Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Kitaran säätö
 
Kitaran oikeaoppiset säätötoimenpiteet ovat taitoja, jotka jokaisen kitaristin tulisi opetella. Varsinkin pienemmän mittaluokan perussäädöt säästävät pitkällä aikavälillä huomattavasti rahaa ja ovat kaiken lisäksi suhteellisen yksinkertaisia opetella. Suuremman luokan operaatioissa, tai jos tietotaitoa kitaroista ei vielä mainittavasti ole, kannattaa kääntyä suosiolla ammattilaisen puoleen.
 
Uutta kitaraa ostaessaan aloittelevan kitaristin kannattaa pyytää myyjäliikettä laittamaan säädöt jo valmiiksi kohdalleen, asiallisessa musiikkiliikkeessä tämän pitäisi järjestyä helposti. Kitaran säädöt on hyvä tarkistaa aina vuodenaikojen vaihtuessa, yleensä keväällä ja syksyllä. Hyvin säädetty kitara pysyy soittokunnossa pitkään.
 

Relief

Relief tarkoittaa kaulan kaarevuutta. Reliefin tarkistus onnistuu seuraavasti: aseta capo kiinni ensimmäiselle nauhalle ja paina kieli kiinni otelautaan 12.–15. nauhalta. Nyt kaulan suoruutta voidaan tarkastella täysin suoran kielen avulla. Jos kieli on nyt ihan kiinni otelaudassa, kitaran kaula on kupera eli kaularauta on liian kireällä. Kitaran kaulan ei siis kuulu olla aivan luotisuora vaan hiukan kovera. Mikäli kielet taas jäävät liian etäälle kitaran otelaudasta, kaula on mennyt liian notkolle. Tässä tapauksessa kaularaudan ruuvia on kiristettävä. Hyvänä arvona voidaan pitää, jos edellisen ohjeen mukaan toimittaessa kieli jää seitsemännen nauhan kohdalta noin 0,5–1,5 mm irti otelaudasta.

Toinen keino kaulan kaarevuuden mittaamiseen on tehdä se viivoittimella. Tämä tapahtuu niin että 50–60cm pitkä teräsviivoitin asetetaan nauhojen päälle. Näin voidaan tarkastaa jokaisen kielen linja erikseen. Tällä tavoin mitattuna kaula on sopivan kaareva, kun viivoitin on kaulan keskikohdalla 0,1–0,3 mm päässä nauhoista.
 

Kaularaudan säätö

Kaularauta on kitaran kaulan sisällä sijaitseva tuki joka kaulapuun kanssa antaa vastuksen kielten aiheuttamalle jännitykselle. Kaularaudan säätö on toimenpide, joka jokaisen tulisi jossain vaiheessa opetella. Säätö voi olla tarpeen vuodenaikojen vaihtuessa – joillain kauloilla on selkeä kesä- ja talviasento kun taas toiset kaulat eivät välitä vuodenajoista tuon taivaallista. Myös kielisetin vaihto ohuesta paksumpaan voi aiheuttaa kaularaudan säädön tarpeen. Kaularaudan säätö vaatii huolellisuutta. Liian railakkaalla vääntelyllä saa helposti tuhottua kalliinkin soittimen.

Kaularaudan säätömutteri sijaitsee kaulan jommassakummassa päässä. Myötäpäivään kääntämällä kaularautaa kiristetään, vastapäivään kääntämällä löysätään. Jos kitaran kaula on notkolla, säätömutteria kiristetään. Älä kiristä neljäsosakierrosta enempää! Kiristyksen jälkeen kaulan annetaan asettua uusiin säätöihin useamman tunnin ajan, jonka jälkeen relief tarkastetaan uudelleen. Tätä toistetaan kunnes toivottu kaarevuus saavutetaan. Mitä alemmas haluat kielet, sitä suoremmaksi kaula tulee säätää. Jos soittaa ronskisti, kaulan notkoa pitää lisätä.


Kielten korkeus

Kielten korkeus vaikuttaa kitaran soitettavuuteen merkittävästi. Liian korkealla olevat kielet vaikeuttavat ja hidastavat soittamista etenkin korkeilla nauhoilla, kun taas liian matalalla olevat kielet rämisevät ikävästi alempia nauhoja vasten. Kielten sopiva korkeus on aika pitkälti jokaisen soittajan makuasia. Yleensä kielet ovat 1,5–3,5 mm korkeudella, kun korkeus mitataan 12. nauhan harjan ja kielen alapinnan väliltä. Alemmaksi säädetyillä kielillä on hieman kevyempi soittaa, kun taas korkeammalle säädetyt kielet soivat puhtaammin. Kielten korkeuteen vaikutetaan nostamalla/laskemalla kitaran tallaa tai tallapaloja. Kielten korkeutta säädettäessä kannattaa ottaa huomioon otelaudan kuperuus, eli radius.
 
*Huomioithan satulan kunnon. Suuri osa kitaran vireongelmista johtuu satulasta, kuluneet satulaurat tekevät kitaran kunnollisen virittämisen liki mahdottomaksi. Satulan korkeutta voi arvioida hieman painamalla kieltä kolmannelta nauhalta, kieli saa koskettaa ensimmäistä nauhaa kevyesti. Satula kannattaa vaihtaa suosiolla uuteen jos se on huonolaatuinen tai loppuun kulunut.
 

Intonaation säätö

Intonaation säätö, eli hienoviritys. Intonaation säätämisessä verrataan avointa kieltä 12. nauhan säveleen (12. nauhan huiluääni on avoimen kielen sävel). Intonaatio säädetään siirtämällä tallapalan paikkaa. Ensin kitara viritetään normaalisti vireeseen, tämän jälkeen jokainen kieli käydään lävitse yksitellen. Ensin soitetaan avointa kieltä, sitten soitetaan 12. nauhan sävel jota verrataan avoimeen kieleen. Jos ääni oli täysin sama, intonaatio on kohdallaan. Jos ääni on ylävireinen, kielen soiva osa on liian lyhyt ja kieltä pitää säätää pidemmäksi, eli tallapalaa on siirrettävä kauemmaksi. Jos ääni taas on alavireinen, niin kielen soiva osa on liian pitkä ja kieltä pitää säätää lyhemmäksi, eli tallapalaa siirretään lähemmäs. Tämän jälkeen kitara viritetään uudestaan ja intonaatiota tarkistetaan jälleen. Näin kitara saadaan soimaan vireessä koko kaulan alueelta.
 

Mikrofonien korkeus

Mikrofonien säätö on syytä aloittaa siten, että molempien mikrofonien äänenvoimakkuudet säädetään täysille. Tämän jälkeen tallamikrofonin ääntä säädetään enemmän kuuluville, eli kaulamikrofonia lasketaan hieman. Tämän jälkeen mikrofonit säädetään yleensä pikkuisen kalteviksi niin että ohuemmat kielet ovat lähempänä mikrofoneja kuin paksut kielet. Hyvä nyrkkisääntö tähän lienee se, että kun kieli painetaan alas viimeiseltä nauhalta, ohuimpien kielien ja tallamikrofonin välinen etäisyys olisi parin millin luokkaa. Tämä välimatka on kuitenkin hyvin pitkälti kiinni soittajasta, kitarasta ja siitä soundista, jota haetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että mikrofonit eivät saisi olla liian matalalla: vaarana on, että äänenlaatu kärsii ja kitaran soundi muuttuu sakkaiseksi. Jos mikrofonit taas on säädetty liian korkealle, kielet rämisevät ikävästi niitä vasten.
 
 

Ohjeet otelaudan huoltoon.