Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Kielet
 
Kysymyksiä kielistä ja niiden välisistä eroista tulee jatkuvasti niin tasaiseen tahtiin, että ihan oma sivu niistä lienee paikallaan. Ja ihan aiheellinen pohdinnan aihehan tämä onkin, sillä kielet ovat äärettömän edullinen, tehokas ja helppo tapa hienosäätää kitaran soundia ja tuntumaa haluttuun suuntaan. Yritän siis pukea sanoiksi omat kokemukseni ja tietoni aiheesta.
 
Kielet voidaan jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: nailon- ja teräskielisiin. Sähkökitaroissa käytetään teräskieliä. Valtaosa kitaroista kielitetään kuudella eri paksuisella eri vireessä olevalla kielellä. Kuudes, viides ja neljäs kieli ovat punottuja, sähkökitaroissa kolmas kieli voi olla joko punottu tai punomaton, toinen ja ensimmäinen ovat punomattomia.
 
Käytännöllisyyden vuoksi paksuimpien kielten massaa kasvatetaan kietomalla teräksisen ydinlangan ympäri metallilankaa. Näin valmistettuja kieliä kutsutaan siis punotuiksi (engl. wound). Punosmateriaali vaihtelee, yleensä se on kuitenkin nikkeliä, nikkelillä päällystettyä terästä tai ruostumatonta terästä. Sähkökitaran mikrofonit asettavat tietysti omat rajoituksensa käytettävälle materiaalille, käytettävän materiaalin on oltava magneettisesti herkkää. Teräksisen langan etu on kovempi äänenvoimakkuus, nikkelisen taas pehmeämpi soundi.
 
Yleisin vire kielille on ylhäältä alaspäin/paksuimmasta ohuimpaan seuraava: E-A-D-G-b-e. Toinen suosittu vire, varsinkin raskaammassa musiikissa on Drop D, siinä paksuin kieli viritetään E:n sijasta D:hen.
 
 
Kielityypit
 
Roundwound-kielet lienevät se kaikkein yleisemmin käytetty kielityyppi. Roundwound-kielet valmistetaan siten että ydinlangan ympäri kiedotaan pyöreä ja pitkä teräslanka. Roundwound-kielten tuottama ääni on voimakas, kirkas ja rytmikäs, tämän johdosta monet Rock-kitaristit suosivat kitaroissaan juuri roundwound-kieliä. Roundwound-kielet kestävät käytössä pitkään.
 
Flatwound-kielet ovat roundwound-kielten vastakohta monessakin mielessä, ensinnäkin ne ovat roundwound-kieliin verrattuna huomattavasti tasaisemmat pinnaltaan. Tämä ero johtuu pitkälti siitä että tämän kielityypin punos tehdään pyöreän langan sijasta litteästä metallisuikaleesta. Toinen merkittävä ero tulee niiden tuottamasta soundista, flatwound-kielet tuottavat todella pehmeän soundin jonka vuoksi tämä kielityyppi on Jazz-kitaristien suuressa suosiossa.Compound flatwound-kielet valmistetaan taas siten että ydinlangan ympäri kiedotaan ensin pyöreää, ja sen jälkeen litteää punosta.
 
Groundwound-kielet yhdistävät kohtalaisella menestyksellä sekä roundwound- että flatwound-kielten edut. Ne valmistetaan samoin kuin roundwound-kielet, mutta lopuksi päällä oleva punos hiotaan tasaiseksi. Tämän lopuksi tehtävän hionnan vuoksi groundwound-kielet omaavat roundwound-kielityypin sustainia ja kirkkautta ja ovat tämän lisäksi tuntumaltaan yhtä pehmeät kuin flatwound-kielet.
 
 
Kielten paksuus
 
Sopiva kielten paksuus on soittajakohtainen makuasia ja selviää vain ja ainoastaan eri paksuisia kieliä kokeilemalla. Kielten paksuus vaikuttaa soitettavuuden ja tuntuman lisäksi myös merkittävästi kitarasta saatavaan soundiin.
 
Ohuet kielet on selvästi helpompi painaa otelautaa vasten, tämän johdosta ne soveltuvat erinomaisesti varsinkin vasta aloitteleville soittajille. Myös kaikenlainen kikkailu, kuten kielten venytys on paljon helpompaa ohuilla kielillä. Huonoiksi puoliksi ohkaisille kielille on kuitenkin laskettava heikompi vireessä pysyminen, heikompi sustain, pienempi äänenvoimakkuus ja ohuempi soundi.
 
Paksumpien kielten värähtely on tasaisempaa, tästä johtuen myös niiden tuottama soundi on tasapainoisempi. Ne myös rätisevät mielestäni vähemmän (etenkin sointuja soitettaessa), paksummat kielet pitävät vireen paljon ohkaisia paremmin. Paksummat kielet saavat aikaan matalamman/syvemmän soundin ja kovemman äänen, myös sustain on huomattavasti parempi. Mutta varsinkin aloittelijan on huomattavasti vaikeampi soittaa niitä. Paksummilla kielillä voidaan myös kompensoida matalamman vireen aiheuttamaa löysyyttä soittotuntumassa.
 
Soitettava musiikkityyli vaikuttaa myös vahvasti siihen kuinka paksuja kieliä kannattaa suosia. Paksut kielet ovat Blues-setien suuressa suosiossa, kun taas nopeaa tiluttavat kitarasankarit suosivat pääsääntöisesti hieman ohuempia kieliä.

Kun kielten paksuutta vaihdetaan selvästi ohuemmista paksumpiin, tai toisinpäin, tarvitsee kitara todennäköisesti säätää uudelleen. Etenkin kaularauta on melko varmasti säädettävä uudelleen. Ohjeet kitaran säätöön löydät täältä.

 
Sopiva kielten vaihtoväli?
 
Kielet ovat kulutustavaraa ja venyvät vääjäämättä käytössä. Jo parin kuukauden ahkerassa käytössä ne menettävät pikkuhiljaa joustavuutensa jonka johdosta äänenlaatukin heikkenee merkittävästi. Loppuun kuluneet kielet ovat kerrassaan kamalaa kuunneltavaa, niistä puuttuu se uudenkarheiden kielten harmonia ja kirkkaus, soundi on suoraan sanottuna eloton. Yksi merkki kielten kulumisesta on myös vireisyyden huononeminen ja intonaatio-ongelmat.
 
Pesemättömät ja hikiset sormet tahrivat kieliä jatkuvasti rasvaan ja likaan. Tämä ruostuttaa kieliä ja lyhentää merkittävästi niiden käyttöikää, tämän vuoksi olisi hyvä soittaa aina puhtain käsin ja puhdistaa kielet nopeasti soiton jälkeen. Aika ajoin kannattaa myös räpsäyttää kieliä otelautaa vasten, tämä auttaa poistamaan likaa kielten punosten välistä.
 
Kielten kuluminen on soittajakohtainen asia johon vaikuttaa moni seikka alkaen siitä kuinka paljon hikoilet, aina siihen millainen soittotyyli sinulla on. Voimakkaasti hikoileva ja runsaasti soittava muusikko jolla on raskas soittotyyli kuluttaa kielensä huomattavasti nopeammin loppuun kuin kuivempi näppinen muusikko jonka soittotyyli on kevyempi. Itse koen sopivaksi vaihtoväliksi joka toinen kuukausi.
Nykyään saatavilla olevat pinnoitetut kielet tarjoavat parempaa kulutuksen kestoa ja laadukkaampaa soundia pidempään, ne eivät myöskään likaannu yhtä nopeasti kuin peruskielet.
 
 

Miten muokata soundia kielten avulla?

 

Nykyään on olemassa todella runsaasti erilaisia kieliä, ja niiden vaikutus kitaran soundiin on melkoinen. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä erilaisilla kielillä voidaan saada aikaan.

Jos haluat enemmän kirkkautta kitarasi soundiin, niin kokeilepa vaikka Ernie Ballin Cobalt sarjaa. Näissä kielissä käytetyssä metalliseoksessa on mukana kobolttia. Näissä kielissä on paljon dynamiikkaa ja perinteisiin kieliin verrattuna laajempi taajuustoisto. Koska koboltilla on voimakas magneettinen vaste, saadaan tällaisilla kielillä sen vuoksi perinteisiä kieliä vahvempi signaalintuotto. Kobolttiseos sietää myös hyvin hikoilua eikä likaannu helposti.

Jos soundi taas on liian kirkas ja haluat pehmentää sitä, niin D'Addarion Pure Nickel Round Wound-sarja on hyvä vaihtoehto. Tämä kielisarja on tuulahdus viidenkymmenen vuoden takaa, ajalta jolloin sähkökitaran kielissä käytettiin puhdasta nikkelipunosta. Näiden kielten avulla saa huomattavasti rikkaamman ja lämpimämmän soundin kuin normaaleilla teräspunoskielillä. Nämä kielet sopivat todella hyvin blues-, rock- ja rockabilly-tyyliseen musiikkiin.

Erikoisemmista kielistä voidaan mainita Optima Gold. Optima Gold kielet ovat nimensä mukaisesti 24 karaatin kullalla päällystetyt, ydinlanka on korkealuokkaista terästä. Soittotuntuma näissä on aavistuksen nihkeämpi kuin normaaleissa kielissä, ei kuitenkaan niin tahmean oloinen kuin monissa muissa päällystetyissä kielissä joita olen kokeillut. Kielet kestävät huomattavan pitkään ja soundi säilyy kirkkaana todella kauan. Kielet tuntuvat uusilta yllättävän pitkään. Nämä kielet ovat aika kirkkaat, eli ne sopivat hyvin jos soundiin halutaan lisää kirkkautta ja selkeyttä. Nämä kielet eivät tunnu likaantuvan yrittämälläkään.

 

Hyväksi havaittuja valmistajia mm: