Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Efektit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Modulaatioefektit
 

Flanger

Flanger on efekti, jossa muokataan äänen viivettä ja sävelkorkeutta. Parhaan käsityksen Flanger-efektistä saa kun kuvitellaan soitettavan kahta samansisältöistä nauhaa samanaikaisesti. Toisen nauhan ääneen aiheutetaan viive nauhurin kelan reunaa kädellä jarruttaen nauhoja toistettaessa. Tällöin nauhan pyörimisnopeus ja sävelkorkeus muuttuvat. Tämä kaikki nauhoitetaan kolmannelle nauhalle. Analogisella flangerilla tarkoitetaan nykyään yleensä analogisilla viivepiireillä toteutettua flangeria.Nykyisin tämä efekti on kuitenkin toteutettu lähes poikkeuksetta digitaalisesti, digitaalisesti toteutetun flanger-efektin etuna on lähes olematon taustakohina. Hyvin toteutettuna tämä efekti on todella hienon kuuloinen ja hyvinkin käyttökelpoinen. Flanger efekti saa aikaan vaikutelman soundin huojumisesta ja kiertymisestä. Äänen viiveiden pituuden vaihtelua ja sävelkorkeutta saa yleensä muokattua mieleisekseen. Flanger on historiallisesti ensimmäinen sointiväriin vaikuttava modulaatioefekti.

Hyviä esimerkkejä kappaleista joissa Flanger-efektiä on käytetty: Small Faces; Itchycoo Park, Beatles; Tomorrow Never Knows, Jimi Hendrix; Bold as Love (Tämän sanotaan olevan ensimmäinen stereona tehty flanger-efekti).
 

Chorus

Chorus-efekti on kahden taajuudeltaan erilaisten, mutta soinniltaan samanaikaisen ja samankaltaisen äänten synnyttämä yhdiste. Choruksessa äänen kerrannaiset siis pyörivät alkuperäisen äänen ympärillä muodostaen aiempaa leveämmän ja monipuolisemman äänimaailman. Chorus-efekti on hyvin yleisesti käytetty äänenmuokkauskeino sähköisesti tuotetussa musiikissa. Akustisessa musiikissa chorus-efektiin törmää mm. kuorolaulussa tai kahden akustisen kitaran soittaessa samaa säveltä. Chorus efekti toimii erinomaisesti varsinkin puhtailla soitettaessa, tällöin äänimaailman saa tämän efektin avulla todella leveäksi ja rikkaaksi. Chorus on oikeastaan yksinkertaisimmillaan flanger-efekti, siinä vain käytetään flangeria pidempiä viiveitä, näin saadaan aikaan vaikutelma tuplatusta raidasta varsinaisen flanger-efektin sijaan. Choruksessa on useampi eri parametreilla toimiva flanger, niiden läpi kulkenutta signaalia voidaan sijoitella eri tavoin stereokuvassa.
 

Phaser

Phaser on alun perin kehitetty matkimaan flangeria. Flanger tuottaa kampasuodatin-efektin, ja phaserissa taas on vain rajallinen määrä taajuuskuoppia, tämän vuoksi se on muodostunut omaksi itsenäiseksi efektikseen. Phaser-efektin tuottama suhiseva ääni perustuu all-pass suodattimiin. Tällaiset suodattimet muuttavat signaalin vaihetta tietyllä taajuuskaistalla, tämä muutos aiheuttaa kyseiselle taajuudelle taajuusvasteeseen kuopan kun tämä viivästetty signaali taas yhdistetään alkuperäiseen. Yleensä phaser-efektipedaalissa on äänenvärin ja modulaation nopeuden säätömahdollisuudet. Laadukkaassa phaser-pedaalissa soundi ei muutu missään kohtaa epäsäännöllisen kuuloiseksi. Myös säätövaraa tulisi olla reilusti jotta yhdestä pedaalista saisi ruuvattua niin pehmeää vintage phaser soundia kuin modernia teräviä ja paksulta kuulostavia vaiheita.
 

Leslie-efekti

Leslie-efekti puolestaan perustuu doppler-ilmiöön. Doppler-ilmiön ymmärtää parhaiten kun miettii vastaantulevaa autoa; sävelkorkeus kohoaa auton lähestyessä ja laskee auton loitotessa. Leslie-efekti on toteutettu pyörivällä kaiuttimella, tämän vuoksi doppler-ilmiön lisäksi myös äänenvoimakkuudessa esiintyy vaihtelua, äänenvoimakkuuden vaihtelu johtuu siitä että kaiutin osoittaa aina eri suuntaan riippuen siitä, missä kohtaa kierrosta kaiutin on.
 

Tremolo

Tremolo-efekti tuottaa äänen voimakkuuden nopeaa jaksollista vaihtelua. Tällöin kitaran tuottama ääni värähtelee säädetyllä nopeudella. Tremolo-efekti on ollut tärkeässä osassa esimerkiksi rockmusiikissa, tämä efekti onkin monen kitaristin mielestä ehdottomasti efektien parhaimmistoa. Toimivassa tremolo efektipedaalissa on hyvät säätömahdollisuudet. Tällöin säätimen alkupäässä korvia hellii pehmeä, hieman pehmeä leijuva tremolo, josta tremolo-efektin voimakkuuden saa säädettyä aina kovaan konekiväärimäiseen tykitykseen saakka.
 

Wah Wah

Wah wah on modulaatioefekti, jossa moduloidaan alipäästösuodattimen leikkaustaajuutta. Wah Wah-efektillä siis muutetaan kitaran äänen taajuuskaistaa suodattimen avulla epäsymmetrisesti. Yksinkertaistettuna voidaan siis sanoa että Wah Wah-efekti on eräänlainen suodatin joka vaimentaa taajuuksia tai päästää niitä läpi. Wah Wahille tyypillinen vaakkuva ääni (englanniksi Wah Wah ) syntyy jatkuvalla suodatettavien taajuuksien vaihtelulla. Myös efektin vahvuus ja reagointinopeus on yleensä säädettävissä. Wah Wah ei vaikuta millään tavoin sävelkorkeuteen tai äänenvoimakkuuteen. Ensimmäisen Wah Wah-pedaalin valmisti Leo Fender 1940-luvulla. Wah waheja on polkimina sekä autowaheina, näitä ohjataan envelopella slow-efektin tavoin.
 
 
Säröt
 
Säröefekti keksittiin alun perin jo useita vuosikymmeniä sitten kun putkivahvistinta soitettiin niin lujaa ettei se kyennyt enää tuottamaan puhdasta ääntä. Tämän lisäksi alettiin käyttämään puhkaistuja kaiutinelementtejä, niiden ansiosta ääni meni vielä enemmän rikki. Tämän jälkeen keksittiin overdrive, jolla yli ohjattiin jo vahvistimelle menevää signaalia. Tätä seurasi koko joukko erilaisia säröefektejä joiden avulla ääni saatiin säröytymään myös makuuhuoneeseen sopivilla äänenvoimakkuuksilla. Särö on varmasti kitaraefekteistä kaikkein käytetyin. Säröefektiä käytetään siis alkuperäisen puhtaan äänen rikkomiseen. Se tehdään yleensä särkemällä signaalin aaltomuoto, jolloin siihen tulee aivan uusia taajuuskomponentteja.

Särötyypit voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään, eli fuzz- Distortion- ja overdrive-tyylisiin.

 
Fuzz on suuressa suosioissa etenkin punk- metal- grunge- ja alternative-tyylisessä raskaammassa musiikissa, mutta on hyvin käyttökelpoinen efekti moneen muuhunkin musiikin tyylilajiin. Fuzz särö on hieman suriseva, moottorisahamainen ja erittäin karkea. Fuzz-pedaaleja on paljon, vaikka yksi ei miellyttäisikään korvaasi niin suosittelen testaamaan toista, erot eri mallien välillä ovat suuret.

Alkuaikojen Fuzzit valmistettiin germaniumtransistoreja käyttäen, germaniumtransistorit tuottavat aivan omanlaisensa paksun ja pehmeän soundin. Niiden huonoiksi puoliksi voidaan laskea kalliimpi hinta ja se että germaniumtransistoreissa lämpötila vaikuttaa transistorin toimintaan erittäin paljon, kuumalle lavalle sijoitettu germanium Fuzz kuulostaa paljon huonommalta kuin huoneenlämpöinen. Germaniumtransistoreja käyttävät Fuzzit eivät yleensä toimi hyvin jos ne on sijoitettu bufferoidun pedaalin jälkeen. Tämä johtuu siitä että tällaisessa pedaalissa oleva puskuri muuntaa kitarasignaalin impedanssin korkeasta matalaksi korkeat taajuudet ja signaalin voimakkuuden säilyttääkseen, tällainen matalaimpedanssinen signaali taas aiheuttaa matalien taajuuksien ja äänenvoimakkuuden laskua germaniumtransistoreja käyttävän Fuzzin läpi kulkiessaan. Klassisesta germanium Fuzzizsta paras esimerkki lienee kuuluisa Fuzz Face, tämänkaltaisten Fuzzien ominaispiirteisiin kuuluu pehmeä ja paksu soundi sekä ilmiömäinen kyky puhdistua kitaran volume-säädintä pienemmälle käännettäessä.

Pii transistoreiden ( englanniksi silicon) suurimmaksi eduksi voidaan laskea germanium transistoreihin nähden tasaisempi laatu, lämpötilariippumattomuus ja edullisempi hinta. Pii transistoreja käyttävät Fuzzit ovat yleensä germaniumtransistoreja käyttäviin Fuzzeihin verrattuna huomattavasti säröisempiä, ärhäkämpiä ja terävämpiä soundiltaan. Erinomainen esimerkki muuntautumiskykyisestä ja toimivasta pii transistori Fuzzista on esimerkiksi Mad Professorin Fire Red Fuzz.

Pariston valinnalla voidaan myös vaikuttaa hieman Fuzzin soundiin. Itse suosin etenkin germaniumtransistoreja käyttävien Fuzzien kanssa sinkkiparistoja. Alkaliparistoilla tämänkaltaisten Fuzzien soundi on mielestäni aavistuksen liian terävä, sinkkiparisto pehmentää terävyyttä juuri sopivasti. Toinen merkittävä soundiin vaikuttava seikka sinkkipariston eduksi tulee sen erilaisesta elinkaaresta. Siinä missä alkaliparisto on huomattavasti tasaisempi ja pitkäkestoisempi, hyytyy sinkkiparisto nopeasti ja jää pitkäksi aikaa matalalle volttimäärälle ennen tyhjenemistään. Germaniumtransistoreja käyttävä Fuzz kuulostaa mielestäni parhaimmalta juuri matalalla volttimäärällä.

Overdrive taas on huomattavasti miedompi, lämmin ja pehmeä rakenteeltaan. Tätä säröä käytetään paljon perinteisen rock-musiikin ohella paljon myös bluesin ja jazzin kaltaisessa musiikissa missä tarvitaan pehmeää ja lämmintä säröä. Overdriven tarkoitus on nimensä mukaisesti auttaa vahvistinta yliohjautumaan. Laadukas overdrive täydentää hienosti vahvistimen luonnollista soundia tehden pienen klippauksen signaalin huippuihin. Tämän vuoksi overdrive ei yleensä väritä vahvistimen omaa soundia. Overdrivella saadaan myös pieni särö puhtaiden äänien päälle.

Distortion puolestaan on overdrivea huomattavasti aggressiivisempi särötyyppi. Distortionin terävä särö tuo mieleen putkivahvistimen etuasteputkisärön. Koska distortion on overdrivea huomattavasti itsenäisempi se voi värittää vahvistimen luonnollista soundia jonkun verran. Distortionin avulla saa voimakasta säröä aikaan puhtaidenkin äänien päälle. Distortionin kaltainen särö sopii erittäin hyvin erilaisiin moderneihin musiikkityyleihin. Laadukas ja hyvät säätömahdollisuudet omaava distortion-pedaali on tosin hyvinkin käyttökelpoinen kaikessa muussakin

Näiden lisäksi on olemassa myös boosterit ja bufferit, boosteri ainoastaan vahvistaa vahvistimelle menevää signaalia ja näin edesauttaa vahvistimen yliohjautumista, eikä itsessään säröydy overdriven tapaan. Boosterin avulla soundiin saa lisää sustainia ja pientä lämmintä säröä. Boosterin vaikutus voi hyvin säädettynä yltää jopa päätteeseen asti. Bufferi taas tasoittaa pedaaliketjussa tapahtuvia impedanssivaihteluita.
 
 
Kaiut
 
Delay

Delay lienee nykyisten aikaan vaikuttavien efektien peruspalikoita. Delay on viive, jonka avulla soitettu ääni saadaan soimaan kitaran kielen normaalia värähtelyaikaa pidempään. Delay-efektiä voidaan katkoa ja sen toistotiheyttä voidaan yleensä myös säätä. Delay toimii niin, että tuleva signaali menee sekä suoraan pedaalista läpi että viivepiiriin. Viivepiirissä se sekoitetaan jo valmiiksi piirissä kiertävään signaaliin, jota sitten hiljennetään aavistus. Sitten nämä signaalit yhdistetään, näin yhdestä kitaran kielen näpäytyksestä syntyy useampi viivästetty kaiku, jotka hiljenevät lopulta kuulumattomiin. Digitaalisen delayn kerrannaiset ovat alkuperäisen äänen lailla selkeitä ja kirkkaita kun taas analogisen delayn tuottamat kerrannaiset ovat hieman tunkkaisemman kuuloisia ja vähemmän päällekäyviä. Molemmat näistä ovat erittäin käyttökelpoisia.

Nauhakaikua ja sen digitaalista mallinnusta tavataan sanoa echoksi (suom. kaiuksi) ja analogisilla tai digitaalisilla viivepiireillä toteutettua delayksi (suom. viiveeksi, Suomessa tästäkin tosin käytetään sanaa kaiku). Reverse delay-efektissä viivästetty signaali soi väärin päin käännettynä.
 

Reverb

Reverb/tilakaiku taas on sellainen kaiku, jossa mallinnetaan äänen heijastumista pinnoista. Reverb-efekti antaa vaikutelman, että kitaraa soitettaisiin isossa tilassa. Etenkin puhtaasti/ilman säröä soitettaessa tämä efekti tuo soundiin paljon lisää ulottuvuuksia. Wet-asetus oikein säädettynä soitettu ääni tuntuu tulevan jostain kauempaa. Hyvin toteutettuna reverb-efekti tuo soundiin todella paljon lisää sielukkuutta ja on hyvinkin käyttökelpoinen efekti.

Seuraavaksi muutama sana yleisimmistä reverb-tyypeistä, nämä ovat: hallikaiku (hall reverb), levykaiku (plate reverb) ja jousikaiku (spring reverb).

Hallikaiku (hall reverb)
on sitä, että vahvistin joko äänitetään tähän tarkoitetussa kaikuhuoneessa, tai sitten hallikaikua mallinnetaan digitaalisesti esim. impulssivastekaiulla. Nykypäivänä hallikaikua mallinnetaan pääsääntöisesti digitaalisesti, kaikuhuoneen käyttö lienee jo todella harvinaista.

Levykaiku(plate reverb) on hallikaikua pehmeämpi. Se saadaan aikaan kun signaali johdetaan metallilevyyn. Metallilevy alkaa värähdellä äänen vaikutuksesta ja hiljenee sitten vähitellen. Nämä värähtelyt äänitetään ja sekoitetaan sitten äänen alkuperäiseen signaaliin, näin saadaan aikaan vaikutelma tilakaiusta.

Jousikaiku (spring reverb) saadaan aikaan samaan tapaan kuin levykaiku, levyn sijasta signaali johdetaan vain jouseen. Jousikaiku on muodostunut viimeisten vuosikymmenten aikana jo ihan omaksi käsitteekseen. Moneen 80/90-luvun vahvistimessa on sisäänrakennettu jousikaiku.
 
 
Muut efektit

Näiden lisäksi on olemassa myös joukko muita efektejä. Käsittelen näistä muutamaa tähän loppuun parilla lauseella.

Kompressorin avulla voidaan vähentää/pienentää äänisignaalin dynamiikkaa, eli äänenvoimakkuuden vaihteluväliä signaalissa, eli voimakkaimpien ja heikoimpien äänien välistä eroa. Kompressori on loppupeleissä kohtuullisen mieto efekti, oikein käytettynä se on kuitenkin hyvin vaikuttava efekti ja hyödyllinen etenkin puhtailla soitettaessa. Kompressorin käyttö jakaa jonkin verran mielipiteitä kitaristien keskuudessa.

EQ/Ekvalisaattori on taajuuskorjain. Sillä voidaan siis säätää taajuusvastetta, eli yksinkertaisesti sanottuna sen avulla voidaan niin halutessaan joko korostaa tai vaimentaa eri äänitaajuuksien keskinäistä voimakkuutta.

Oktaaveri/Oktaavi-efekti voidaan lajitella kahteen ryhmään: Oktaavi ylös tai oktaavi alas. Oktaaveri on kaikessa yksinkertaisuudessaan efekti, jonka avulla ääntä saadaan korotettua tai madallettua korkeintaan kahdella oktaavilla.
 
 

Efekteihin liittyvää sanastoa

True bypass tarkoittaa sitä että kun pedaali kytketään pois päältä, niin kitarasta tuleva signaali kulkee suoraan tulojakista lähtöjakkiin, eli signaali läpäisee pedaalin täysin muuttumattomana eikä näin vaikuta soundiin mitenkään. Ilman true bypassia varustetut efektit voivat sen sijaan vaikuttaa soundiin myös ollessaan kytkettynä pois päältä ja ”syövät ääntä”, tämä ilmenee mm. signaalin heikkenemisestä johtuvana äänenvoimakkuuden pienenemisenä. Buffered bypass (puskuroitu ohituskytkentä), tällaisella varustetussa pedaalissa oleva puskuri muuntaa kitarasignaalin korkeasta matalaksi signaalin voimakkuuden ja korkeat taajuudet säilyttääkseen.
 
Lo-fi on lyhenne termistä "low fidelity” joka on hi-fi:n (high fidelity) täydellinen vastakohta. Siinä missä hi-fi (high fidelity) tarkoittaa teknisesti mahdollisimman virheetöntä äänenlaatua. Lo-fi:ssa tarkoituksenmukaisesti aiheutetaan tällaisia äänenlaadun teknisiä huononnuksia, Eli haetaan teknisesti ideaalia äänenlaatua huonompaa soundia koska se kuulostaa tietyissä käyttötarkoituksissa paremmalta. Lo-fi voi parhaimmillaan olla erittäin käyttökelpoinen ominaisuus pedaalissa, lo-fi tuo soundiin myös omanlaistaan lämpöä ja paksuutta.
 

Laitearvioista voit lukea tarkempia kuvauksia erilaisista pedaaleista. Laitearvostelun lisäksi pyrin kirjoittamaan kyseiset tekstit siten että niistä saisi myös jonkinlaisen käsityksen arvostelun kohteena olevan efektin mahdollisista käyttötavoista ja sisällyttämään tekstiin myös tietoa kustakin efektistä ihan yleiselläkin tasolla.

 

 

Kuvagalleria