykyinen ja sustainia piisaa reilusti. Tämä on mielestäni ehdottomasti tämän pedaalin parhaita soundeja ja kuulostaa hyvältä millä tahansa kitaralla ja vahvistimella. Tonea säätämällä äänenvärin saa muokatuksi pyöreän pehmeästä aina terävään, kirkkaaseen ja selkeään pikkurosoon. Kääntämällä Distortion säädintä lähelle puoltaväliä saa soundista entistä karheamman. Tämä soundi ei jätä mitään selittelyn varaan, soundi on mukavan paksu ja hieman keskiääni painotteisempi, myös sustainia riittää tässä kohtaa mukavasti. Täydellinen Blues vetoihin.

Kun Distortion-säädin taas säädetään yli puolenvälin saadaan ääntä jo selkeästi särölle. Tone-säätimen avulla voidaan kontrolloida helposti särön luonnetta pehmeästä, aavistuksen pyöreähköstä aina todella napakkaan ja kirkkaaseen. Näillä asetuksilla soundi on jo todella rouhea ja attackia riittää helposti rankempaankin riffittelyyn. Distortion-säätimen loppupuolella soundi on jo huomattavan säröllä, ehkä jopa aavistuksen tunkkaisen kuuloinen. Tämä asetus ei kuullosta mielestäni kovinkaan hyvältä, metallihommiin on siis selkeästi omat pedaalinsa. Tämän ominta aluetta on Blues, Rock ja Hard Rock hommiin tarvittava hieman maltillisempi särö.


Loppuarvio

Kohtuullisen hyvä soundinen, helppokäyttöinen ja hintaansa nähden erittäin laadukas. Omalla tontillaan erinomaisesti toimiva säröpedaali joka ansaitsee ehdottomasti klassikon maineensa. DS-1 tuottaa kovan ja selkeän särön. Särön luonne pysyy selkeänä ja erottelukykyisenä millä tahansa äänenvoimakkuudella eikä muutu missään kohtaa mutaiseksi. Soundaa hyvältä niin yksikelaisten, P90:sten kuin humbuckerein varustettujen kitaroiden kanssa. DS-1 ottaa erittäin hienosti kitaran ja vahvistimen yksilölliset erot ja luonteen huomioon. Boss edustaa mielestäni hienoa kompromissia nykypäivän alati kasvavassa kilpailussa. Sillä vaikka myös tämä yhtiö on siirtänyt toimintansa Taiwaniin vähäisempien tuotantokustannusten perässä ei tuotteiden laatu kuitenkaan ole merkittävästi laskenut sitten alkuaikojen, jolloin tuotteet valmistettiin Japanissa. Valitettavan monelle yhtiölle edullinen työvoima tarkoittaa ainoastaan enemmän voittoa tuotteiden laadun kustannuksella.

Arvosana: (asteikolla 1-10): 6


Yhteenveto plussin ja miinuksin:

+ Pieni koko
+ Omalla tontillaan hyvä
+Kestävä rakenne
+Hinta/erinomainen hintalaatusuhde

- Level -säätimen lievä tehottomuus suurilla äänenvoimakkuuksilla.
- Ei sovellu metallimiehille
- Ei kovin monipuolinen

- Made In Taiwan


Linkit

BOSS
Viralliset sivut
http://www.boss.info/global/

DS-1 tuotesivu
http://www.boss.info/global/gear/254/127

Robert Keeley mode
Hyödyllinen modaus etenkin live-muusikolle.
http://www.robertkeeley.com/audio6l6/dstech.html

Boss DS-1 Mods
http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2008/Feb/Boss_DS_1_Mods.aspx

Boss Over drive ja Distortion vertailua
http://www.youtube.com/watch?v=US54wpBDz8g&feature=related

Soitinlaine
Turkulainen kivijalkaliike.

http://www.soitinlaine.fi