Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
 
Akustinen kitara 
 
Akustinen kitara on nimensä mukaisesti kitara, jonka rakenne on suunniteltu ääntä vahvistavasti eikä sen ääntä vahvisteta sähköisesti sähkökitaran tapaan. Seuraavassa aion muutamalla sanalla esitellä näitä kitaroita nojaten lähinnä muistiini ja kerron siten kuin itse asian hahmotan joten muistutan sinua arvoisa lukija suhtautumaan asianmukaisella kritiikillä seuraaviin riveihin muistaen, että kyse on vain yhden ihmisen näkemyksistä ja uskomuksista.
 
Historiaa
 
Lähteistä riippuen kitaran historian arvioidaan ulottuvan muutamasta sadasta vuodesta muutamaan tuhanteen vuoteen. Aika paljon arvioon vaikuttaa tietenkin kuinka laveasti sukulaisuus nykykitaraan tulkitaan.


Kitaratyypit
 
Akustisen kitaran keskeisimmät tyypit ovat syntyneet varsin hiljattain pyöreästi viimeisimmän sadan vuoden aikana ja kitartyyppien kehittymiseen on vaikuttanut vaatimukset äänen voimakkuudesta. Alkuperäinen klassinen kitara nylonkielineen on ääneltään aika vieno ja jää helposti muiden orkesterisoittimien jalkoihin. Niinpä kitaran yleistyessä orkesterisoittimena, siitä on kehitelty äänekkäämpiä ja muuten orkesteriin paremmin soveltuvia malleja.
 
Keskeisin akustisia kitaroita erotteleva rakenteelinen ero on kielet. Uskon, että valtaosa ihmisistä itseni mukaanluettuna jaottelee kitarat karkeasti teräskielisiin ja nylonkielisiin, joista molemmista löytyy paljon erilaisia variaatioita. Nylonkieliset kitarat edustavat vanhempaa ja mielestäni alkuperäisempää kitarakantaa. Teräskieliset ovat selvästi modernimpaa ja uudempaa kitarakantaa.
 
Nylonkieliset nykykitarat ovat lähinnä klassisia kitaroita ja flamenkokitaroita joissa ei ole kovin suurta eroja. On olemassa myös erikoisempia nylonkielisiä esimerkiksi kymmenkielisistä aina harppukitaraan saakka. Nylonkielisistä kitaroista en paljoa tiedä joten en niistä kovin paljoa osaa kertoa. Tyypillisesti nylonkielisen kitaran ääni on pehmeä ja täyteläinen. Klassisissa- ja flamenkokitroissa on koppa muotoiltu niin, että ääni on tasapainoinen ja ne soveltuvat parhaiten näppäilysoittoon. Monet pitävät nylokielistä kitaraa monipuolisempana siten että sillä voi soittaa ihan mitä tahansa humpasta heviin joko sormilla näppäillen tai plektralla, mutta toisaalta nämä ovat myös mieltymyskysymyksiä.
 
Teräskieliset kitarat jakautuvat useisiin alatyyppieihin joista keskeisimpiä lienee resonaattorikitara tutummin dobro keksijänsä mukaan, country & western tyyppiset kitarat jakautuvat kopan muodon mukaan useampaan alatyyppiin näitä kutsutaan myös tasakantisiksi (flat top), orkesterikitarat tunnistaa erilaisesta rakenteesta ja tyypillesti niissä on ääniaukkoina f-aukot (samaan tapaan kuin viuluissa, selloissa, etc.). Orkesterikitaroita kutsutaan myös archtopeiksi niiden kaarevan kansirakenteen mukaisesti ja juuri orkesterikitroista elettiin kehittää puoliakustisia kitaroita ja nykyisinkin tyypillisin jazzkitara on yksinkertaisesti orkesterikitara jonka kaulaan on kiinnitetty sähkökitaran magneettimikrofoni. Mustalaisjazzissa suositut kitarat, joiden nimitystä en tähänhätään muista edustavat omaa muista poikkeavaa kitaratyyppiään, jotka on kehitelty nopeaa tiluttelua silmälläpitäen.
 
Orkesterikitaroista tai tutummin jazzkitaroista on mainittava sellainen seikka, että sähköistettynä ne muodostavat liukuvan rajapinnan kohti lankkurakenteisia sähkökitaroita. Oikeastaan nähköistetyt orkestirikitarat ovat niitä esisähkökitaroita tai sähkökitaran vanhempia joista sähkökitaran historia alkoi. Oikeastaan sähkökitarat syntyivät magneettimikrofonin mukana ja lankkumalisia sähkökitaroita alettiin valmistaa hyvin varhain. Orkesterikitaraan laitettiin magneettimikrofoni ja itse pidän hyvänä nimityksenä siitä kokoakustista sähkökitaraa (hollowbody). Jossakin vaiheessa joku keksi yhdistää orkesterikitaraan mikrofonien kohdalle keskiblokin kiertoa vähentämään ja se kitara on täsmälleenotten se puoliakustinen eli semihollowbody. Ei nyt mennä sähkökitaroihin pidemmälle, mutta tämä oli vain pakko sanoa.


Rakenne
 
Akustiset kitarat ovat perusrakenteeltaan samanlaisia kuin sähkökitarat. Kaulan päässä oleva osa on nimeltään lapa (eng. headstock) ja lavassa sijaitsee virittimet, lavan ja otelaudan liitoskohdassa on satula (eng. nut), jonka päällä kielet lepäävät. Kaulaa päällystää otelauta (eng. fingerboard), johon on istutettu nauhat (eng. fret). Alapäässä kielet lepäävät tallan päällä, jota nykyisin aika yleisesti kutsutaan myös alasatulaksi (en muista mikä tämä on englanniksi) ja tallan takana on kieltenpidin. Isoimmat erot sähkökitaraan on tallassa, joka ei akustisessa ole yleensä säädettävä ja akustisen kitaran runko on aina ontto kaikukoppa. Kieltenpidin on tasakantisissa akustisissa tavallisesti kanteen liimattu ja siihen on omaan uraansa istutettu tallaluu ja kielet menevät tässä rakenteessa kannen läpi ja ne kiinnitetään muovisella, puisella tai luisella nastalla paikoilleen.
 
Archtop tai oikeammin orkesterikitarassa, resonaattorikitarassa, etc. kielet kulkevat irrallisen tallan yli ja kiinnitetään trapetsityyppiseen kieltenpitimeen, joka on ankkuroitu tyvibokkiin.
 
Akustisessa kitarassa ei tyypillisesti ole yhtä paljon säätömahdollisuuksia kuin sähkökitarassa tai oikeammin säädöt ovat kiinteämpiä (esimerkiksi talla hiotaan oikeaan muotoonsa ja korkeuteensa). Teräskielisissä kitaroissa on yleensä kaularauta, mutta nylonkielisissä vain harvoin.
 
Nylonkielisissä ja joissakin teräskielisissä (esim. resonaattorikitaroissa pääsääntöoisesti), kaulaliitos on kahdennentoista nauhan kohdalla. Teräskielisissä kaulaliitos on tyypillisesti neljännentoista nauhan kohdalla.
 
Akustisen kitaran sointiin vaikuttaa materiaalien ja rakenteellisten ratkaisujen lisäksi kopan muoto. Akustisen kopista keskeisimmät lienee D-koppa eli drednought, jumbo ja sitten parlor koppaiset. Parlor on lähimpänä tai sitten yksiyhteen sen alkuperäisen nylonkielisen akustisen kopan malli josta teräskielisiä on lähdetty kasvattamaan. Eri kitaravalmistajat ovat nimenneet koppiaan hiukan eritavalla, mutta tunnetuimpien merkkien mukaan parlor ja D-kopan väliin sijoittuvia koppakokoja on esimerkiksi martinin om tai 000 kopat. Archtop kitaroiden kopat ovat tavallisesti jumbomallisia, mutta myös pienempiä löytyy.
 
Kitaran rakenne vaikuttaa siihen millä tavalla taajuudet painottuvat ja minkälainen soinnin luonne on. Esimerkiksi monien D-koppaisten ja jumbokoppaisten sointi on syvän täyteläinen ja aika alpäävoittoinen ja botnekas. Niitä käytetäänkin usein laulajan säestämiseen, vaikka toki ne soveltuvat muuhunkin soittoon. Pienempikoppaisissa usein keskitaajuus painottuu enemmän ja sointi on hiukan laatikkomaisempi. Näppäilysoitossa tai tutummin fingerstyle soitossa kitaran tasapainoisuus alataajuuksilta ylös saakka on tärkeää.
 
Nykyaikaisista akustisista kannattaa ehkä mainita roundback mallit eli koppatyyppi, jossa ei varsinaisesti ole sivuja lainkaan vaan pohja tai kitaran takaosa on taivutettu kaarevaksi. Amerikkalainen Ovation keksi tämän kitaramallin tai ainakin on ollut uraa uurtava valmistaja näissä kitaroissa ja ne ovat yhä suosittuja varsinkin keikkakäytössä.
 
Resonaattorikitarat ovat suosittuja etenkin blues-musiikissa ja resonaattorikitaraa soitetaan usein slideputkella. Orkesterikitarat tai archtop kitarat ovat edelleen jazzkitaristin ykkösvalinta, mutta sähköistettynä nämä kitarat ovat suosittuja myös muiden musiikkityylien esittämisessä.


Materiaalit
 
Akustistisia kitaroita valmistetaan yleensä puusta (laminaatti tai kokopuu), mutta vuosien varrella on kokeiltu muitakin materiaaleja ja taidettinpa niitä kuuskytluvulla tehdä jopa muovista. Nykyisin ehkä joitakin vakavasti otettavia yrityksiä käyttää materiaalina hiilikuitua. Resonaattorikitaroita tehdään metallisena tai puisena. Puu on kuitenkin akustisen kitaran se defacto materiaali.
 
Tyypillisimmät puulajit ovat mahonki, jota suositaan etenkin kaulan ja sivujen ja pohjan valmistuksessa. Joissakin malleissa on mahongista tehty myös kansi (ainakin Martinilla on yksi tällainen malli.). Toinen erittäin suosittu puulaji pohjan ja sivujen tekemiseen on ruusupuu. Voisi melkein sanoa että suurin osa pohjista ja sivuista on joko ruusupuuta tai mahonkia, mutta muitakin toki löytyy etenkin archtopkitaroissa. Kansipuuna ei käytännössä juuri muita puita käytetäkään kuin kuusta tai seetriä. Kansi on akustisen kitaran kaikkein kriittisin elementti ja juuri kansi on se joka vaikuttaa sointiin eniten ja on se jonka kielet saavat värähtelemään. Pohja ja sivut lähinnä vahvistavat ja värittävät sointia. Kuusi ja seetri ovat suosittuja puita koska niiden äänen johtavuus on paras.
 
Akustisen kitaran kansipuun pitää olla suorasyistä ja usein sanotaankin, että kaikkein parhaat akustiset kitarat eivät ole kovin näyttävän näköisiä (ei mitään loimuvaahteraa tms. voimakassyistä suosaarnia). Tai ei näyttävää puuta, vaikka soittajan silmissä yleensä hyvin soiva puu on automaattisesti kaunista.
 
Yleensä ne näyttävät syykuviot kitaran kannessa (tavallisesti yhdessä aika maltillisen hintalapun kanssa) kielivätkin laminoidusta rakenteesta jossa päällimmäiseksi viiluksi on liimattu jotain nättiä puuta (tai joskus jopa kuva eli filmi, kauniista syykuviosta). Laminaattisen rakenteen huomaa yleensä myös soinnissa. Laminaattinen kitara ei tavallisesti ole yhtä voimakas, sävykäs eikä herkkä kuin kokopuuta oleva kitara. Suositeltavaa onkin, että ainakin kitaran kansi olisi kokonaista puuta.
 
Laminaattia ei toki voi yksiselitteisesti tuomita huonoksi materiaaliksi akustisissa kitaroissa. Ensinnäkin soitinkäyttöön suunniteltu laminaatti ei ole mitään vesifaneria, vaan ihan vartavasten kitaran rakentamiseen suunniteltua ja laminoitujen kerrosten lukumäärä vaihtelee. Laminaatin etu on myös rakenteen vakaus ja kestävyys. Archtop kitaroissa laminaatti on jopa huomattavasti yleisempi rakenne ja hyvinkin kalliit ja arvostetut soittimet sattavat olla laminaattirakenteisia. Archtop kitaroissa kokopuinen rakenne on harvinaisempi ja sellainen tarkoittaa yleensä sangen korkeaa hintaa ja käsityötä.
 
Kokopuukantisen kitaran herkkyyteen vaikuttaa olennaisesti kansirimoituksen sovittaminen. Paksumpi ja jämerämpi kansi edellyttää hennompaa rimoitusta ja vastaavasti ohut kansi edellyttää tukevampaa rimoitusta. Jos rimoitus on sovitettu yksilöllisesti kansipuun ominaisuuksien mukaan optimaaliseksi, on seurauksena herkkä ja inspiroiva kauniisti soiva soitin. Siksi jos valmistaja mainostaa käsin rimoitettua kantta, on sitä tulkittava lisäarvoksi, mutta tietenkin mainospuheet ovat mainospuheita ja kitaran hyvyys pitä todeta ennen ostopäätöstä.


Kitaran säilytys
 
Akustisen kitaran säilytykseen liittyvät samat lainalaisuudet kuin muidenkin soittimien, mutta kokopuiset rakenteet kopassa vaativat erityistä huolellisuutta kosteuden ja lämpötilojen suhteen. Lämpötiloissa etenkin suuret ja äkilliset lämpitlavaihtelut voivat olla kohtalokkaita, mikä on ainainen harmaiden hiuksien aiheuttaja talviaikaan keikkamuusikoilla.
 
Ilmankosteuden osalta voisi sanoa, että äärimmäinen kuivuus on vahingollisempaa kuin liiallinen kosteus, joka pitkän päälle ei tee hyvää sekään. Kitarat yleensä valmistetaan ja puut kuivataan 40-50 prosentin tietämillä olevassa ilmankosteudessa ja ne säilyvät parhaiten tässä samassa kosteudessa. Valitettavasti suomessa talvella ilma tuppaa kuivumaan pakkasella ja koneelinen ilmastointi yhdistettynä keskuslämmitykseen saattaa aiheuttaa varsin kuivia olosuhteita huoneilmaan. Omaa kitaran säilytystä silmälläpitäen kosteusmittari on oiva apu. Ihan tavallinen edullinen hiusmittari, jollaisia saa melkein mistä tahansa rautakaupasta kympillä, on usein riittävä ja suuntaa antava apu että ilmankosteusmuutokset voi havaita ennen oman nenän kuivumista.
 
Liian kuivaa ilmaa täytyy kosteuttaa keinotekoisesti. Kaikenlaisia konsteja ihmisillä siihen on alkaen että jättää kylpyhuoneen oven auki aina suihkun jälkeen ja kuivattaa pyykit sisällä. Jotkut pitävät märkää pyyhettä patterilla etc. Nämä keinot ovat epävarmoja teholtaan eivätkä ole pitkän päälle luotettavia. Varmin, edullisin ja yksinkertaisin keino on hankkia kaikukoppaan sijoitettava kosteutin (mato), huolehtii että kostutin ei pääse liian pitkäksi aikaa kuivumaan ja säilyttää kitaran talvella laukussaan. Ilman kosteutuslaite huoneen nurkkaan on myös toimiva ratkaisu, mutta sen käyttö vaatii huolellisuutta joskin todella hienoja laitteita on saatavilla, jotka osaavat vahtia ilman kosteutta ja kosteuttaa sitä vain tarvittaessa. Ovat vain kalliita semmoiset. Tosin kannattaa myös huomata, että ilmankosteus jossa soittimet voivat hyvin, on hyväksi myös ihmisille.
 
Kitarat kestävät kuivaa ilmaa yksilöllisesti ja jos kantti kestää, niin oman soittimen kuivuuden sietoa voi kokeillakin, mutta riskinä on haljennut kansi. Kannen halkeaminen ei ole kuitenkaan mikään katastrofi ja soitinkorjaaja kunnostaa sellaisen helposti. Toisaalta halkeamasta riippuen sen korjaaminen ei ole aina edes välttämätöntä. Olenpa kuullut sellastakin sanottavan, että haljennut kansi alkaa soimaan paremmin koska kansi yleensä pettää sellaisesta kohdasta jossa kansi on muutenkin tukossa. No ehdoin tahdoin en ainakaan oman kitarani kantta halua halkaista.


Kitaran kielet
 
Ihan muutaman sanan sanon näistäkin. Ensinnäkin nylonkielet joudun ohittamaan kokonaan, koska en niistä juuri mitään tiedä. Teräskielistä kerron sen, että akustisissa kitaroissa jotkut käyttävät sähkökitarankin kieliä, mille ei sinällään ole mitään estettä. Akustisen kitaran kieliä ei kuitenkaan voi käyttää sähkökitarassa, vaikka ne jollakin tavalla siinä toimivatkin. Syy siihen on kielten materiaali eli akustisen kitaran punos ei reagoi magneettimikrofonin induktiokenttään ja ainoastaan kielen ydinlanka väristyttää induktiokenttää, mikä aiheuttaa epätasapainoa soinnissa punottujen ja punomattomien kielten välillä (tästä syystä akustisiin kitaroihin tehdään magneettimikrofonit erikseen ja ne eroavat tavallisista sähkökitaran magneettimikrofoneista siinä, että mikrofonin napapalat on säädetty huomioden kielten erilainen reagointi).
 
Akustisissa kitaroissa käytetään monemoisia teräskieliä, joista tyypillisimmät ovat pronssi sekä fosforipronssi. On olemassa myös muitea seoksia kuten kultapronssi etc. Pronssikielet ovat yleensä soinniltaan vähän kirkkaampia tai heleämpiä ja fosforipronssi vastaavasti hiukan pehmeämpi ja tummempi. Näihin asioihin omalta kohdaltaan saa tolkun kun kokeilee erilaisia kieliä löytääkseen oman suosikkinsa.
 
Akustisissa kitaroissa kielten paksuus ei ole pelkästään soittotuntuma kysymys (kuten ei sähkökitarassakaan, mutta akustisessa vielä vähemmän). Kileten paksuus vaikuttaa nimittäin olennaisesti siihen miten kitaran kansi syttyy soimaan ja kieliä valitessa täytyykin soittajan hakea kompromissia omien soittotuntumamieltymysten ja kitaran ominaispiirteiden välillä. Kokopuiset kitarat saa usein soimaan nätisti hiukan ohuemmillakin kielillä kuin laminaattiset kitarat johtuen juurikin kitaran yleisestä herkkyydestä.
 
 

Akustisen kitaran ostamisesta


Muutamalla sanalla kuvailen seikkoja joita on hyvä huomioida kun on ostamassa akustista kitaraa. Muusikoiden netin ”akustiset kitarat” palstalla on erinomainen osto-opas pysyvänä viestinä ja sieltä löytyy todella asiantuntevaa porukkaa, joilta olen itsekin saanut paljon apuja. En siis yritä käydä läpi kaikkea mahdollista kitaran ostoon liittyviä asioita perusteluineen, vaan lähinnä tehdä yleiskatsauksen asiaan.

Ihan aluksi selvitä itsellesi muutama seikka, joiden perusteella lähdet haarukoimaan sitä sopivaa soitinta. Minkälaiseen käyttöön kitara tulee? Tämä on tärkeää jotta voit valita sopivimmat rakenteelliset ratkaisut. Karkeasti voisi sanoa, että laminaattipuut ovat vakaampia ympäristön rasituksen suhteen eli laminaatista valmistettu kitaraa voi käsitellä hiukan huolettomammin. Toisaalta laminaatista valmistettu kitara tavallisesti soi hiukan huonommin eli ääni voi olla eloton eikä kitara ole niin herkkä. Kokopuinen kitara on yleensä voimakkaammin soiva ja herkkä, mutta vastaavasti käytön kannalta hiukan kriittisempi eli säilytys ja kosteutus pitää huomioida. Tähän sääntöön on tietenkin poikkeuksensa, mutta ylisummaan asia menee näin.

Suositeltavinta olisikin ostaa aluksi sellainen kitara, jonka kansi on kokopuuta ja pohja ja sivut ovat laminaattia. Tällainen soitin on rakenteellisesti kohtuullisen vakaa ja hyvin soiva. Joissakin tapauksissa sointi voi olla erinomainen (esimerkiksi Yamaha LL6 soi todella nätisti). Laminaattisuutta ei pidä pitää minään kirosanana, vaan laminaateissa on eroja kuten viineissä. Koko puinen rakennekaan ei ole mikään oikotie onneen, vaan huonoja voi löytyä niistäkin.

Nettikaupoissa huomaa pian, että laminaatti valmistusmateriaalina on asia, jota ei mainosteta. Kokonaan puinen rakenne taas on hyvinkin mainostamisen arvoinen asia. Näin ollen spesifikaatiot kannattaa tulkita niin, että rakenne on aina laminaattia jos asiaa ei erikseen mainita. Toisin sanoen ”spruce top = kuusilaminaattinen kansi” ja ”solid spruce top = kokopuinen kuusi kansi”. Yleensä myös eksoottiset puulajit tai näyttävät syykuviot kannessa (loimuvaahtera tms.) kielivät laminaattisesta rakenteesta.

Akustisissa kitaroissa se tylsän näköinen suora- ja tiheäsyinen kansipuu on kaikkein parhaiten soiva eli unohda silmäkarkki ihan alkuunsa. Toinen huomionarvoisa seikka on, että ylpeä soitinseppä näyttää työnsä jäljen (ylitse pursuavan runsaisiin koristeluihin kannattaa siis suhtautua varauksella). Kaikkein laadukkaimmat akustiset kitarat ovat monesti hyvin yksinkertaisen ja pelkistetyn näköisiä (minusta kylläkin sellaisena hyvin kauniita).

Tietenkin soittotapasi tai mitä aiot kitarallasi soittaa, vaikuttaa siihen minkälaista soitinta lähdet hakemaan. Itse olen sitä mieltä, että ihan kaikilla akustisilla voi soittaa ihan mitä tahansa. Kitaran tyyppi ehkä vain tuo sen henkilökohtaisen painotuksesi, että mitä pidät tärkeänä. Drednought-koppainen soveltuu hyvin esimerkiksi säestämiseen etenkin jos kitara on ainoa säestyssoitin (esim. kun säestetään itseä).

Dreadnoughtin sointi on tyypillisesti syvä ja alapäästään botnekas ja siinä on pitkä sustain. Näppäilysoitossa (fingerstyle) suositaan usein tasaista toistoa kaikilta taajuuksilta. Fingerstylekitaristit valitsevatkin usein Martinin om-koppaisen tai Gibsonin L-koppaisen kitaran. Bluesin tai jazzin soittajat voivat arvostaa enemmän honottavaa sointia ja varmaan resonaattorikitarat yms. tulevat jo heille kyseeseen. Silti D-koppaisella voi sorminäppäillä ja om-koppaisella voi rämpyttää ihan yhtälailla. Kyse on vain omista painotuksista, että minkälaisesta soinnista pitää.

Kun viimein ollaan päästy jo testailemaan kitaroita, niin mitä kannattaa huomioida ostotilanteessa. Akustisessa kitarassa on vähemmän säätöjä kuin sähkökitarassa ja sähköakustinen osuus puuttuu kokonaan. Eli käsissäsi oleva soitin on kaikki mitä on, ei ole mitään tonestakkeja joilla soinnin puutteita tai taajuuksien korostuksia voidaan korjailla joten sen pitää soida suoraan hyvin. Tarkista siis, että kitara soi kaikilta nauhaväleiltä kaikilta kieliltä puhtaasti ja tasaisesti. Akustisessa kitarassa kieliä pidetään tavallisesti korkeammalla kuin sähkökitarassa joten actionia ei kannata hätkähtää. Ihan tolkuton sen ei ole syytä kuitenkaan olla. Ala- e kolmisen milliä ja ylä-e parimilliä on ihan hyvä korkeus (jos aktion on liian matala ei kitara välttämättä soi kovin hyvin). Samalla kannattaa huomioida, että satulassa ja tallaluussa on säätövaraa. Yleensäkään ei ole hyvä merkki jos jokin säätö on tapissaan.

Akustisen kitaran runko reagoi voimakkaammin ilmankosteuden vaihteluihin eikä kaulan ja kopan eläminen ole mitenkään tavatonta. Kaulakulma on kuitenkin hyvä tarkistaa ostettavasta kitarasta. Karkeasti sen voi silmämääräisesti tarkistaa katsomalla kaulan sivulta kohti tallaa otelaudan tasolta. Otelaudan takapään pitäisi olla suunnilleen samalla tasolla tallan puisen osan kanssa eli otelaudan jatkuessa tallaan saakka niiden yläpuoli pitäisi olla jokseenkin tasoissa. Pieni heitto ei maailmaa kaada eikä ole edes tavaton, mutta se ei saisi heittää paljoa. Kaulakulma on soitinrakentajan toimesta korjattavissa, mutta se edellyttää kaulan irrottamista ja uudelleen kiinnittämistä eli on kohtalaisen iso operaatio.

Näillä eväillä voi jo uskaltautua kitarakaupoille kyselemään myyjältä lisää.

 
 

Tämän artikkelin kirjoitti poikkeuksellisesti muusikko Mika Halvari, joka omaa itseäni huomattavasti enemmän kokemusta akustisista kitaroista.