Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Analogman Sunbender MK1.5 

                

Ominaisuudet

-Säätimet: Fuzz, Bias, Volume

-True Bypass

- Käsintehty U.S.A:ssa                 

- Hinta 260€

 

Sunbender MK1.5

Analogman Sunbender MK1.5 perustuu vuonna 1966 ilmestyneeseen Tonebenderin toiseen versioon. Tämä poikkeaa muista Tonebender malleista esimerkiksi transistoreiden osalta. Tonebenderit käyttävät tavallisesti kolmea transistoria kun MK1.5 taas käyttää ainoastaan kahta. Syy miksi Analogman päätyi juuri tähän kaksitransistoriseen MK1.5 malliin, oli yksinkertaisesti siinä että Sunbenderissä käytetyt brittiläiset NOS transistorit alkavat käydä harvinaisiksi ja vaikeasti löydettäviksi. Sunbendereitä tulee saataville harvoin ja pienissä erissä, eli jos omansa mielii saada kannattaa olla tarkkana. Mitään jonotuslistaa näitä varten ei kerätä vaan nopeat syövät hitaat.

Sunbender on muutamaa pientä muutosta lukuun ottamatta tarkka kopio alkuperäisestä Tonebender MK1.5 kytkennästä. Analogman halusi lisätä omaan malliinsa ulkopuolelta säädettävän BIAS vastuksen jotta soittaja saisi käyttöönsä mahdollisimman paljon pedaalin koko potentiaalista. Myös kondensaattorin arvoa on hieman muutettu alkuperäiseen nähden, tämän muutoksen ansiosta pedaali kuulostaa ja toimii hieman paremmin. Sunbenderissä ei ole lainkaan LEDiä jonka ansiosta paristo kestää käytössä todella pitkään.

Sunbender teki positiivisen vaikutuksen jo heti kättelyssä. Se on ulkoasultaan hieno ja kasattu paksuun kestävään metallikoteloon, lisäksi se on miellyttävän pieni kooltaan ja mahtuu kätevästi vähän ahtaampaankin lautaan. Sisuskalut on kolvattu ammattimaisen siististi ja tukevasti paikoilleen ja käytetyt osat ovat laadukkaita. Käyttöikä Sunbenderin kohdalla ei jää lyhyeksi ainakaan näistä seikoista johtuvista syistä.

 

Soundi

Soundinsa puolesta Sunbender asettuu tyylikkäästi jonnekin kaksitransistorisen Fuzz Facen ja kolmitransistorisen Tonebenderin välimaastoon. Se on huomattavasti aggressiivisempi kuin pehmeämpisoundinen Tonebender MK3 (esim. Fulltone Soulbender) ja on paljon selkeämpi ja monipuolisempi kuin normaalit Fuzz Face johdannaiset. Suurin ero tavallisiin Fuzz Face tyylisiin pedaaleihin nähden on juuri monipuolisuus. Siinä missä Fuzz Facen Fuzz-säätimestä saa toimivaa soundia ulos ainoastaan säädin täysillä tai melkein täysillä tuuttaa Sunbender käyttökelpoista soundia ulos Fuzz-säätimen joka kohdasta. Oma suosikkiasetukseni tälle säätimelle on kun se on käännetty jonkin verran yli puolenvälin. Tällöin ääni on voimakkaasti säröllä mutta säilyttää silti selkeytensä ja puhdistuu myös kitaran omalla Volume-säätimellä. Pienempiäkin rosoja tästä on mahdollisuus saada jos niitä sattuu kaipaamaan. Etenkin Bias-säätimen alkupää yhdistettynä Fuzz-säätimen alkupäähän tarjoaa jotain sellaista mitä mikään muu pedaali tähän mennessä ei ole kyennyt tarjoamaan.

Bias-säädin (aurinkonaama pedaalin keskellä)on ehdottomasti tämän pedaalin paras ominaisuus. Se vaikuttaa pedaalin soundiin ja toimintaan todella radikaalisti. Bias-säädintä eteenpäin kääntämällä soundi muuttuu läpileikkaavammaksi ja kirkastuu. Säätimen lopussa voimakkaasti yli biasoituna Sunbender on todella terävä ja kirkas. Säätimen loppupuolelta saatavat soundit ovat erittäin käyttökelpoisia etenkin jos halutaan erottua bändisoitossa. Säätimen alkupuoli on minusta kuitenkin se tämän pedaalin upein ja ainutlaatuisin kohta. Ali biasoituna Sunbender kuulostaa todella upealta, korvia hellii liki herkkä rujous. Soundi muistuttaa hieman samaa mitä saadaan aikaan ihan viimeisiään vetelevän pariston kanssa. Itse pidän todella paljon tällaisesta heikosta, pätkivästä, rätisevästä ja paukkuvasta fuzzista. Bias-säädin normaaliasetuksilla Sunbender tarjoilee perusvarmaa selkeää ja juuri sopivasti läpileikkaavaa fuzzia.

Sunbender puhdistuu kitaran omalla Volume-säätimellä hienosti. Pidän tästä ominaisuudesta fuzzeissa, näin särön määrää saa säädeltyä kätevästi itse pedaaliin lainkaan koskematta. Liki puhtaaksi puhdistunut soundi on upean pehmeä ja lämmin.

Sunbenderin sisällä piirilevyssä on vielä yksi säädin (TRIM103). Tämä toimii kitaran oman Volume säätimen tapaan, eli sen avulla puhdistetaan soundia. Normaaliasetuksilla se on täysillä ja eteenpäin kääntämällä soundi puhdistuu. Itse pidän sitä täysillä, en ole oikeastaan vielä keksinyt mitään järkevää käyttötarkoitusta muilla asetuksille.

 

Youtube linkit:

Sunbender demo by gearmanndude: http://www.youtube.com/watch?v=SDt4pQOjDns

Bias-säätimen toiminnasta by ibaneztubescreamer: http://www.youtube.com/watch?v=apM9Hom5zUE

 

Loppuarvio

Jos olet vailla todella monipuolista mutta perinnehenkistä fuzzia joka erottuu bändisoitossa ja tarjoaa myös esimerkiksi studiossa arvokasta räkäisempää rätinää ja pauketta et voi mennä tämän kohdalla metsään. Sunbender tulee perus Fuzz Facea paremmin toimeen myös kaksikelaisten ja kuumempienkin yksikelaisten mikrofonien kanssa menemättä heti tukkoon. Analogman valmistaa Sunbendereitä vähän satunnaisesti pieniä eriä kerrallaan eikä kaikille halukkaille näin ollen riitä pedaaleita ostettavaksi. Sunbenderiä havittelevan kannattaakin varautua hieman tavallista pidempään odotusaikaan pedaalia metsästäessään ja seurata tiiviisti niin Analogmanin omia sivuja, Ebaytä kuin muitakin käytettyjä pedaaleita kauppaavia sivustoja.

 

Plussat

+ Soundi

+ Monipuolisuus

+ Laadukkaat osat

+ Upea työnjälki

 

Miinukset

- Kallis

- Harvinainen / vaikea löytää

 

Arvosana asteikolla 1-10: 10

 

Linkit

http://www.buyanalogman.com/ProductDetails.asp?ProductCode=AM-SUNBENDERMK1.5