Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

BJFe Baby Blue Overdrive

 

Ominaisuudet

- Säädöt: Drive, Treble ja Volume

- True Bypass

- Hinta 450€

- Käsintehty Ruotsissa

 

 

BJFe

Jokainen boutique-pedaaleiden maailmaan vähänkään tutustunut lienee jossain kohtaa kuullut näistä Bjorn Juhlinin alusta loppuun asti rakentamista soittajien keskuudessa suurta arvostusta nauttivista pedaaleista. Aiheeseen perehtymättömälle yleisölle Bjornin tyyli on saattanut tulla tutuksi kenties suomalaisten Mad Professor pedaalien tai amerikkalaisten Bearfoot FX pedaalien kautta joiden suunnittelijana Bjorn on toiminut jo vuosia. Ennen kumpaakaan näistä Bjorn loi kuitenkin aivan oman paljon mainetta niittäneen mallistonsa, nämä pedaalit kulkivat Bjornin oman BJFe merkin alla. Useammankin Mad Professorin omistaneena minua on jo pitkään kiinnostanut tutustua herran omaan mallistoon ja kädenjälkeen. BJF pedaalit ovat vain todella kalliita eikä niitä tule edes ihan joka päivä vastaankaan täälläpäin maailmaa. Bjorn suunnittelee, rakentaa, virittää ja maalaa jokaisen pedaalin erikseen käsityönä ruotsissa. Koska BJFe oli yhden miehen operaatio ei kyseisiä pedaaleita valmistunut maailmalle kovinkaan suurina erinä. Suuresta kysynnästä ja pienistä tuotantomääristä johtuen käytetyt BJFe pedaalit ovat todella kalliita, hinnat lähtevät tavallisesti 450-500e ylöspäin vähän mallista ja kunnosta riippuen.

Alkufiilis Baby Bluesta on todella positiivinen. Löytämäni yksilö on erittäin hyvin pidetty ja lähes uudenveroisessa kunnossa.Purkin ulkoasu on Bjornin tyyliin sympaattisen kotikutoinen ja aika karu, huomaa että Bjorn todellakin maalasi nämä pedaalit ihan itse. Baby Blue on kokoisekseen yllättävän painava. Paksu metallikotelo johon se on koottu vaikuttaa todella jymäkältä ja kestäisi suuremmitta kolhuitta varmasti suuremmasta pommituksestakin. Todellinen taika piilee kuitenkin kuoren sisällä, Baby Bluessakäytetyt komponentit ovat parasta laatua ja työnjälki on kaikilta osin vähintäänkin ensiluokkaista. Tämän kanssa tuskin tarvitsee murehtia käyttöiästä.

 

Soundi

Teknisesti upeinkin pedaali on kuitenkin täysin käyttökelvoton jos sen aikaansaama ääni ei vastaa sisuskalujen korkeaa laatua. Onneksi myös Baby Bluen soundi on jotain aivan omaa luokkaansa. Baby Blue on sopivan läpinäkyvä eikä väritä vahvistimen omaa soundia häiritsevästi, se on myös selkeä ja erotteleva olematta kuitenkaan liian kuivakka, sen soundi on miellyttävän kirkas muttei kuitenkaan epämiellyttävän kylmä. Baby Blue on myös äärimmäisen monipuolinen. Siitä saa tarvittaessa niin clean boostia, dynaamista pikkusäröä kuin ihan kunnon ruttuakin. Baby Blue on selvästi parhaimmillaan kun sitä käytetään puskemaan puhdasta tai jo valmiiksi pienelle särölle ajettua vahvistinta särölle. Eniten omimmillaan Baby Blue vaikuttaa olevan blues/rock osastolla liikuttaessa mutta taipuu mallikkaasti moneen muuhunkin genreen.

Baby Blue tottelee kitaran omaa Volume-säädintäkin mallikkaasti ja särön määrää voi kontrolloida hieman myös sen avulla.

 

Baby Bluen säätimet ovat soundiin voimakkaasti vaikuttavia ja erittäin toimivia joka asetuksillaan.

 

Drive-säätimellä säädetään niin särön ja sustainin määrää kuin myös sen luonnetta. Säätimen alkupäässä Baby Blue on äärimmäisen herkästi soittodynamiikkaan reagoiva ja särön voimakkuus on upeasti soittajan omin käsin hallittavissa. Voimakkaasti kieliä iskemällä saadaan aikaan keskivoimakasta säröä ja hellästi näppäilemällä soundi on lähes kokonaan puhdas, aivan upeaa. Säätimen loppupuoliskolla Baby Blue reagoi soittodynamiikkaan selvästi pehmeämmin ja tuottaa tasapaksumpaa voimakasta säröä. Jos fuzzien omalaatuinen särö vähänkään miellyttää niin Drive-säätimen loppu tarjoilee varmasti suuria elämyksiä. Ihan säätimen lopussa Baby Bluen soundiin tulee nimittäin juuri sellaista samankaltaista alkukantaista karvaisuutta, mistä fuzzeissa niin kovasti pidän. Näiden ääripäiden välille mahtuukin sitten koko joukko toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja joista käyttäjä voi valita sopivimman kulloinkin käytössä olevalle vahvistimelle ja kitaralle sopivaksi.

Treble-säätimen avulla säädetäänylätaajuudet sopivaan balanssiin prosessoidun ja prosessoimattoman soundin kesken. Säädin toimii hyvin ja vaikuttaa käytettävyyteen melkoisesti. Tämän säätimen ansiosta Baby Blue sopii käytettäväksi vahvistimen kuin vahvistimen kanssa. Esimerkiksi kirkkaan vahvistimen asiapariksi joutuessaan voidaan Treble-säädintä pakittamalla säätää liika terävyys soundista pois. Ja vastaavasti tumman vahvistimen kanssa Treble-säädintä eteenpäin kääntämällä saadaan soundiin lisättyä kirkkautta ja erottelevuutta.

 

http://www.youtube.com/watch?v=dKMS4qklBAg

 

Loppuarvio

Baby Blue on ehdottomasti maineensa veroinen.Tämän koettuani pystyn täysin ymmärtämään mistä ja miksi BJFe pedaaleiden ympärille kehkeytynyt hype on alkunsa saanut. En keksimälläkään keksi tästä oikein mitään muuta nuristavaa kuin suuri hintalappu. Korkeasta hinnastaankin huolimatta Baby Blue tarjoaa rahoille yllin kyllin vastinetta ja hukattu viisi satanen häipyy nopeasti mielestä heti kun pedaalin taas napsauttaa päälle.

Mikäli tällainen sattuu tulemaan vastaan soitinliikkeessä tai torilla niin suosittelen lämpimästi tarttumaan tilaisuuteen. Jos minun pitäisi valita ainoastaan yksi särö käyttööni, niin BBOD olisi ehdottomasti minun valintani.

 

Plussat

+ Monipuolisuus

+ Soundi

+ Laadukkaat komponentit

+ Upea työnjälki

+ Arvo kasvaa vuosi vuodelta

+ Käsityötä

 

Miinukset

- Kallis

 

Arvosana asteikolla1-10: 10

 

Linkit

http://www.bjfe.org/index.php